Jump to content
Българският форум за музиканти

За потенциометри


Recommended Posts

      Здравейте, искам да попитам как правят потенциометрите, и по-специално волюм потенциометрите на китарата, така че да не се намалят до край, когато са на нула. Предполагам се досещате за какво става въпрос. Когато свиря с овърдрайв и искам да изчистя звука намалям, но не винаги в бързината се нацелва точното ниво, хем да се чува, хем да не е много кривоч.

Благодаря за вниманието.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Крачето, на потенциометъра, кеоето е вързано към "земя" не трябва да е свързано със земя директно, а през резистор.

Стойността на този резистор зависи от това, до колко искаш да намалява. Колкото по-малка стойност - толкова по тихо.

Примерно, ако потенциометъра е 500К, ако сложиш реситор 500К, силата ще намалява точно наполовина(като напрежение, не като усещане за гръмкост). Ако сложиш 100К, ще нямалява 6 пъти. Ако сложиш 10К - 51 пъти. Решението е малко причудливо, но пробвай и ще намериш приемлива за теб стойност.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 А, ако се постави втори потенциометър/тример вместо резистора, може да се регулира именно това минимално ниво. Иначе никога няма да е точното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да това наистина е много добра идея и по този начин, когато не ти трябва тази функция може да си правиш потовете да намалят отново до край. А според вас  този втория потенциометър за донастройка дали е по-добре да е логаритмичен или линеен??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали е много добре да имаш чак потенциометър за това. Може би тример на достъпно мясно(примерно отзад на капачката), или може би ключе за включване/изключване на тази опция. Ако втория тример/потенциометър се ползва рядко, за настройка, типа му не е от съществено значение. Като цяло, логаритмичен е по-добре, но и линеен би свършил в общи линии същата работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се смени основния потенциометър с push-pull и тримерът да е вътрешен, за да се изключи възможността от случайна промяна.

Така ще се запази външния вид на инструмента, което е за предпочитане.

Идеята на Евтим за монтаж на капачката отзад заслужава внимание. Там може да се постави потенциометър с шлиц (за отвертка) което е по-качествен вариант от тример. С малко повече механична работа може дори шлицът да е на нивото на задния капак. Стига разбира се, да позволява мястото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.