Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с нова китара


Recommended Posts

kiik, колкото по-евтин/гаден гиър имаш, толкова е по-трудно... :(

На приличен инструмент с не-флойд-подобна тремоло система се прави за 2-3 мин. интонирането. Тунера също е важен, има такива "блуждаещи", дето май повече объркват, отколкото помагат. Пробвай с някой софтуерен на компа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това ми е тунера

http://www.staggmusic.com/en/product_detail/tu-c_bkh.html?backp=1

 

Има ли някой впечатления от него?

Дали той е "блуждаещ" или китарите ми (скапани са и те) имат някакво собствено "вибрато" на струните и го карат да се ошашавя :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 ползвай не само тунер, но и ушите си.

2 като дърпаш съруните - дърпаш горе долу със силата, с която свириш.

3 китарата е супер дефектен инструмент по дефолт и всичко по нея е "горе-долу около" някаква норма. Перфектно няма да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече казах че ползвам ушите си и оттам идва проблема ;)

1. Една по една струните ги настройвам с тунер (щото с уши разликата няма как да се хване).

2. После ушите ми чуват, че акорд на 2 съседни струни звучи не в тон и .....се връщаме на т.1, после пак на т.2 и т.н. и няма оправия. Затова се усъмних в "играенето" на тунера

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече казах че ползвам ушите си и оттам идва проблема ;)

1. Една по една струните ги настройвам с тунер (щото с уши разликата няма как да се хване).

2. После ушите ми чуват, че акорд на 2 съседни струни звучи не в тон и .....се връщаме на т.1, после пак на т.2 и т.н. и няма оправия. Затова се усъмних в "играенето" на тунера

Ако се получава по по-ниските позиции - може нъта да е крив/висок/неточен,

Може струните да са стари или просто гадни.

Или да са високо и ти несъзнателно да изкривяваш или просто натискаш много с показалеца.

Или прагчетата да са неравни.

 

А тунера си е скапан, да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги (с проблемите), консултирайте се с лютиер, щом не може да се интонира така. Всъщност потърсете по-качествени тунери първо (дори и на заем за малко), после лютиер.
А пък иначе относно интонирането... перфектно интонирана китара... НЯМА!

Е, има разни системи, дето се опитват да избегнат проблемите, но там говорим за много хиляди евро (compensated frets, evertune bridge, използването на комбинация от едното и/или другото, plek технология и други подобни скъпарски бъзикни...)

А онова, което говори kiik , обикновено се наблюдава в терцовия интервал и е напълно нормално, тъй че да не се шашкаш :)

И на мен не ми звучат терците така, както знам, че трябва да звучат, но това е положението с инструмента китара. Пианото винаги звучи добре и вярно ако е акордирано, китарата... китарата е компромис. Общо взето, мнението ми е, че щом не може да се интонира тази китара, вариантите са или тунер, или лютиер, или мноооооооого опитен нелютиер, който е чел и патил с годините.

 

По-горе видях колега с ESP LTD Eclipse... от високата им серия всички са с компенсиран нът на Earvana. А този LP на Epiphone е напълно възможно да има дефект в нъта. От там се получават много поразии. Кофтито е, че то ще си проличи още на 1-вите прагчета, а колегата говори за след 9-то. Има инструмент, дето мери и нивелирането на прагчетата, ама само лютиери го имат, че струва бая, възможно е да не са добре нивелирани праговете на Епифона, нищо, че е нова китара. А инструментът се казва

Сега някои колеги ще кажат, че този инструмент е за подравняване с цел избягване на бражденето, т.е. фрет бъз. Окей, съгласен, обаче има ли бъз, кво правим обикновено??? Вдигаме екшъна. А това какво прави с интонацията ??? Въпрос за размисъл ;)

 

Има много малко китари в света, дето са се утвърдили като ужасно коректни в интонирането на новите си продукти, тъй че китара до 1000лв (че понякога и по-скъпа) е нормално да има забележки.

По Закона на Мърфи е възможно всичко, баш когато най-малко го очакваш.

 

Не видях откъде сте, колеги с проблемите.. Съветвам ви да прегледате китарите си за всеки случай.

Редактирано от Akerfeldt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом се е отворила цяла тема за това, сигурно проблемът е по-сериозен от обикновенно.

По принцип при китара, която е ОК и височината на струните е като цяло нормална, има две неща, които най-често са проблемни.

 

1.Октавите при бриджа не са настроени.

2.Има проблем при нъта. Или струните са твърде високо над 1-во прагче(често се случва) или не е поставен на правилното място(по-близо или по-далече от 1-во прагче, отколкото е необходимо). Двата проблема се припокриват в известна степен и оправянето на единия влияе на другия.

Много китари идват фабрично с много високи струни над нъта(височината на свободна струна е много по-голяма от височината над 2-ро прагче, при струна, натисната на 1-во). Но ако случаят е такъв, че струните са толкова смъкнати, че вече на свободна струна се чува звънене в 1-во прагче, а тоновете на първите прагчета все още са височки, тогава нъта не е поставен където трябва. И това е поправимо, но този случай е изключително рядък. В обратния случай(нъта не е поставен където трябва, но е по-близо към 1-во прагче, отколкото трябва), проблемът е може би по-лесно поправим, чрез леко вдигане на свободните струни(не съм срещал този проблем досега).

Системите като EARVANA са добра идея, обаче на практика доста подобен ефект може да се постигне чрез леки, едва забележими вариации на височината на отделните свободни струни.

 

Можете да направите следния тест:

1.Настроите си октавите, така че на 12-то прагче тона да е точно октава над тона при свободна струна.

2.Настройте китарата точно.

3.Натиснете на 1-во прагче и вижте дали тона не бяга много. Най-често когато има проблем, се оказва, че тона на 1-во прагче е доста по-висок от очакваното(+5 до +10 цента).В този случай е твърде вероятно, просто струните да са височко при бриджа. Ако са ниски там, сигурни сте, че струните са добри и тона пак е висок на първите прагчета, може би нъта е монтиран на неточното място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обобщавам:

 

1. Нът;

2. Неправилна дъга на грифа;

3. Екшън

 

тези неща трябва да бъдат измерени от професионалист, не става едно към гьотере...

 

А специално към Evtim Djerekarov за пояснение, защото ми се стори, че си изпуснал нещичко... пичът се оплакваше от това, че не може да му се интонира 5-та струна, а после 4-та. При тези бриджове индивидуална корекция знаеш, че няма. Най-добре да посети и той Чичко Доктор, а кой... според мястото , където живее и/или според финансите и времето си.

 

Наздраве в тоя късен час.. с лимонадка :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните често създават проблеми,защото ни продават ментаци,затова е най добре да се свири с една марка струни и китарка да е настроена спрямо тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе някой помисли ли по въпроса ако наистина е толкова сериозен проблема, да не би грифа да е дефектен - с грешно набити прагове. Чак такава схема никога не ми се е случвала - ни с високи, ни с ниски струни... май наистина е добре да се види от лютиер тая талпа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купи нови струни от друга марка.

Интонацията е трудна задача, и се иска време и опит. С евтин тунер няма настройване.

На единия ми Ибанез от една седмица си играя с интонацията и то със Строб Петерсън тунер.

Не се отказвай, няма начин да не стане :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.