Jump to content
Българският форум за музиканти

Болка в лявата ръка


bogibo

Recommended Posts

Здравейте!От миналата година,когато преминах на бас китара,взе да се появява странна тъпа болка около лакътя ми в лявата ръка.Тогава нямах собствен бас и усилено свирех на този на съквартиранта ми.През лятото нямах този проблем,както и бас китара около себе си.Когато в крайна сметка си взех собствен отново взе да се появява и да изчезва тази болка.Та имате ли идея от какво може да е това?Четириструнен е и съответно с по-дълъг гриф,дали е някакво разтягане на мускулите или нещо на ставата според вас?Болката не е остра,но е неприятно и просто не ми се иска да прерастне в нещо по-голямо някой ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това се получава от неправилна постановка на инструмента. За правилна постановка много помага свиренето с колан. Така лявата ръка не придържа инструмента, а единствено свири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж си височината на струните на 12 прагче. Ако са много високи, може да имаш болка около палеца на дланта, която някога се предава и на мускула около лакътя!

Неправилна стойка - При свирене прав, трябва да ти е удобна височината на Баса, ако ти е много ниско по тялото, може да се получи такава болка.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря с колан и баса ми е на нормална височина.Не го свалям до коленете или нещо такова ;D.Височината на струните ми изглежда нормална като гледам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега, здрасти!

 

на първо място поздравления за избора на инструмент!

ще дам отговор на твоя въпрос от спортна гледна точка - при така нареченото упражнение scull crushers, известно по нашите географски ширини като "френско разгъване"

 

http://www.predatornutrition.com/wp-articles/wp-content/uploads/barbell-skull-crushers.jpg

 

някои атлети започват да получават хронични болки в лактите, които са породени от неправилен захват на щангата (при изпълнение на упражнението си чупят китките надолу, то ест слаб захват). 

 

да не се правя на доктор или гадател, но мисля че те болят сухожилията на флексор карпи радиалис и флексор карпи улнарис.

 

http://www.rci.rutgers.edu/~uzwiak/AnatPhys/APFallLect15_files/image023.jpg

 

при спортистите това се лекува с упражнения за заздравяване на захвата - но в твоя случай това би било лекуване на следствието. ако не отстраниш причината, която както колегите ти казаха, вероятно е неправилна постановка, проблемите в бъдеще ще се увеличават, гарантирам ти!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря,определено има нещо в този инструмент,което в солото и акустичната го няма(като усещане най-малкото)!Та добре,може ли малко съвети за правилна постановка.Аз свиря от 7-8 години на китара,но откакто свиря на бас се получава това.На нормална височина свиря на китарите с колан.Баса ми е определено по-тежък от другите ми китари.Това мога да дам като информация.Дайте малко съвети ако може,че да я оправя тази работа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега bogibo, аз също имам хронични болки в лактите, причинени от собствената ми глупост - в казармата играхме много канадска борба. като цяло не ме болят, но при дадени упражнения и особено ако не са загряти, веднага се обаждат. а са минали 10+ години!

 

сега, аз не казвам да не ходиш да доктор и физиотерапевт, дори напротив - силно препоръчвам и аз! но още веднъж - да лекуваш следствието е грешка, по-скоро потърси причината  :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дайте малко съвети ако може,че да я оправя тази работа :)

 

 

Най-добри съвети ще получиш гледайки как хората го правят и намирайки разликите как го правиш ти :) Обаче като цяло е трудно човек да оцени сам грешките си, затова най-сигурно е да посетиш 1-2 пъти даскал, който се занимава с този инструмент, да обърне внимание ако правиш нещо нередно - кадърния човек вижда с лекота подобни неща и може да ти помогне. Другия вариант е да публикуваш едно видео тук и хората да гадаят, но... по-добре - с даскал. Също имай предвид, че заучени грешни постановки се оправят доста трудно и упорито.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж си първо сетъпа на Баса, щом с кухарката и електрическата нямаш този проблем!

Относно височината на струните, трябва да ги премериш, с хлабиномер или линийка, /аз имам една метална линия, която започва от първия милиметър и е идеална за мерене на височината/!

На 12 прагче височината от долния край на струната до прагчето, трябва да е на 1 струна - 2 мм., а на 4 струна - 2,5мм. Това е от сайта на Ibanez!

Трябва да си видиш и грифът да не е изкривен!

Виж този линк на Ibanez - сетъп на Бас.

http://www.ibanez.co.jp/world/manual/guitars/Ibanez_EB_05_Excl_Prestige.pdf

 

Ако Баса е сетъпнат ОК и пак имаш проблем, по-горе колегите са ти дали съвети!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Отговорено (Редактирано)

Според мен не е задължително причината да е неправилна постановка и/или неправилен сетъп на инструмента. Аз имах абсолютно същия проблем, когато минах от китара на бас - все пак по-дебели струни, по-дебел гриф, по-висок action - изисква се повече натиск и по-силен захват, а моите ръце като цяло винаги са били много слаби. При мен с времето ръката ми заякна и проблемът постепенно отмина. Въпроса е да спираш да свириш при първите симптоми на преумора, за да дадеш възможност на мускулите да се възстановят. Ако правиш това, ръката ти постепенно ще заякне и няма да усещаш този силен дискомфорт - поне при мен така се получи. Сега се случва да получавам подобен дискомфорт, когато свиря на по-твърди акустични китари по-продължително време, без да почивам, но отново съм уверен, че постепенно ръката ще свикне. Просто трябва да се дава време за почивка, и да не се допуска силно претоварване. Това разбира се е просто моята гледна точка относно проблема.

Редактирано от maringtr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, и аз съм преживял разни болки в ръцете и знам колко е неприятно. Не знам дали си гледал "Rock Discipline" на Джон Петручи. Там той дава много полезни съвети как да избегнеш възможни травми. Подготовка на ръцете преди да вземеш китарата и загряващи упражнения с нея. Както и един колега спомена, ако усетиш болки при свирене е по-добре да спреш за пет - десет минути. Голяма грешка е да се събудиш и да засвириш нещо трудно. Препоръчително е упражненията да започват около седма - осма позиция, където не се налага да натоварваш ръката и постепенно да се отива към първа.

 

Късмет :)

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.