Jump to content
Българският форум за музиканти

Sovtek лампи?


Recommended Posts

Истина е, че колкото е по-качествен усилвателя, кабинета, китарата - разликата в лампите става по-осезаема.Една и съща картика изглежда различно на 5 инчов и на 32 инчов екран.

Не разбирам какво захапахте човека.Смяната на лампата е в размер на 20-тина лева.Нека да си купи, пробва, пък може да му хареса повече.Аз за моите усилватели пробвам позиция по позиция лампи на различни произбодители и марки, докато не стигна до комбинация, която ме удволетворява с основната ми китара и кабинет.Често избора не е от най-скъпите такива, а разлики се чуват и усещат при свирене.Лошото е, че при запис разликите на са така явни(все пак не се записва всичко, което се възпроизвежда честотно от кабинет 4х12).

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 52
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

lyu, не се подигравам - казвам нещата както са. Не можах да изнамеря схема на твоя преамп, но по това, което виждам, лампата най-малко ще работи при ниско напрежение - как му се казваше plate starvation? Което 100% ще се отрази на звука й. От друга, преампчето има БАЯ гейн, демек не е никак възможно целия гейн да се получава само от двата триода, поне така си мисля, така, че имаш и други елементи по веригата. Това, което искам да кажа е, че в твоя случай, понеже схемата е специфична, не можеш да предполагаш какъв ще е ефекта от тази и онази лампа - моя съвет е вземай една от качествените на пазара и ръгай смело :) По-нататък, като ти писне, може да вземеш и друга, която уж има различен характер и да сравняваш.

 

Това, кеото аз лично съм забелязвал като разлики в предусилвателни лампи(на СЛО канал) е, че при някои ниските са по-стегнати, докато при други са по-кънтящи сякаш, а във високите при някои лампи има малко повече хедрум, след който драйва се усеща по-скоро като компресия отколкото като изкривяване. Но това може и да е от моето моментно състояние преди/след като ги сменя, или от контраста, че едните са били на половин година, а другите - пресни пресни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

liquid_death съгласен съм -намираш най добрата комбинация и място на лампата и това е докато изгори.После трябва наново и то не само тази а всички други да се разместват защото не се знае как ще си взаимодействат.Аз лично пробвах на Valvestate 8040 няколко лампи в преампа - 12ax7 ,ecc83 и още една не помня точно каква и честно казано чак огромна разлика не усетих.Мисля си че се вманиачават хората като си мислят че една лампа ще направи магическия звук.Но както някой писа всеки си има вкус и при наличие на средства може да пробва n броя лампи за да си избере най-подходящата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Valvestate реално е транзисторен усилвател,който за метъл става,но ще си скъсаш нервите ,ако се опиташ да изкараш крънч като от лампов без външни ефекти.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чета тука за хибридни бюджетни апаратури или за хора които не ползват  изобщо лампова апаратура и се изказват тежко тежко.

 

Разликата в лампите е осезаема за човешкото ухо, който не я чува си е за негова сметка!

  • Like 5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

. Даже бях чел твърдение, че при различни видове лампи имало повече високи, при други повече ниски, при трети подчертавам отчетливи ниски с атака  :greenball:

 

Има, има. Само че, сигурно ги чува някой, който не е оглушал като нас след години яка резня. Та по тоя повод се сетих един стра прекрасен виц.

 

В един Винпром починал дегустатора, обявили конкурс за нов. Идва един пияница и му дават да пробва една ракия, отговаря:

- Дъбова бъчва, две години, подсилена с холандски спирт, на пазара е с етикет'Отлежала девет години'...

- Правилно.

Секретарката му дава втора чаша.

- Вино, пластмасов бидон, никакво грозде.

Шефът намигва на секретарката, тя му дава чаша с нейна урина...

- Блондинка, на 26 години, трети месец бременна. Ако не ме вземете на работа, ще кажа от кого е детето..

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ставаше само с мерене, никога нямаше да се позволи появяването на "овърдрайв ефект" ;) Не става само със стрелка, трябват и уши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се има предвид, че освен уши трябва и междуушие... Вместо уред ще трябва да се наема някой дето чува  :metalist:

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Такива по форумите с лопата да ги ринеш - и кой от кой по-по-най-велик... С по-по-най-чувствителни уши...

 

^^ Мда, не за първи път ме обвиняваш, че вярвам на науката, а не на врачки и форумни доайени.

За съжаление до горното ти грешно, но широко адмирирано твърдение ни докараха съвременните производители, които в партида от 2000 лампи я имат 5 с еднакви показатели, я не.

 

Ще постна отново линк към една тема, която явно много от вас са забравили, а някой явно не са и погледнали. Хубаво е да се говори с факти, а не наизуст...

 

http://www.marshallforum.com/marshall-amps/31194-mullard-reissue-vs-original-physical-comparison.html

Редактирано от patient
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля не ми пъхай думи в устата! Това е нещо което мразя и това е пръв и последен път, в който ти отговарям културно. Никъде не съм писал, че отричам науката, щото, представи си, ми е част от работата тази наука и някак си не върви да я отричам. Това, което ти казвам е, че коментара ти е не на място, да не кажа тъп на фона на темата, т.к. се пита дали се ЧУВА разлика, а не дали се мери такава. Трето, музиката не е наука, а представяш ли си - изкуство, където не всичко, което се мери, се яде, но освен меренето трябват и уши, за да видим дали премереното ни устройва. Пак във връзка с овърдрайва и с Хендрикс, не забравяй, че еле па китарния саунд в повечето случаи използва точно параметри на работа на елементите, които са БАШ извън работния им режим и хор'та, които са ги проектирали за съвсем други цели изрично са упоменавали подобни "дефекти" като недостатък. Но не би. Та така - надявам се ме разбра, най-вече за пъхането на думи ;)

 

Колкото до темата, която си пуснал, има и филмче в тубата, което се мотаеше и в което на сляп тест се подлагаха няколко лампи, в които повечето хора (вкл и аз) предпочетоха нова лампа пред прашасала такава и с надута цена, но разлика се чува. Сигурно има и друг, който пък ще предпочете дъртата лампа. Как ще го измериш него? Ще му бръкнеш в ушите с мултицет може би? :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Преди да се слуша, ламБата трябва да е изправна. Такава, каквато е била при монтиране на новия усилвател на излизане от завода.

После, може да се слуша, да се прави, че се чува и т.н. Но най-напред се мери!

Иначе нищо не се прави!

 

Какво да се слуша на нова лампа от известна фирма (за производство на усилватели), на която анодните токове на двата триода са 0.2 към 10?

Редактирано от Parni_Valjak
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Първо - не ти пъхам думи в устата и чети внимателно, преди да се палиш. Няма да давам препратки към други теми, щото не ме кефи да се заяждам. Поне не нарочно.

Второ - Аз пък бих казал, че темата (както много други подобни във форума) е тъпа на фона на коментара ми. Не се обиждайте - нали сме толерантни към чуждото мнение, все пак... :greenangel:

Трето - Сигурен съм, че хилядите музикални училища и академии и техните възпитаници ще застанат твърдо зад теб и ще бранят твърдението ти, че музиката не е наука с живота си...

Четвърто - Прав си! Чувствителността на слуха на даден човек не се измерва с мултицет - прави се с аудиограма. За съжаление, обаче, аз поне не съм запознат за метод за изследване на степента на (само)внушение, което е по-големият проблем при развитието на подобни дискусии.

Пето - Може и да не ми отговаряш (а можеш ли?)...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.