Jump to content
Българският форум за музиканти

Книги за и от великотърновските музиканти


Recommended Posts

"Кратка музикална история на Велико Търново"

1166480421031779905136282914165aHTMXsfuL

Автор е преподавателят във ВТУ - доц. д-р Илиана Николова.
Издадена е през 2000 година.

Книгата е първата по рода си и представя историята на музикалния живот във Велико Търново до 2000 година.

За поръчки и полезна критика:
тел.: 062 65 65 70
mail: iliana_ni@abv.bg
За момента тиражът е изчерпан, но книгата може да се намери във Великотърновската Библиотека

Редактирано от savov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

"Музикален театър Велико Търново"
 
76376576818473397291362830219NAhuW1reTq4
 
Автор е преподавателят по музика във ВТУ "Св. Св. Кирил и Метидий" и дългогодишен солист в търновския театър - проф. Сребра Михалева.

Хроника, рецензии, мнения, критики, коментари, статии… 

В книгата е събрана цялата история на търновския театър от 1914 до 2000 година. Описва както първите самодейни представления, така и професионалните спектакли, поставени на сцена в старата столица. Сребра Михалева е успяла да направи творчески портрети и на повечето артисти, хористи и оркестранти.

"Книгата съдържа 2/3 от едновековната музикална история на В.Търново, защото в нея са направени творчески портрети на хората от оперетата от 40-те, 50-те и 60-те години – това са хора от музикалните колективи по това време...", споделя автора.
 
Книгата все още може да се закупи от проф. Михалева, както и да се намери в библиотеката.

Редактирано от savov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Популярната музика във Велико Търново"
 
188362493815815630331362830560PJhTRFBtpe
 
Автор: Георги Ръцев

Великотърновският музикант е събрал огромно количество факти, имена, събития, лични истории и весели случки, свързани с музиканти и музикални събития в старата столица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Попаднах на тази информация: Георги Ръцев написал книга за историята на военната музика във Велико Търново
 

"ИСТОРИЯТА НА ВОЕННАТА ДУХОВА МУЗИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪБРА В КНИГА МУЗИКАНТЪТ ГЕОРГИ РЪЦЕВ. Официалното представяне на историята беше миналата вечер в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. АКАД. НИКОЛАЙ КАУФМАН Е ДАЛ ИДЕЯ НА ГЕОРГИ РЪЦЕВ ЗА НАПИСВАНЕТО НА ТАЗИ КНИГА. „Той е единственият останал жив музикант от 18-и Етърски пехотен полк и още пази спомени за военната си служба в Търново. „Тези спомени ме провокираха да събера всичките 130 г. история в една книга”, разказва Георги Ръцев. На 17 април 1879 г. за първи път във Велико Търново е свирила военна духова музика. Георги Ръцев попаднал на заповед от 1 януари 1882 г., с която е назначен първият военен търновски диригент Франц Преучил. Чехът след това става капелмайстор на 17-а Пеша търновска дружина. Според тази заповед 130 години от създаването си чества и военната духова музика във Велико Търново."   информацията е от в-к "Борба" / Публикувана в брой: 211 / 2012-11-02  
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

"БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ И ОБИЧАИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КРАЙ"

автор: Михаил Дюлгеров

 

Представяне: В навечерието на 1 ноември - Денят на народните будители 2012 година.

 

"Събирането и популяризиране на автентичен фолклор започнах като учител в село Виноград през 1957 година. От наличния там народен детски оркестър, реших да създам народен ансамбъл. При подготовката на репертоара на ансамбъла, започнах да събирам песни и обичаи от селата Вноград, Лозен, Паисий и Камен. Тогава събрах около 50 песни и проучих няколко детски обичаи", споделя за началото на увлечението си по български народни песни Михаил Дюлгеров.

При дългогодишното си проучване авторът е събрал близо 1 500 автентични български народни песни, от които 460 е публикувал в книгата си заедно с 15 обичая. Избрал е най-характерните, като систематизацията на песните следва битово-обредния календар на българина - зимни, пролетни, летни, сватбарски, детски, хумористични, хороводни... Обичате, описани в книгата са пресъздадени в селата Леденик (Коледа, Лазаровден), Елена (Ладуване), Присово (Сурвакане), Добри дял (Гергьовден), Вонеща вода (Румане), Дебелец (Пеперуда) и други.

 

Книгата е факт, благодарение на финансовата подкрепа на Община Велико Търново и лично на кмета Даниел Панов. Особена благодарност и признателност авторът изказва и на професор Елена Кутева, рецензент на произведението и директор на ДА "Филип Кутев".  

Редактирано от savov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ, КОИТО И ДО ДНЕС ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ, НО В БЕСАРАБИЯ, събра в книга преподавателката във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Славка Марчевска. Изданието се нарича „Български народни песни от вековете” и е уникално, защото е първата по рода си песнопойка. Песните в книгата са на повече от 200 г. и за първи път са били събрани от полк. Георги Янков през 1908 г. Тогава той ги издал само като текстове, но пет години по-късно успял да направи още един сборник, в който дал и нотите. Мелодиите тогава били записани от Добри Христов. „Всъщност това, което двамата са направили преди 100 г., е истински подвиг. Благодарение на тях тези песни са живи и до днес”, категорична е Славка Марчевска, която признава, че именно историята на полковника я е вдъхновила да направи книгата. Той е роден в Болград, завършил е първия випуск на Военното училище в България и е един от офицерите, свалили Батенберг. След това трябвало да емигрира в Русия и там в продължение на две години записвал 330 песни, които майка му знаела и пеела. Тя ги съхранила в паметта си, въпреки че още 3-годишна напуснала България и заживяла с родителите си в Бесарабия.

„Аз точно там ги чух тези песни – български, народни и съхранени извън нашата родина. Бях преподавател четири години в университета в Тараклия и чух бабите да ги пеят. Първо ме впечатлиха мелодиите, след това започнах да се заслушвам в текстовете, които са изключително красиви. Но още по-важното е, че те са история, защото има песни, в които се споменават имена на градове и реки в България. Някои от тях разказват за опустошените български региони по време на Руско-турската война. Опустошени веднъж от руската армия, след това от турците, които са палели, за да не остане нищо след тях”, разказва преподавателката по методика на музикалното възпитание.

Тя подбрала най-красивите песни, които слушала от възрастните бесарабки, но предпочела да ги издаде във варианта, в който ги е запазил Георги Янков. Жените в Тараклия постепенно променяли думите и ги пеели така, че да са по-близки до тяхното ежедневие. Славка Марчевска обаче открила всички оригинални текстове в старите сборници, адаптирала текстовете им на съвременен книжовен език, непознатите и диалектни думи включила в речник. Текстовете са придружени с ноти, което позволява книгата да се ползва и като песнопойка, но и като учебник.

ЕДНА НЕПОЗНАТА ДО ТОЗИ МОМЕНТ ПЕСЕН ЗА ХАНА НА ХАДЖИ НИКОЛИ В ТЪРНОВО ИМА В КНИГАТА. Авторката включила и няколко, които разказват за хубостта на търновки. Сред песните, намерили място в сборника, има хороводни – хумористични и любовни, обредни – коледарски и лазарски, седенкарски, трапезни, трудови. Има детски музикални игри и песни за меджия - когато хората са се събирали заедно да свършат определена работа.

Голямата мечта на авторката е някои от тези песни да влязат в репертоара на съвременните народни изпълнители. За целта тя е успяла да напасне точно думите на мелодиите, а това се наложило, защото преди век Георги Янков просто записал текстовете, без да отбележи повторенията на думи и фрази и без да уточни припевите. „Песните са подходящи и за деца, и за възрастни. Освен това са част от нашето народно богатство, затова се надявам, че те могат да станат популярни отново в родината си”, казва авторката. Миналата седмица тя представи книгата си в Руския културен център на ВТУ с помощта на певиците от ансамбъл „Българче”.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Магдалина ЧОЛАКОВА

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

"Музикалният живот във Велико Търново 1860 - 1960"

Новоизлязла книга с материали за музикалния живот на Велико Търново 1860-1960.

Съставител Светла Петкова. Художник на корицата  Радослав  Матеев.  

Издание на БАН @ 2018

FB_IMG_1548006707605.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.