Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни flatwounds extra long scale


mitro

Recommended Posts

Наскоро си дефретнах баса и търся extra long scale flatwounds струни (баса е body through). Не можах да намеря по българските онлайн магазини, а не видях и в thomann. 

 

Някой има ли идея от къде мога да си купя подобно нещо?

Редактирано от mitro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RS77EL на Rotosound.Аз съм с такива на единия бас, 69лв.Звънни във Форте да питаш дали ги има още, може и в xxxx да опиташ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Офтопик:
С гладки струни на фретлес се губи част от артикулацията. Ако искаш среднист тон с повече "mwah" нормални струни ще бъдат по-подходящи, но естествено вкусове за звук има  най-различни. Споменавам горното само като допълнителна информация :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ разбойник

Мерси за информацията! Знам, че могат да се ползват и "нормални" струни, но грифът ми е от палисандър, който доколкото знам не е чак толкова твърдо дърво и ще се надере. Ако не намеря flatwounds ще се спра на този вариант със сигурност :)

 

@Abbath

И аз видях този модел на сайта им, но пишеше, че не са налични а и съм от Русе и няма как да тръгна да обикалям из София магазините, тъй че търся из нета доколкото мога :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Грешиш, палисандърът е доста твърдо дърво. Има по-бързо исносване на позиционната дъска (fingerboard) при басовете без прагове, но съвсем не става въпрос за надиране или за процес, който се случва бързо. Все пак, има и fretless басове с палисандрови позиционни дъски, които се оборудват фабрично с грапави струни. Както ти е написал и разбойник по-горе, артикулацията е далеч по-добра при безпрагов бас с грапави струни. Аз ползвам почти само гладки струни на басовете си с прагове, но звукът на fretless с гладки струни не ми допада.

ПП: Допълнително, можеш да покриеш дъската с подходящо твърдо покритие. Принципно defret-ването не се свежда само до изтръгване на праговете и е силно препоръчително да се направи от лютиер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баса ми беше defret-нат от лютиер. Праговете извадени, слотовете запълнени с дърво, fingerboard-a обработен и всичко е трепач. Също ми е ясно, че ще минат години докато се износи fingerboard-a, но реших да потърся flatwounds първо, ако не намеря ясно е, че има резервен вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година дефретнах отново един бас, с палисандър на фингърборда. Свиря само с "нормални" струни и въпреки доста енергичното ползване досега не съм забелязал някакви повреди на повърхността. При мен палисандърът не е обработван допълнително с лаково покритие, само прорезите са запълнени с пластинки слонова кост. Обработката на фингърборда с полиестерна смола, както е бил басът на Джако води до промяна на звука, а аз търся тон различен от неговия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравей! Пробвай тук :http://schneidermusik.de/shop1/index.php/cPath/397_66/search_in_categories/1
Преди време изписах струни, които не намерих на място дори в чужбина. Дано намериш каквото ти трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отскоро и аз имам фретлес, но не съм търсил "гладки" струни, защото съм с 5-ца, а в нашите магазини предимно се зарежда за 4-ка. Та директно му сложих едни дърти "Еликсири" - 45/135. Мога да кажа, че има доста хубав, плътен и "мяукащ" звук.

Така че, ако не ти се занимава с изписване от И-бей, чакане докато пристигнат и т.н. - едни Еликсири и си готов.

Поздрави и Лонг Лийв Рок'Н'Рол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.