Jump to content
Българският форум за музиканти

Downpicking унищожава струните..?


genatawa

Recommended Posts

Здравейте, от доста време свиря на китара и забелязвам през че през всичкото това време 6-та и 1-ва струна ми се късат много.

Не зная дали е от стилът ми на свирене, но изглежда тези 2 струни ги претоварвам много.

И се чудя защо най-много късам 6-та, стигам до извода че е заради агресивния ми down picking.

Поне така предполагам защото най-вече свиря Металика ако може да се каже и само Металика... И примерно на песни като Master & Creeping Death, блъскам много яко тази струна, очевидно е достатъчно за да може за 1 седмица или 2 струната да и се развият намотките и тя да се отхлаби отзад при бриджа (Разбира се не с времето а отведнъж...).

И се питам дали наистина е от това или е възможно да е нещо от сетъпа на китарата.

Струните са D'Darrio 09 42, и днес поръчах от интернет Elixir 09 46.

Чувал съм че са доста по издражливи и нямаха в наличност точно там където гледах 09 42 и поръчах 09 46 искам да питам и за това дали ще е някакъв проблем за сетъпа на китарата или фретчетата...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как се къса шеста струна бе? O.O

Проблема няма как да е от агресивен пикинг... това чудо е дебело, много дебело. Виж си бриджа, нъта, стъдовете ако си с Флойд и такива неща. Забрави да е от пикинг - и да я дърпаш струната с ръка, едва ли ще я скъсаш, по-скоро да отчупиш ключа горе...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Над бриджа и не е скъсано а размотано, смисъл нали струната представлява навивки върху по тънка метална струна...

Тези навивки се развиват от самата струна.

 

Случвало се е и да я късам от мястото на ключа но само 2, 3 пъти.

Редактирано от genatawa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как се къса шеста струна бе? O.O

 

 

Последно скъсах 62-ка шеста струна :) Предполагам, че е от самите струни, не толкова от боя по тях. Също така е възможно бриджа и нъта да правят проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го имам същия проблем. Обаче вече се убедих, че не силното ми удряне по 6-та струна я разплита(къса), ами калпавия бридж. Китарата ми е с LP форма, с фиксиран бридж и стоптейл. Явно бриджът не е изработен добре, понеже струната се разплита точно в точката на допиране със седлото. Genatawa, ако си със същия фиксиран бридж, ти предлагам на следващата смяна на струни да намотаеш 1-ва и 6-та струна около стоптейл-а. Не съм много сигурен, но мисля, че Zakk Wylde го прави този номер, както и Phil X. Надявам се разбираш какво имам предвид под намотаване около стоптейла ? Ако и това не помогне да се мисли за смяна на бриджа.

Намерих един линк :

http://jalan.hubpages.com/hub/The-Wrap-Over-Method-How-To-Avoid-Breaking-Electric-Guitar-Strings

 

Хм. Изглежда не бриджа е калпав ами ъгъла, който получава между струната и седлото. Заслужава си да се пробва това навиване на струните.

Редактирано от 81.slash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След скъсване, виж си перото дали е издълбано малко над заострения край, с който си свирил и то е някаква причина за скъсване на струна!

Това го забелязах при няколко свирни, след скъсване на две струни на ел.китара, както и скъсване на първа струна на Бас Китара! Уж перата бяха Оригинален - Фендер, купени от Къща Фактор, така бяха задълбани. Като се има предвид, че струните са от скъпите Ърнибали и перата при всяко свирене бяха нови!

Преди свирих с други пера и не бяха толкова износени, а сега си взех Дънлопи с триъгълна форма и пак няма това голямо износване, както няма и късане на струни! Не че не може да се скъсат де!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С тия тънки струни да блъскаш и да ти държат, ще да ти е дълга мензурата. В крайна сметка съм за дефект в ъгъла на струната спрямо каналчето й на бриджа. Аз струни не съм късал от 100 години, даже и нарочно като съм искал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Krasi63 не мисля че е с перцата тай като почти винаги свиря с нови и са доста качествени Dunlop.  А и не се къса там където удрям.

 

@81.Slash От самото начало мислех че е нещо такова но за съжаление съм със Stratocaster китара (http://www.marysville.k12.oh.us/mhs/departments/business/raludwin/ludwin8th/cmerrill/Project/Images/stratocaster.jpg) И това няма как да се получи при мен, ако има някакъв друг начин с удоволствие ще чуя хаха.

Също така много се чудя дали да не слойа някакво тънко памучено парцалче точно на мястото на което лежи струната на бриджа, най-вероятно там е проблемът, може или да е раждясало или да има някаква деформация при изработката която трудно се забелязва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може да е от самото свирене или от струните. Милиони хора стъргат ужасно агресивно и нямат проблеми.

Нещо по китарата ще да е...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^+1.

Проблемът е в струнника (точката на допир между струната и седлото, по-точно), щом (почти) винаги струната се къса/разплита точно там.  Лютиер ще заглади проблемните места, а и така и така ако ходиш, можеш и един сетъп да си поръчаш. За 15 минути си готов (ако човекът е свободен точно тогава). Можеш и сам да си ги направиш тези неща, но ако помолиш лютиера да му висиш на главата и да зяпаш, докато той прави сетъп (предполагам няма да има против), нагледно ще видиш как стават тия неща и вбъдеще сам ще се справяш с подобни неща, които са неизменна част от поддръжката на инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз стигнах до това заключение, благодаря много за всички отзовали се и бих искал да попитам още г/д колко най-много би ми излязал сетъпът на китарата като цяло?

И между другото съм от гр. Димитровград и не зная дали има лютиери тук затова ако някой знае някой от града нека сподели телефонен номер или начин за контакт с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Реши ли си проблема в крайна сметка и от какво се оказа. Аз нямам опит и за това като купувам веднага си нося китарата на лютиер, да види какви са и болките. Понеже все още купувам среден клас китари, правени в Китай, Индонезия и т.н. повечето такива излизат с фабрични дефекти, понеже някой заспал китаец ги зглобява на ръка. Лютиера ме спаси от един възможен бъдещ проблем - единия от ключовете имаше незагладен ръб в дупката където влиза струната и щеше да я къса евентуално в последствие. Дай я да ти я видят ако все още не си. Колкото и да блъскаш баш 6-та да късаш не ми се вярва освен ако не я биеш със замах от рамото със всичка сила :>>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.