Jump to content
Българският форум за музиканти

boss tu 3 vs tc electronic polytune


jkolarov

Recommended Posts

Tone sucker може да напишат само пълни невежи sucker-и. Разбира се, че променя в известна степен тона - както го променя кабела, перото, прожекторите и стабилизаторите по сцената, които вкарват брум... но чак пък чупки в кръста да предизвиква...

 

Най-общо казано, при тру байпас, когато стъпиш на кутийката, се отделя цялата електроника на ефекта от пътя на сигнала, все едно кабела си продължава - с всички ползи и вреди от това. При ефект с буфер, винаги на входа на ефекта стои усилвател(буфер), който преобразува сигнала от инструментален в линеен такъв, което оттам нататък позволява използването на по-дълги кабели, и още благинки, които иначе биха повлияли на звука ако беше директно от инструмента. Естествено - има буфери и буфери - има такива, които "оцветяват" звука така, че да ти е кеф да свириш с тях и да не си помисляш за тру байпас, има такива, които дори големите сноби не могат да разберат, че са през усилвател, има и такива, от които ти се повръща :)

 

Лично мое мнение е, че тунера трябва да е с тру байпас по простата причина, че е логично когато не се ползва, сигнала да минава директно през него без никакво влияние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за TC-то. И на мен ми изпадна втора ръка и съм адски доволен. Тогава се колебаех м/у стандартния вариант и минито, обаче избрах големия, защото малкият няма слот за батерия (физически няма де да се завре).

 

Не съм ползвал босовския, но имам една готина щипка на Корг, която обаче изключително трудно ми хваща 6-та струна СИ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам/ползвам тунер тип щипка Planet Waves NS Mini Headstock Tuner и съм много доволен.

Изключително малък, лек, точен и си стоИ перманентно на хедстока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно TU-3 vs Polytune - И аз още имам колебания кое да взема. True bypass-ът обаче май ще си каже думата и ще взема TC. 
:offtopic-001: BOSS TU-3 vs TU-2. TU-3 печели :)
За дисплеите - и двата се справят достатъчно добре. Според мен - като изключим True Bypass и Дисплей "дилемите" - по-скоро ще е важно за хора, които не свирят на стандартни китари и басове - 5-6струнни басове, 7-8струнни китари. Дали тунерите се справят достатъчно добре с тях.

Имам преки наблюдения (чрез познати и приятели) над TU-3 - страхотно тунерче, дисплеят е добър, бързо "лови" тоновете, но както беше казано - TC май наистина е по-бърз (ако за някого това е критерий).
И аз, като колегата, отписах Mini версията на Polytune именно заради невъзможността да работи с батерия.
TC съм го виждал и на сцена, и навън - супер дисплей и на двете места.

Относно тунерите щипки - отдавна искам да подхвана такава тема - ползвам един най-обикновен от eBay за 8лв с доставката :) Eто го:
$(KGrHqZ,!ogF!Ov8fth2BQK)Bql1hg~~60_12.J

Дисплеят му навън се справя отлично, но (отново беше споменато) не е супер за навън*а именно затова го взех - не ми се мъкне стандартен* - улавя всякакви шумове. Свиря в парка и дето се вика някой да говори по-силно и му влияе. Не знам, може би моят не е много добър. НО - пробвах и доста други (20тина тунерчета щипки поне) вкл. и малкия на Planet Waves - същите проблеми. Planet Waves май се справя най-добре. BOSS и те направиха тунер щипка - но цената му нов е абсурдна. Ако не намеря друго до пролетта.. ще взема един Planet Waves Mini, а сегашният ще е за backup.
Planet Waves Mini има предимство (за някои, за мен не баш), че е изключително компактен и едвам се забелязва, както казах опитът е показал, че се справя най-добре при шумни ситуации.
Не свиря по заведения, затова не мога да дам мнение как се справя на Live, но като виждам как се справят повечето с едно свирене в парка... едва ли ще е подходящо за сцена. 
Ако се свири само вкъщи - бих избрал щипката винаги. Дори моят се справя идеално и с бас, и с китари - акустични и електрически.
Има няколко режима на работа - Хроматичен, Бас, Китара, Укулеле, Цигулка. 
Дано някой с повече опит/практика да каже още нещо и по двете теми.


 

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, спомена нещо важно - полифоничните тунери имат набор от строеве, които разпознават - примерно моя има стандартен, свалена 6-та струна, дропени(но стандартни) строеве и т.н. Май имаше 2-3 екзотични, но разните там шантаве строеве определено няма да се хванат. Има си USB за ъпдейт, но засега не съм виждал да излизат нови ъпдейти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бях чел че точно TU-2,3 на бос ги ползват ,,големите" точно заради буфера.Като имат голям чейн със всякакви камиончета накрая сигнала се буфира и звучи по-добре,докато при тру-байпас я няма тази екстра.

 

ето видеото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

buy&sell, аз имам щипка Korg AW-2G и, както казах и по-горе, най-ниския ми тон не го хваща, което си е проблем, щото трябва да донастройвам 6-та струна по слух, а не е оферта. 

 

После си купих политюна и заспа работата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За борд с true bypass ефекти винаги бих предпочел босс-а заради добрия буфер.

 

Смених скоро (след 15тина години) неотказно работещия TU2 за политюн мини заради суичинг системата ми (вграден буфер) и по малкия размер на тюнера и ми се наложи да го сменя с нов ексемпляр междувременно (отказваше да се включи по незнайни причини).

 

Не знам колко репрезентативно е това, но все пак сега от дискомфорт мъкна втори малък тюнер за всеки случай... Босс май са по надеждни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да се бутам във Висшата лига с тунери от по 200 лв. но писах в другата тема, а няма много отзиви.

Какво ви е мнението за това:

http://www.staggmusic.com/en/product_detail/tu-c_bkh.html?backp=1

Може ли да се ползва за нещо или да го хвърлям в кофата и да събирам за нещо по-читаво?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми щото не разбирам много и не знам дали ми върши.

Под съседната тема писах, ама няма отговори....... не ще да закове стрелката на един тон и не мога да разбера под него ли съм или над него на дадена струна. 

Той ли е виновен тогава или нещо по китарите ми е проблема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001:  Нека модераторите "закачат" и една анкета към темата BOSS или TC

@kiik налагало ми се е да ползвам тунерче на Stagg , но още по-евтиния модел - само с диоди, без дисплейче, и върши перфектна работа.

       Аз лично ползвам на Behringer камиончето TU300 и също е доста добър тунер. Хваща бас китара до G#, което е приличен резултат за бюджетно тунерче от тоя тип :)

Ииии , да ! Определено бих избрал BOSS пред ТC

Редактирано от agrogrind
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Анкетата би била малоумна т.к. това са устройства в две несравними категории ;) Едното е полифоничен тунер, другото не е.

 

Колкото до плаващия тунер, по-вероятно е да се получават някакви резонанси из китарата - виж да заглушаваш другите струни докато настройваш, и да не ти дрънчат пружините на флойда ако имаш такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двата тунера са страхотни. Повечето хора биха казали: "Е к'во пък толкоз. Тунер като тунер", но има някои подробности, които ги различават един от друг.

Аз лично бих закупил Boss-а.  Една от причините е точно заради буфера.

П.С: Относно щипките мисля, че колкото и да ги рекламират, няма как изобщо да бъдат сравнени с тунери като Boss-а или пък Polytune-а. 

Поздрави!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.