Jump to content
Българският форум за музиканти

Джем Сешън


Recommended Posts

^

 

Ура! Идва фестивал! :happy:

 

Сетих се за циганина, дето казал на приятеля си "Уредих се с нов бизнес - ставам файтонджия. Намерих си на пътя конска подкова - остава ми само да си намеря още 3 подкови, и ще ми остане само коня и файтона да си намеря - и почвам!"

 

(Имаше и версия за копче и балтон :) )

 

Та и ние: имаме 2 билета продадени, остава само да се намерят някои 'дреболии' като организатор, спонсор, зала, озвучаване.. и ще остане само да се намерят добри банди и няколкостотин души публика.. нищо работа. Айде на купона!

 

= = = = =

 

Съвсем на сериозно: давай да и правим изкуствено дишане на тая тема с безмислени постове през няколко дни. Като стои отгоре в списъке, все някой дн ще се набие в очите на липсващите (съ-)инициатори. Обознаат ли се, почваме истински.

 

Само може би трябва да я преместим и преименуваме - но давай да не умира идеята!

 

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 194
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не виждам какво бих могъл реално да направя за темата, освен да си чеша устата де, но ви се радвам на ентусиазма, дай боже нещо да излезе. Бройте ме и мен за билет

 

Иначе в кръга на майтапа

 

двама българи = чета , но внимавайте, като дойде и третия вече ще има чета с предател и ще пропадне фестивалчето :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тогава четата трябва директно да стане от 4ма и четвъртия да предава предателя :bravo:

 

Лошото е, че и четиримата, които пишем в момента сме в чужбина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;)

Иссключително! Тука се заформя некква "завера" - патриоти в чужбина мечтаят за фестивал в скъпото отечество! :godbless::thumbup:

МНОГО ИСКАМ фестивал!

Дайте да помислим за мото или тема. Ако това стимулира хора да нароят идеи с какъв репертоар могат да участват, ще имаме не само "зрители с билети", а и участници.

Аз съм за блус и джаз (щото блус-пинизите спокойно могат да дадат изява и на рокаджии, ама не и на "екстремисти" - че гледам снимките от "Цвете за Гошо" и току ме избива на "драконовски мерки" ;) ).

Ако наистина се посъберат хора, ще говорим за една зала и за една открита сцена. Разбира се - в Княжево. Залата не е особено голяма, но пък ако не може да ни побере, проявата може да продължи няколко дни.

А откритата сцена е много приятна - в една градинка, наблизо има една бирарийка и една пицария. Даже много сме си мислили за съботи и недели - да има някакви кротки акустични изяви, които да създават атмосфера и хубост на душите на туристите, тръгващи към Витоша или пък на онези, решили просто да се пошляят и да пийнат по бира.

Защото ако се оформи конструктивна идея и потропаме на вратите на общинатау, и кажем - така сме го замислили, можем да се погрижим за това, това и това, вероятно и те ще бутнат едно рамо - знае ли човек...? :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преобладаващото присъствие на 'изгнаници' (или гурбетчиi) в далаверата е показателно: и национално-освободителното движение се е почвало от 'хъшове' отвъд Дунава и немили-недраги в по-далечни земи. :) Културният напредък се е движил от "доктори" (вж Нушич, но също и Младен Младенов) завършили във Виена... :lol: Дългото отсъствие май прави човека по-патриот (и - кой знае защо - по-навит, може би от наивност)...

 

Но в идейката има хляб, сериозно ви казвам: дайте да я бутаме - все нещо ще излезе.

 

@Angelina: сигурна ли си, че на съкварталците ви ще се понрави дни наред да им дънят на главите нездравословни децибели? Коли с номера от Каварна до Скопие да им запречват тротоарите и тъпчат тревните площи? Келеши с нечист, нездрав или просто идиотски външен вид да плашат децата им, невидели такова чудо? И още по-лошо - да прекалят с бирите и да вандалстват?

 

Само напомням за някои от "страните на медала", с които ще трябва да се справят (справим?) организаторите - не че сме от плашливите :no: Недалеч от мен, в поречието на кротката Темза всяко лято е прочутият Редингски фестивал (един от най-големите в Eвропа, съперничи с Гластънбри). Като наближи - цялото местно население в 20 мили радиус се изнася за удължения уикенд в Майорка или на Ибиса. За да избегне нашествието на пълчищата от пънкари, метъли и хипита, които опустошават всичко в региона точно като напаст от скакалци...

 

Допада ми предложението ти за джаз и блуз, но защо да налагаме лични вкусове? (Особено ако сме малцинство?). Вярно, блуз доминираше в Кросроудз фестивала, който се даде като пример в темата - но не и във форума тук, който все пак ни е основна публика - и участници (или - ?) Аз съм по-склонен на многожанрова програма с балансирано присъствие на различни стилове и музикални течения. Пак ще дам за пример нашия селски фестивал - в тазгодишната програма има такива "несъвместими" имена като Radiohead и Arctic Monkeys, Metalica и Placebo, Prodigy и Kings of Leon... Мисля, че точно това го прави интересен - и успешен... (Пък винаги ще се намери едно кьошенце в програмата за нашата "музика за старци" :greenball: ) Преди 2-3 години в Рединг Пол МакКартни накара огромна тълпа от тинейджъри да скачат, а закоравели пънкари с татуировки и безопасни игли по кожата - да плачат (буквално!). Бяха се сблъскали с.. изкуство!

- - - -

 

Иначе - не само билет, вече съм купил и тениската, и плаката, и бейзболната шапка, и видеото - от "нашия" фестивал -

 

Next ?

 

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега чакаме някой от модераторите да изкаже мнение какво сдружението Музикант.орг може да направи по въпроса и почваме да пишем проект. Аз ще изровя моят стар такъв .В България е,та ще ми трябва малко време. До 8-ми юни съм в сесия и след това мога да почна по-активно участие.

 

Айде започна се! Вива революсион и Куба либре :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...(Пък винаги ще се намери едно кьошенце в програмата за нашата "музика за старци" :greenball: ) Преди 2-3 години в Рединг Пол МакКартни накара огромна тълпа от тинейджъри да скачат, а закоравели пънкари с татуировки и безопасни игли по кожата - да плачат (буквално!). Бяха се сблъскали с.. изкуство!

Глей си работата, лесно ти е на тебе - живееш си в страна с традиции и наложена култура в това отношение и от там даваш акъл!

Сцената е в средата на една детска площадка, с алеи и пейки: http://zakniajevo.hit.bg/rab/gr/preview.html

Едва сме се преборили да ни ремонтират градинката. А миналата година, за да накараме общината да вдене, че трябва и да се чисти това място, сме я лазили - шепа ентусиасти - педя по педя, с ръкавици, гребла и метли. Има една "ударна група" от алкохолици, които се въргалят по пейките денонощно. Те бълват толкова смрад и мърсотия, че не е нужно да чакам пънкарите.

Мястото наистина позволява "камерен" подход към идеята. И не повече. Аз поне си представям, че тук за съботите и неделите на топлия сезон могат да се организират ДНЕВНИ музикални изяви, които да се вписват тематично в красотата, спокойствието и функциите на това място - отправен пункт за ходене из планината.

Жанровете могат да бъдат и доста шарени, но категорично не искам да предразполагат към вандализъм.

А ако онова, което слушам, е "музика за старци", аз по условие съм "праисторическа" и никога не съм била "млада" (щото и в по-инфантилна възраст не смогнах да се зарибя - неккъв производствен дефект имам, явно).

И не ме дразни с Пол Маккартни, да му се не знае, че и на мен ми се доревава...

Аз искам музикален фестивал, зоологическата градина е в другия край на София.

А ако ще се сравняваме с големи фестивали (за което изобщо няма как да си "направим устата"), предпочитам да е с нещо такова: http://www.viennajazz.org/home.html

 

Готовоооо! Внесох раздор във вашите стройни редици! ;)

Станахме петима души и 2 фестивала! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно фестивалите са (поне) два - което не е лощо. Предложеният 'Кросроудз' може да съдържа, при многожанрова порграма, и музиката от 'твоя' фестивал, но очевидно не му е в Княжево мястото. Дори не заради вандалите, а заради по-обща логистика (капацитет за публика, достъп до мястото с разни видове транспорт, часове на деня в които е разрешено/уместно да се вдига шум и пр.)

 

Ако идеята за 'Кросроудз/Форум - фестивал' потръгне, ще трябва да се намери по-подходящо място за провеждане. Като гледам, последните дати за концерти на открито (септември-октомври) ни се изплъзват - явно ще става дума за зала.

 

В същото време, форумът може да допринесе с повече от един изпълнител/група в инициатива, подходяща за Княжево. Ако приемем, че това ще е блуз/джаз/етно/фолк/акустичен рок (или други не-драстични форми) - има всички условия да се проведе един 'музикален месец' - разсрочен фестивал с по 2 концерта на седмица, някои концерти могат да включват и 2 (или 3) групи. По-компактна сцена, с по-приемливо озвучаване (качествено, а не силно), дневни и/ли ранни вечерни часове, културна публика...

 

Там, обаче, организатор и 'промоутър' трябва да си е местна инициативна група от съкварталци. Форумът да е един от източниците на талант и репертоар (други източници не е трудно да се намерят). Не е изключено чрез форума да се намерят и специфични услуги като озвучаване; оттук - без съмнение - ще дойде и немалко публика.

 

Предлагам тази тема и възникващата инициативна група да се фокусира върху първоначалната коцепция за една (също многожанрова) проява, при която:

- рок музиката има централно място (включително по-'тежките' разновидности)

- форумът и Сдружението 'Музикант.орг' са главни (съ)организатори, изпълнителит и публиката са предимно оттук

- жанрово разнообразие се поощрява, но пропорционално на присъствието на всеки сегмент в членската маса (ако само 1 член изпълнява и обича да слуша, примерно, тунгузки фолклор, не е желателно това да е 90% от програмата)

 

Различаваме ли се по тези виждания - достатъчно, че да удавим идеята?

 

- - - -

 

П.с. Аз не 'давам акъл отдалече' а се опитвам да помогна с реални неща (и, като му дойде времето, съвсем отблизо). Предлаганата помощ засега среща яростна съпротива - не ми я щат, но аз съм 'перде' и не се отказвам :yes:

П.с.с. И не се засягай от шегите ми на тема възраст - аз съм на два пъти твойте години :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Хах, тази тема вярно беше сериозно умряла...

По въпроса с темите и музиката, аз съм екстремист, ама се е случвало да посвирвам и блус/рок и подобни.Даже може да опитам да съживя групата с която свирихме подобни работи, или поне да намеря гост-музиканти :)

Сещам се за една идейка, която може да дойде добре.

В София, направиха преди около година/две ремонт на лятната сцена в Борисовата градина. Може да опитаме нещо да измислим като "Фестивал на българските музиканти" или от сорта. Може и да го направим действително като джем сешън, защото мероприятията тип "отворена сцена" тук не се радват на голяма подкрепа - винаги се намират няколко бабаита, които да обясняват всеки ден как трябва да свирят, защото били млада група и искали да намерят собствена публика. Идеята ми е по-скоро да е в стил "начесване на крастата".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна идея :) Ще се прибави към до тук постъпилите.

 

Темата не е умряла,просто не пиша защото съм в сесия. Чакам малко да се освободя и ще се опитам да пусна обширна тема в говорилня,за да може да си изградим единна концепция и да почваме да дерзаем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Pandemonium ; добри идеи за летни джемове в Градината. (Не съм бил от много години, не знам дали говориш за бившата Лятна Естрада, или за обекта наричан гальовно 'Маймунарника' по мое време - последния бая рокендрол е видял, и то - по времето когато милицията биеше..)

 

Такива 'импромпту' джемове, според мен трябва да се опитат отделно от заформилата се идея за фестивал. Последното е по-голяма и по-организирана проява, иска поне 3 месеца подготовка (затова споменах, че май сме изпуснали сезона на открито и може би трябва да помислим за зала през 4-то тримесечие).

 

Ръководството на Сдружение 'Музикант-Орг' вече прояви интерес и желание да (съ)организира. (Рафо, чакам да се изтегли 'опашката' на тая тема - откакто се заговори за фестивал - на отделно място с подходящо заглавие).

 

Други съфорумници, които (засега) не пишат в темата, но са професионално ангажирани в музиката на живо, също дават сигнали, че ще помагат. Чакаме още идеи и мераклии да (съ)организират фестивала "Кръстопът" на Музикант.Орг.

 

До скоро!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Явно се има предвид Лятната Естрада. Маймунарника не работи в момента и не знам какво става с него. За Лятната Естрада мисля, че трябва разрешение от общината, което не е трудно да се вземе. Централно все ще се намери /наеме/ отнякъде. Ако се изясни концепцията /според мен основна трудност/ вече може да се мисли за конкретни групи и проекти, както разбира се и за спонсор/и.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.