Jump to content
Българският форум за музиканти

savov

Книги за и от великотърновските музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

"Кратка музикална история на Велико Търново"

1166480421031779905136282914165aHTMXsfuL

Автор е преподавателят във ВТУ - доц. д-р Илиана Николова.
Издадена е през 2000 година.

Книгата е първата по рода си и представя историята на музикалния живот във Велико Търново до 2000 година.

За поръчки и полезна критика:
тел.: 062 65 65 70
mail: iliana_ni@abv.bg
За момента тиражът е изчерпан, но книгата може да се намери във Великотърновската Библиотека

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

"Музикален театър Велико Търново"
 
76376576818473397291362830219NAhuW1reTq4
 
Автор е преподавателят по музика във ВТУ "Св. Св. Кирил и Метидий" и дългогодишен солист в търновския театър - проф. Сребра Михалева.

Хроника, рецензии, мнения, критики, коментари, статии… 

В книгата е събрана цялата история на търновския театър от 1914 до 2000 година. Описва както първите самодейни представления, така и професионалните спектакли, поставени на сцена в старата столица. Сребра Михалева е успяла да направи творчески портрети и на повечето артисти, хористи и оркестранти.

"Книгата съдържа 2/3 от едновековната музикална история на В.Търново, защото в нея са направени творчески портрети на хората от оперетата от 40-те, 50-те и 60-те години – това са хора от музикалните колективи по това време...", споделя автора.
 
Книгата все още може да се закупи от проф. Михалева, както и да се намери в библиотеката.

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Популярната музика във Велико Търново"
 
188362493815815630331362830560PJhTRFBtpe
 
Автор: Георги Ръцев

Великотърновският музикант е събрал огромно количество факти, имена, събития, лични истории и весели случки, свързани с музиканти и музикални събития в старата столица.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднах на тази информация: Георги Ръцев написал книга за историята на военната музика във Велико Търново
 

"ИСТОРИЯТА НА ВОЕННАТА ДУХОВА МУЗИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪБРА В КНИГА МУЗИКАНТЪТ ГЕОРГИ РЪЦЕВ. Официалното представяне на историята беше миналата вечер в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. АКАД. НИКОЛАЙ КАУФМАН Е ДАЛ ИДЕЯ НА ГЕОРГИ РЪЦЕВ ЗА НАПИСВАНЕТО НА ТАЗИ КНИГА. „Той е единственият останал жив музикант от 18-и Етърски пехотен полк и още пази спомени за военната си служба в Търново. „Тези спомени ме провокираха да събера всичките 130 г. история в една книга”, разказва Георги Ръцев. На 17 април 1879 г. за първи път във Велико Търново е свирила военна духова музика. Георги Ръцев попаднал на заповед от 1 януари 1882 г., с която е назначен първият военен търновски диригент Франц Преучил. Чехът след това става капелмайстор на 17-а Пеша търновска дружина. Според тази заповед 130 години от създаването си чества и военната духова музика във Велико Търново."   информацията е от в-к "Борба" / Публикувана в брой: 211 / 2012-11-02  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ И ОБИЧАИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КРАЙ"

автор: Михаил Дюлгеров

 

Представяне: В навечерието на 1 ноември - Денят на народните будители 2012 година.

 

"Събирането и популяризиране на автентичен фолклор започнах като учител в село Виноград през 1957 година. От наличния там народен детски оркестър, реших да създам народен ансамбъл. При подготовката на репертоара на ансамбъла, започнах да събирам песни и обичаи от селата Вноград, Лозен, Паисий и Камен. Тогава събрах около 50 песни и проучих няколко детски обичаи", споделя за началото на увлечението си по български народни песни Михаил Дюлгеров.

При дългогодишното си проучване авторът е събрал близо 1 500 автентични български народни песни, от които 460 е публикувал в книгата си заедно с 15 обичая. Избрал е най-характерните, като систематизацията на песните следва битово-обредния календар на българина - зимни, пролетни, летни, сватбарски, детски, хумористични, хороводни... Обичате, описани в книгата са пресъздадени в селата Леденик (Коледа, Лазаровден), Елена (Ладуване), Присово (Сурвакане), Добри дял (Гергьовден), Вонеща вода (Румане), Дебелец (Пеперуда) и други.

 

Книгата е факт, благодарение на финансовата подкрепа на Община Велико Търново и лично на кмета Даниел Панов. Особена благодарност и признателност авторът изказва и на професор Елена Кутева, рецензент на произведението и директор на ДА "Филип Кутев".  

Редактирано от savov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една интересна статия: ТУК

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ, КОИТО И ДО ДНЕС ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ, НО В БЕСАРАБИЯ, събра в книга преподавателката във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Славка Марчевска. Изданието се нарича „Български народни песни от вековете” и е уникално, защото е първата по рода си песнопойка. Песните в книгата са на повече от 200 г. и за първи път са били събрани от полк. Георги Янков през 1908 г. Тогава той ги издал само като текстове, но пет години по-късно успял да направи още един сборник, в който дал и нотите. Мелодиите тогава били записани от Добри Христов. „Всъщност това, което двамата са направили преди 100 г., е истински подвиг. Благодарение на тях тези песни са живи и до днес”, категорична е Славка Марчевска, която признава, че именно историята на полковника я е вдъхновила да направи книгата. Той е роден в Болград, завършил е първия випуск на Военното училище в България и е един от офицерите, свалили Батенберг. След това трябвало да емигрира в Русия и там в продължение на две години записвал 330 песни, които майка му знаела и пеела. Тя ги съхранила в паметта си, въпреки че още 3-годишна напуснала България и заживяла с родителите си в Бесарабия.

„Аз точно там ги чух тези песни – български, народни и съхранени извън нашата родина. Бях преподавател четири години в университета в Тараклия и чух бабите да ги пеят. Първо ме впечатлиха мелодиите, след това започнах да се заслушвам в текстовете, които са изключително красиви. Но още по-важното е, че те са история, защото има песни, в които се споменават имена на градове и реки в България. Някои от тях разказват за опустошените български региони по време на Руско-турската война. Опустошени веднъж от руската армия, след това от турците, които са палели, за да не остане нищо след тях”, разказва преподавателката по методика на музикалното възпитание.

Тя подбрала най-красивите песни, които слушала от възрастните бесарабки, но предпочела да ги издаде във варианта, в който ги е запазил Георги Янков. Жените в Тараклия постепенно променяли думите и ги пеели така, че да са по-близки до тяхното ежедневие. Славка Марчевска обаче открила всички оригинални текстове в старите сборници, адаптирала текстовете им на съвременен книжовен език, непознатите и диалектни думи включила в речник. Текстовете са придружени с ноти, което позволява книгата да се ползва и като песнопойка, но и като учебник.

ЕДНА НЕПОЗНАТА ДО ТОЗИ МОМЕНТ ПЕСЕН ЗА ХАНА НА ХАДЖИ НИКОЛИ В ТЪРНОВО ИМА В КНИГАТА. Авторката включила и няколко, които разказват за хубостта на търновки. Сред песните, намерили място в сборника, има хороводни – хумористични и любовни, обредни – коледарски и лазарски, седенкарски, трапезни, трудови. Има детски музикални игри и песни за меджия - когато хората са се събирали заедно да свършат определена работа.

Голямата мечта на авторката е някои от тези песни да влязат в репертоара на съвременните народни изпълнители. За целта тя е успяла да напасне точно думите на мелодиите, а това се наложило, защото преди век Георги Янков просто записал текстовете, без да отбележи повторенията на думи и фрази и без да уточни припевите. „Песните са подходящи и за деца, и за възрастни. Освен това са част от нашето народно богатство, затова се надявам, че те могат да станат популярни отново в родината си”, казва авторката. Миналата седмица тя представи книгата си в Руския културен център на ВТУ с помощта на певиците от ансамбъл „Българче”.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Магдалина ЧОЛАКОВА

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Музикалният живот във Велико Търново 1860 - 1960"

Новоизлязла книга с материали за музикалния живот на Велико Търново 1860-1960.

Съставител Светла Петкова. Художник на корицата  Радослав  Матеев.  

Издание на БАН @ 2018

FB_IMG_1548006707605.jpg

 • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

 • Similar Content

  • От savov
   Понеже няма как всеки, който му е интересно, да следи и изгледа всичко...
   Сетих се да направя тази темичка.
   Който го кефи - нека споделя каквото му е направило впечатление
   Пеене, визия, присъствие на сцената... от България, от Европа... от целия свят.
    
   Аз ще започна с тези:

    

    
   http://youtu.be/0PLCeeFMl9E
  • От savov
   Историята и мечтата на един уличен музикант.
   Човекът мечтае за акордеон...
    
   http://www.ekcarevec.com/view.php?id=3331
  • От savov
   Беше ми хрумнала подобна идея преди време и сега (докато имам малко свободно време... и съм се сетил) реших да пусна темичката.
    
   Ето моето първо предложение... нещо, което бях чел преди време:
    
   Става въпрос за песента... големия хит на група "Импулс" -  "АКО ТИ СИ ОТИДЕШ ЗА МИГ".
    
   Из интервю с Илия Кънчев:
    
   "... Бях занесъл готовия материал по албума в "Балкантон", но там изчислиха, че норматива изисква още 3 мин. запис, за да се издаде. Изтръпнах! Беше вечерта и валеше сняг, едва се придвижих с колата до студиото. Там заварих само Нелко, който разучаваше някакъв нов синтезатор, който бях изписал. Казах му за проблема, пихме по едно кафе и решихме нещо да понаправим за тези липсващи три минути. В студиото се търкаляше една стихосбирка с любовна лирика на Е. Евтимов. Спряхме се на "Ако ти си отидеш за миг", ударихме му една кройка, т. е. съкратихме го и почти го обърнахме наопаки. Поради липса на китарист в момента в студиото, записахме цялата песен със синтезатор (без китара). След това пак нещо не се получаваше и така 2 часа. Трябваше обаче да се запише китара (в нашия стил), на сутринта трябваше да се предаде албума в 9 ч. Тогава скочих в колата и отидох в ГУСВ, надявайки се да намеря китарист, но попаднах на Христо Златинов (саксофон). Отидохме в студиото и започнахме, няколко пъти го карах да записва сола, докато се получи това, което звучи и днес. Никога не съм предполагал, че тази песен ще стане хит..."
    
    
    
  • От savov
   КОГА, КЪДЕ, СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ, УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ...
   (И всякаква друга информация)
   За тези от нас, които са разбрали за нещо такова или пък са решили да организират. Разбира се - говорим за музика... пеене, свирене и т.н.
    
   Реших да направя тази тема, тъй като например през миналия месец, в Пловдив се е провел майсторски клас на китариста Стийв Ротъри и не успях да отида, понеже не разбрах на време за това. Класът се е състоял в центъра за сценични изкуства STAGE 51 на 19-ти октомври от 13:30 часа. А аз този ден бях в Пловдив!
   Както и да е...
    
   Със сигурност, в страната ще има (и е имало) много подобни класове и събития... та защо не, който има интерес, да научава за тях именно от този форум и тази темичка например. Най-малкото е логично и тук да има инфо за тия неща. И нека е систематизирано в отделна тема.
    
   Аз обещавам да пиша за всичко, което предстои в моя град а и за всичко, за което съм разбрал.
    
   Поздрави!
  • От savov
   Здравейте!
   Хрумна ми и реших да споделя, че няма да е лошо да има такъв един раздел или пък важна тема в НОТИ, УРОЦИ И ДР.
   Да се обявява който прави или пък е разбрал за някакви семинари, конференции, майсторски класове и т.н.
    
   Поздрави!
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.