Jump to content
Българският форум за музиканти

разширени отвори на грифа


Recommended Posts

Здравейте.Както се подразбира от заглавието на темата изкам да попитам за захвата на тялото на китарата и грифа.Конструкцията е bolt on.Понеже въпросният гриф е свален и поставян няколко пъти,отвирите са се поразширили.Изкам да ме посъветвате как да процедирам за да се получи наи доброто решение.Да се запълват с стърготини и лепило или само лепило?Приемам всякакви идеи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-простото решение, е да поставиш във всеки отвор по една клечка за зъби без никакво лепило! Този метод ми го препоръча бай Спас, един от най-големите майстор-лютиери в миналото! Вечна му памет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това е много лошо решение, защото нарушава цялостта на дървото и в същото време клечката "натиска" отвора в една посока. Би трябвало варианта със стърготини и лепило(на друг език - пдч) да е добър вариант за целта - после се пробиват нови отвори и така. Някой от лютиерите, които влизат тук беше казал, че имало и по-добри варианти, но не ги спомена, та ще е добре да се даде мнение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сваляш боята в зоната на контакт м/у грифа и тялото. мажеш с лепило Henkel Wood Standard и стягаш с дърводелски  стеги. След 24 часа сваляш стегите, навиваш болтовете и си свириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако са малко разширени, с клечки за зъби става. Ако са много разширени - стърготини, лепило, нови дупки. Само че лепилото, според мен, не е добре да е от новите - поксипол или капчица или др.- те стават много твърди като стегнат - да е някакво по-обикн. лепило за дърво. Аз го направих на едно място с клечки за зъби - намазах клечките за зъби с лепило, натъпках ги в дупката и изчаках да изсъхнат. Преди това ги бях поизтънил - всъщност разцепих ги на две, дори малко ги посмачках (със зъби :-) ), за да мога да натъпча три половинки в поразширената дупка - така, че  плоската от разцепването страна да натиска към стената на дупката. Така винта влиза в центъра на тройката (и на дупката) и натиска разцепените половинки в три посоки към стените на дупката. След това завих болтовете и стана.Те са по меки от дървото на грифа и само уплътняват дупката - не нараняват допълнително дървото или поне не много. Малко кърпена работа, ама е най-лесният начин. След това не съм констатирал проблем вследствие на тази намеса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рзпробиват се по-широки отвори, в които се набиват дървени шпилчици от сходен или същият материял, естествено слагаш и лепило.

213149632411341982041366443073vo25uGRmHT

 Чакаш да стегне/изсъхне лепилото, изрязваш ненужното, заглаждаш с шкурка и пробиваш нови отвори.

15685789783658093921366443079XGxH2Reeb1U

Клечки за зъби, стърготини  с лепило или други бабини деветини, не са сто процентово решение на въпроса.

 

П.П. Ако нямаш нужните инструменти, сръчност и умения, по- добре да не се захващай изобщо, можеш да оплескаш нещата до вариант непоправимо.

Още малко история в картинки, цък.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,Кире,човека иЗка,няколко пъти го е написал..,епоксидна смола с клечки,може и парчета от кибритени и заспива,а и не е нужно лепило с клечките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ ciriljhonson Вашият метод отпада защото двата отвора са точно накрая на грифът.Ако тръгна да набивам такива дървени шпилки ще се сцепи,даже леко се е цепнал.Отворите са точно накрая.Сега немога да пусна снимки защото грифът е монтиран.Маи ще остане методът с клечките и лепилото или подобно.

Някои можели да каже какво се променя при леко разширени отвори?Говоря за звукът и как ще повлияе въпросния ремонт.

 

Сваляш боята в зоната на контакт м/у грифа и тялото. мажеш с лепило Henkel Wood Standard и стягаш с дърводелски стеги. След 24 часа сваляш стегите, навиваш болтовете и си свириш.

Извиняваи ама много не разбрах.Да залепя грифа за тялото ли казваш?Ако да,мисля си го........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако грифът се държи дамо на една бурма, ТЕОРЕТИЧНО може да има някакво изместване от няколко десети от милиметъра приизползването на клечки. Но тъй като винтовете са 4 (четири), това няма как да се случи. Да не говорим, че те се завиват чак когато грифът е в леглото на тялото. Желателно е да несе използват смоли, а лепила оттип Мевилит, С 200. Преди да настъпи пълна полимеризация за няколко дни те са меки и гъвкави, което позволява лесно навиване на винтовете. Естествено, методът с дървените парчета е сигурен, но се прилага в случаите когато винтовете не се крепят в отворите, за малки хлабавини не си струват толкова усилия. Понякога елементарните решения са за предпочитане, особено при липсана на подходящи инструменти и умения. Нещо, което никога не е липсвало на покойния Бай Спас, а през ръцете му са минали повече инструменти, отколкото ние на куп притежаваме. 

Сега вече "специалистите" може да ме оборят и заклеймят. Моля, желателно е да се приложат формули и изчисления по всички правила от учебниците по Съпромат.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е,то станало цяла поема.

Каза се,че дупките са в края и няма как да се пробият отвори и да се набият дюбели,а е и излишно.

Запълни както ти се каза с клечки и лепило,изчакай да изсъхне,изрежи,може с едно шило да центроваш за да тръгнат винтовете точно и навивай.

Толкоз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...тука...чувам...клечките на бай Спас били...деветини...Бай Спас,беше най добрия майстор,още от тоталитарно време правеше страхотни китари,познавах го лично и доста неща съм научил от него...всичките разбирачи от форума...може само да се поклоните пред духа на Големия Майстор!!!

А по повод на това,че някой от лютиерите казал,че има и по-добри варианти,но не ги споменава...ами естествено,че няма да си издаде тайните,все едно,да откриеш нещо,след толкова много труд и главоболия и след това,да обясниш подробно на всички,без да пропускаш нито един детайл...как си го направил... :thumbup:

Редактирано от gnarf655
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно рамо за мнението на gnarf655 Ще допълня, че много от питащите най-често не разполагат нито с необходимата сръчност, нито с необходимия инструментариум за да постигнат резултата, който се очаква. На нивото на задаващите въпросите, клечките на "бай" Спас /лека му пръст/ вършат идеална работа. За повече - има хора дето му разбират!

Нека никой не се обижда, аз самият съм лаик в областа! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.