Jump to content
Българският форум за музиканти

Ляв и Десен канали и звук


Recommended Posts

Днес ми зададоха един въпрос и чак аз се зачудих защо е точно така. Та, въпросът беше - има ляв и десен канали на звук, дори на всички слушалки са обозначени коя е за лявото ухо и коя за дясното. Явно е защо са двата канала - през всеки се чуват отделни звуци за създаване на пространсвено звучене. Защо обаче е определен стандарта, че левия канал трябва да се чува с лявото ухо, а десния с дясното, нали човешките уши са напълно еднакви и възприемат всеки звук по еднакъв начин. На всеки се е случвало понякога да сложи слушалките на обратно и пак си се чуват същите неща и звучи добре. Ако се гледа филм ясно, че ако минава кола примерно от дясно на ляво или обратно е удачно да се слуша по правилния начин, но като се слуша музика е различно. Защо е точно така? :music::rolleyes:

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как да няма значение къде чуваш цигулките и къде виолончелата и контрабасите?

Сори, явно слушаш музика, в която няма ляво , няма  дясно....А може и да няма музика?

И кой твърди, че в двата канала има отделни звукове?

Явно нямаш представа що е то СТЕРЕО.

Може да се ограмотиш малко, като почетеш повечко.

N.B. 

Alan Blumlein ще се обърне в гроба...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е не толкова грубо де, мисля че не го разбра човека. А и не е да се е изразил толкова неясно.

Не знам за оркестрална музика, там може и да има някакви дълбоки традиции. При повечето останали стилове музика обаче, няма особено значение дали ще си обърнеш слушалките на обратно или не. Аз предпочитам да си спазвам посоката, защото така всичко звучи както е предвидено да звучи. Примерно слушам любимата си песен и съм яко свикнал китарите да влизат първо в ляво примерно, а ако съм си обърнал слушалките, китарите влизат първо в дясно и това ме шашка в първия момент. Та така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът се състои именно в това, че не знаете.

И в това, че не го осъзнавате.

И че пренебрегвате всичко, което не разбирате. 

А бе, модерни хора, какво да правиш...Дали е права резба или лява, няма значение.

Аз се водя нещо като бухала от вица (има го във форума), който пита двете зайчета, които не успяват да си родят зайчета:

А, бе момчета, как я мислите тая?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има значение дали са разменени каналите най-малкото предвид постигането на точно предаване на реалната панорама на музикалния материал. За някои няма значение... Но си има и стандарти и при УКВ, и при лентовите устройства, и при чинчовете и т.н. - къде е ляв и къде е десен канал. Валякът е можело да даде много изчерпателни обяснения, но въпросът е малко... детски и губивреме.

 

Преди време сигнализирах на КРС за наблюдаваните проблеми с УКВ предавателите в града. Сред подадените сигнали за нужда от регулиране девиацията на Дарик (премодулиран), за нуждата от корекция на честотната характеристика на БНР Христо Ботев (които приеха и изпълниха) беше и сигнал за разменена стереопанорама на Хоризонт, тъй като съм забелязал познат музикален материал с обърнати ляв и десен канали. Същото важи и за още 2-3 УКВ станции в региона. Човек от контролната група ми се обади по телефона и разговаяхме. Отговорът за разменените канали беше:

"Е, дали е А или Б, няма значение; вижте, ние не следим чак толкова внимателно качеството, колкото поддържаме техниката". Което изчерпва въпроса. Ако и ти смяташ така - няма значение дали лявото е вляво или вдясно, майната му...

 

Между другото, в Exact Audio Copy има опция "swap channels" за размяна на каналите след рипване на компактдиск - отнася се за онези CD-ROM устройства, при които е имало "обръщане" на каналите. Чувал съм рипнати дискове с разменени канали... За щастие, разработчиците на софтуера не смятат, че е без значение дали каналите са разменени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, ако въпросът ми е глупав. Като цяло имам елементарната предсвата какво е стерео, но музиката която слушам и записвам е олдскул хип-хоп и там няма особено значение кой звук в кой канал се чува, важното е да звучи готино и да вървят римите :dance:Също така незнам какво Валяка визира под "лява резба", но определено мойта музика не е от левите :D , Валяк, може да чуеш като пример -

и това Мойта музика я правя като взимам семпли от други парчета (оттук барабани...оттам пианце...бас), зареждам всичко в AKAI MPC-то и оттам си играя със семплите докато се получи бийт, може да видите клипче как става -

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така. Моето виждане за това което става в темата (след прочитането й няколко пъти).

Пита авторът въпрос, не особено добре дефиниран, но се разбира какво има предвид, а именно - Какъв е смисълът, като слушаме музика, да спазваме коректното ляво/дясно разположение на озвучителните тела. Според мен доста смислен въпрос, далеч не детински, особено за начинаещ (не знам дали авторът е такъв, но го има и този вариант).

 

После какво става. Отваря Валякът темата, прочита през пръсти - Уффф, поредният развален келеш, сега ще вкарам малко hate by default. За това говорят последвалите въпроси.

Как да няма значение къде чуваш цигулките и къде виолончелата и контрабасите?

 

Не съм голям фен на класическата музика, личен вкус. Никога не съм се замислял дали има някаква традиция да се слагат цигулките винаги вляво, а челата винаги вдясно примерно, и като обърнеш слушалките, всичко да умира. Може и да го има това щом казваш, но мисля че далеч не е толкова очевидно и логично, за човек който не слуша редовно такава музика.

 

Сори, явно слушаш музика, в която няма ляво , няма дясно....А може и да няма музика?

Грам общо няма с поста на автора, ама нищо, hate да има.

 

И кой твърди, че в двата канала има отделни звукове?

Може би е имал предвид, че има различна информация, ама нали трябва да сме педантични.

 

Явно нямаш представа що е то СТЕРЕО.

Пак прибързано заключение, от рода hate да има.

 

 

Моят пост няма какво да го коментирам.

 

 

Това че не знаем, защо задължително да е проблем? За осъзнаването, ако ни беше помогнал малко, белким се бяхме осъзнали пък.

Конкретно за мен, няма как да кажеш, в конкретния случай, че ме е мързяло да се науча или други подобни. От има няма 5 години се занимавам с музика и звуко-инженерство. Твърдо стоя зад факта, че през това време винаги силно съм се интересувал от материята, чел съм много и така нататак. Ако смяташ, че греша в случая, кажи в прав текст къде ми е грешката, че да се осъзная поне.

 

 

@Stone
Остави сега стандарти и технически подробности. Човека не е тръгнал УКВ стерео предавател да проектира.

Примерът който си дал е добър, но за някоя друга тема. За конкретната тема си е направо off topic, ако питаш мен. Кажи според теб, какво дълбоко значение има, дали ще си сложиш слушалките правилно или не. Ако смисълът е единствено в това, че ще слушаш песента както е направена да бъде, а не наопаки, съгласен съм. Ама не мисля, че като се слуша наопаки, това влияе изключително отрицателно на слушането.



И тъй като имам най-голям опит в слушането/миксирането на хард рок / метъл музика, ще кажа как стоят нещата там, относно панорамата на различните инструменти. Соло барабанче, бас, основен вокал почти винаги стоят в центъра. В панорамите остават китарите, overhead микрофони от барабаните, томовете, беквокали евентуално и ако има клавири нещо.
Та какво става ако обърнеш слушалките на обратната.

Почваш да чуваш барабаните огледнално обърнати. Никакъв проблем не е това, понеже е изцяло решение на групата и на микс инженера как да са миксирани томовете и overhead-ите относно панорама. Популярни са и двата вида смесване, както от гледна точка на барабаниста, така и на публиката.

Почваш да чуваш дясната китара от ляво и лявата от дясно. Пак не е проблем, отново е решение на групата и микс инженера коя китара къде да стои.

При останлите истории е подобна ситуацията.
И както казах в предишния си пост, ако си свикнал да слушаш дадена група с фуса винаги отляво, примерно, защото това е яко традиция при дадена група, OK, сигурно ще ти е кофти да обърнеш слушалките. Но по принцип не е особен проблем.

 

Хайде със здраве.

 

 

П.П. Използвам толкова често hate, защото е модерно, нали сме модерни хора ;)

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за поста, който потвърждава моите твърдения.

Явно, ако нещо не импонира на "модерния" човек, ако не може да разбере за какво става дума, ако не му изнася и няма нужния манталитет, то това е HATE.

Мога да драсна още някоя притча, но имам достатъчно сериозна и отговорна работа, за да си губя времето. Дори ще направя преоценка на общото си отношение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С примерното в своя пост споделих и че има стандарти. Както и друг случай, в който някой решава да мине през тях - незначителните. Но ако наистина нямаше значение, нямаше да има и стандарти, а щеше да е хаотично, каквото хванеш, било на външната страна на лентата, на червения чинч - ляв, десен... или среден - както дойде. Посипвам си главата с пепел и излизам от темата.

 

Между другото, може също да размените + и - на озвучителните си тела или слушалките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакай да ти оправя иронията, че да не се върже някой младеж. С + и - и аз съм съгласен, че това наистина не е хубаво, понеже като се обърнат само на едното тяло/слушалка, то ще свири в противофаза и така резултата е гаден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове


Мисля, че сме тук, за да си помагаме и да си даваме съвети, а не да си мерим пишките и да се перчим и изтъкваме кой колко повече от другите знае. Не съм осведомен за някои неща, ок, но нито съм на годините на много знаещите, нито съм им на знанията. Убеден съм, че никой не се е родил ходеща енциклопедия, с годините идва и опита на човек. Неможе човек на 20 години да знае, колкото човек на 55 години, та това си е почти 3 пъти повече живот и опит. Винаги съм уважавал мнението и знанията на по-възрастните и съм се учил от тях, но никога досега, като съм искал да науча нещо от хората с опит не са ме наричали "лява резба"..."две мъжки зайчета" и т.н. Модерни сме да, млади сме да, но какъв пример ни дават по-старите? Все пак Светът върви напред, след 40г. със сигурност и днешните модерни неща ще се струват праисторически на бъдещата младеж, но ако се учим на HATE, вместо на хубави неща, дотогава може да има само форуми за заяждане и HATE ;)

Извинявам се за офф-а и благодаря за отговорите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Примерно вчера гледах "The Wall" София филм фест.Много от картините са запечатани, така както е във филма  (примерно бомбандировача идва от ляво на дясно) . Ако го чуя на обратно просто ще го отбележа ,че не е така.Няма да се ядосам много.
 На The Beatles  Албума   "Revolver" е силно разделен по панорами. Ако там ми ги обърнат каналите ....ще бъд много гадно.Ясно , че пак ще се чува същото отдалече , но все пак това е направено концептуално и е хубаво да се слуша така , както трябва да бъде. Иначе дори да слушаш само единия канал, пак ще чувш песента. Преди години , като чуех Queen  по радиоточката се кефих много . Сега намирам много нови неща , когато ги слушам с по-добро качество. 
 Иначе определено няма да станеш обратен , ако слушаш каналите на обратно, освен ако няма други причини да станеш обратен....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някои музикални стилове има значение дали лявото е ляво и дясното - дясно.
Например класическа музика изсвирена от оркестър. 

Има стилове, при които това няма такова значение.

А пък ти имаш пълната свобода да слагаш каквото искаш в лявото и дясното :)


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.