Jump to content
Българският форум за музиканти

Теория на струната


travelcaster2

Recommended Posts

Винаги ми е било интересно как се постига по-добър звук на китара.

Всеки от нас е забелязал, че по-добрият инструмент има по-продължително звучене на тоновете и това ни дава възможност да свирим полифонични мелодии, арпежи, хармонии с външно и вътрешно гласоводене. Така се доближаваме и задминаваме по изразни техники "царя" на инструментите - пианото. Също струнен инструмент.

Разлистих учебника на проф. Сагаев "Музикални инструменти". В темата за електрическа китара намерих грешки. Той пише: " Електрическите китари с резонаторна кутия и тези без корпус, заменен с права дъска без какъвто и да е резонатор нямат никакви различия в тоновата характеристика когато са включени в електрическата система." И добавя:" Електрическата китара има добри технически и художествени качества, стига да се използва разумно."?!

Много повече вярвам на Робен Форд, който на мастъркласа в София обърна специално внимание на факта, че резонансът на дървесината допринася за благородния тембър на неговия Телекастър.

Направих експеримент. Ето го:

DSC00718(2).JPG

DSC00719(2).JPG

Реших, че едната струна ще трепти по-дълго от другата. Хвърлих се в голямо приключение. Оказа се, че теорията на струната се разглежда от квантовата механика. Квантовата механика е атомна физика. Изскочи вечният Айнщайн. Струнната теория обяснява Големия взрив преди възникването на Вселената. Тя обяснява и съществуването на Тъмната материя, но в друго измерение и като вибрация на струните в по-високи октави. А какво ще докаже колайдера? Притъмня и стана страшно! Чак сега разбрах съвета на професора да използваме ел. китарата разумно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В икономическата наука има едно понятие "при равни други условия" (ceteris paribus за държащите на съвсем нАучното), с което се обяснява всичко, което теорията желае да обясни, а практиката упорито отказва да приеме :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е да изкочи Айнщайн. Както всички знаем той е ползвал цигулка за запълване на свободното време. Какво е цигулката - струнен инструмент /е не е електрически/, но ако е използван разумно /вярвам на проф. Сагаев/, всичко си идва на място - "Големия взрив" + "ceteris paribus" = на по-"дълъг" състейн!!! Сега не съм сигурен ама може Айнщайн да е бил настроен в Drop...щото не ми се вярва да е ползвал "Floyd"! А Вселената, ееех Вселената.

Сериозно - какво установи?

Редактирано от tatkoogi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Допускаш няколко грешки, които няма как да те доведат до правилни изводи. Не случайно Валякът се къса от смях.

 

Сагаев го прескачай директно. По темата не е показал никаква компетенция.

"Експериментът" е изначално погрешен. Схемата на взаимодействие м/у струната и китарата е по-различна. Ако искаш дълъг състейн  трябва да осигуриш безрезонансна опора. Локалните резонанси заглушават съответните тонове. От друга страна това няма да звучи интересно.

Между "Теория на струните" и нашата струна има една вселена разстояние. Не ги смесвай. Трептенето на струната се описва с диф. уравнение от втори ред - http://www.fmi.uni-sofia.bg/fmi/diff_equ/exams/drugi%20materiali/fourier.pdf и няма общо с квантовата физика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много професори бре,като малък се зачетох в в някаква школа за китара,където беше обяснено , че има китари за джаз Джипсон,това ме отказа да чета повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

L.K., щом Валякът се къса от смях това е добър знак. Не ме шашкай с висша математика. Взел съм 4-те изпита и то при проф. Брадистилов и асистента му "Поразяващата ръка" в МЕИ-то. Но Съпроматът не ми се понрави и с няколко приятели с които повече време си "дрЪнчахме" с китарите задружно напуснахме Техн. у-т. И влязохме в казармата.

Цитат: "Ако искаш дълъг състейн трябва да осигуриш безрезонансна опора. Локалните резонанси заглушават съответните тонове."

Тооочно това ще докажа.

Горната дъска е безрезонансна, а долната се огъва и се поддава на локални резонанси. Нейната струна ще звучи по-кратко. Чудя се какъв "звукоотнемател" да използвам.

Сагаев съм го прескочил. Не се гордея с вземането на неговия изпит защото не ми харесва неговото раздразнение от "пилите" и "бичкиите", съпровождащи електрическите китари. Това е имал предвид с думите "стига да се използва разумно".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайдеее, станах разменна монета  :slap: .

Не съм коментирал нищо по темата! 

Просто ми харесва чувството за хумор на чичо  Митко, с когото сме много близко по години, отношение и ...чувство за хумор.

 

Що се отнася до математиката, тя си е вярна, ама твърде често се употребява едностранно. В случая идеализираната струна, предварителните и начални условия представят ограничена визия на проблема в темата. Основа, да, но само за основа на по-нататъшно развитие. Практическата струна и в случая "околността и" вкарват толкова много нови условия, че е нужен съвсем различен анализ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неуспешен първи опит. Не се виждат светодиодите и стрелката. Но аз съм свикнал да губя. Ще проведем сухи тренировки с жената, за да се научи да борави със зума. След обед още 1 видео, а това ще го трия. :thx: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен удара по струните трябва да се прави от някакво механично устройство за да бъде винаги с една и съща сила. Помисли дали някой домашен/кухненски уред може да свърши тази работа. Нещо с пружина или двигателче! Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лими, прав си, но какво?

jabs,  :thx: за готиния прякор (художествен псевдоним).

bluelemon, жена ми ги изпрати на нейна приятелка да ги бродира в Пловдив. Любимият ми град.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.