Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте! Занимавам се непрофесионални с DJ-йство от няколко месеца, като заниманията ми се състоят в това да миксирам музика на Traktor DJ Studio 2.6 през свободното си време. Направил съм няколко микса, забелязвам си някои от недостатъците, обаче ми е трудно да ги оправя. 

https://soundcloud.com/vaidin

Това ми е каналът в саундклауд, като траковете са подредени така, че най-новият да е най-отгоре. Моля някой, на който му се занимава, да ги чуе и да изрази професионалното си мнение. Искам критики към тракчетата и съвети как да ги оправя и да ги направя по-добри от сега. Благодаря на всички, които се отзоват! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Ако парчетата са в еднаква скала/тоналност не би било проблем (освен ако застъпиш вокали както казаха горе), но ако има дори и малка разлика става мазало.  Даже понякога си мисля че доста от продуцентите които Dj-стват със собствена продукция разделят парчетата на две части като два отделни трака за да се смесят и да направят това парче, което са имали предвид live, но това е моя доста конспиративна теория :)

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, разбирам, благодаря за съветите, кой каквото има да сподели, както се казва от всеки може да се научи нещо. Между другото напоследък имам проблем с програмата...Минах на уиндоус 8 и сега не мога да добавям сетове и да миксирам музика, дава ми Version Mismatch, а трактора ми е на версия 2.6.1. Писах тема и тук, обаче никой не ме отразява или не могат да помогнат...нека който може да ми помогне, да го направи, ще ви бъда много благодарен...така не мога да миксирам песни, вече от няколко седмици съм така и ми е кофти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Обикновенно повечето парчета в електронната, а и не само музика, имат интро и аутро част, където няма много мелодични линии и това е най доброто място за смесване, поне като начинаещ DJ. С времето, като надобрееш ще можеш да миксиряш почти навсякъде стига да си подбрал добре парчетата и в зависимост от това, колко "агресивен" искаш да е микса. Има парчета, които просто не са едно за друг,о и както и да ги мъчиш микса просто не се получава достатъчно добре. В повечето случаи ако пуснеш два мелодични трака едновременно се получава боза, но можеш да си поиграеш с миксера, като например използваш едната медодия, вкарвайки я ритмично с фейдъра и/или еквилайзера. И пак, изборът на парчетата е много важен, както и стила мизика.

 

Слушай миксове на добри DJ в различни стилове. Това е може би най-добрия съвет, който мога да ти дам. Като казвам "добри" нямам предвид Тиесто или Арми Вармин...

Най-добрите DJ-и са тези, които са популярни сред другите DJ-и.

 

Успех! 

Редактирано от Ground
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Окей, благодаря, ще пробвам и това...значи оставям да се повтаря дадена част от интрото/аутрото на дадено парче като бекграунд и вкарвам друго в същото време, като следя да са подходящи и като за начало мога да ги комбинирам по-мелодично с по-немелодично? А мога ли на дадено парче да отделя лирикса от мелодията? И имам проблем с ефектите, не знам как се пускат...пробвам да ги пусна, но не се активират в трактора. Как се пускат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може да оставиш да се повтаря или просто да миксваш преди да да започне мелодичната част. Пак - слушай миксове! От там  ще дойде основната част от първоначалните ти познания и разбирания за миксирането. Ако не можеш да установиш кога DJ-ят започва да смесва парчетата, ще ти е много трудно да си избистриш в главата, какво представлява добрия микс и съответно да правиш такъв.  

Можеш да изолираш вокалите (ако това имаш предвид под "лирикс") с помощта на софт. но ще влошиш качеството на парчето а и обикновено не е това целта. По-добре си намери трака без вокали. Често синглите , които излизат на плочи имат 2-4 варианта на парчето върху плочата, като единия е само инструментал. Можеш да се опиташ да си го намериш в нета рипнато(ако не те е срам), или да си купиш трака на мп3. Не знам какво ще е това, толкова яко парче, което ще те накара да си направиш целия тоя труд :)

 Не съм работил с трактора - само, колкото да имам представа какво тредставлява, но всички програми имат хелп, а там има сърч, чрез който да намериш бързо каквото те интересува. Убеден съм, че и в тубата има предостатъчно туториали - търси и чети.

Редактирано от Ground
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.