Jump to content
Българският форум за музиканти

Активна електроника за акустична китара


Recommended Posts

Имам си една ямаха f310. Взех и една активна елетроника с пиезо пластина и искам да си я сложа. Електрониката е се еквалайзер, копче за увеличаване на звука и  за да работи се слага батерия. Проблема е че незнам къде точно трябва да режа китарата за да сложа електрониката, също и жака за кабела къде точно се слага, и пластината къде се лепи. Ако някой обясни накратко ще му бъда много благодарен???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разходи се до магазина и разгледай как са направени другите.

 

Пиезопластината се слага под бриджа (магарето). След това я чуй ка свири и ако ти хареса минавай към рязане и дупчене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре ще постъпиш ако отидеш при майстор. След като не си наясно с тези наистина елементарни неща, последиците гарантирано ще са ужасни. За китарата и джоба ти. Тая работа с гледане не става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разходи се до магазина и разгледай как са направени другите.

 

Пиезопластината се слага под бриджа (магарето). След това я чуй ка свири и ако ти хареса минавай към рязане и дупчене.

Значи гледах видео за това как се слага. То не е толкова сложно. Трябва да изрежа дупка да пъхна електрониката. После още една за жака. Трябва да махна струните, да изкарам магарето и да дупна още една дупчица за да изкарам пиезо пластината, после магарето обратно и струните и така нали ???? Имам и друг проблем . Исках да пробвам електрониката преди да я сложа на китарата. Все още нищо не съм дупчил. И така трябва ли задължително да сложа пластината под магарето за да изкарам звук от електрониката. Аз пробвах с пластината навън и нищо не станаСвързах електрониката към компютъра с кабел 6.3мм към 3.5мм само че стерео и доближих китара като си мислех че ще излезе звук , но уви нищо не стана. Проблема от кабела ли е защото с него съм свирил на една стара електрическа китара без проблем или пластината трябва да е под бриджа??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиезокристала работи на механичен принцип. Трябва да го сложиш под мостчето, за да може от вибрациите на струните да се генерира, простичко казано, сигнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз с моя скромен опит да си дам и аз 5-те пари
1.Сглабяш всичко външно и мушкаш пластината под магарето
2.Намираш място на пластината и дупчиш незабележимо
3.Изрязваш тялото
Все пак не си казал пластината ти кръгла ли е, или клечковидна
От експериментите които направих осъзнах че с клечковидна се работи по лесно,ако е такава мушкаш под saddle-to. Аз си играх да намествам пиезокристалите под всяка струна индивидуално и в края на краищата получих еднакво силен звук. Апропо, експериментирах с фишман, пък тои хич не е евтин

Опитах и с самоделно пиезо, от запалка.Получих задоволителен резултат, но си искаше метално saddle. Задалжително е да сложиш пиезото под магарето.Ако искаш да изкараш някакъв звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиезото е клечковидно но имам чувството че като го сложа под магарето няма да мога да го пъхна пък него обратно защото няма да има място. Иначе знам как да си пробия дупките и да изрежа парче дърво. То това е елементарно. Въпроса ми е да не си прецакам китарата и да не свири както трябва после дори и ако електрониката е спряна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо ти казвам да отидеш при майстор?

1. Пиезото трябвада прилепне много плътно към дървеното плоскост под него. Клечката, както ти го наричаш бива два вида. В единия случай тя ляга под пластмасовата плочка на бриджа, в другия струните лягат направо върху клечката и пластмасата се изхвърля. Ако има неравна повърхност под пиезото има да чакаш да получиш добър звук, струните ще звучат с различна сила.

2. Жакът се монтира на мястото на пъпката за колана, пробива се дупка през трупчето в дъното на китарата. През отвора излиза кабелът от преампа, запоява се за жака и после се чудиш как да бръкнеш в китарата и да затегнеш гайките на жака.

3. Рязането на отвор за преампа е много деликатна операция, рискът да допуснеш грешка и да съсипеш китарата е доста реален.

Бих те посъветвал да монтираш пиезото и да го свържеш направо към жака, а преампа да монтираш в подходяща външна кутия. Така запазваш китарата си цяла и в един момент може да смениш преампа ако този не ти хареса. Единственото усложнение в този случай е още един кабел жак-жак, но това не е болка за умиране..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.