Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте колеги.Преди време ми счупиха китарата и сега бих искал да си я поправя,защото вадеше хубав тон,докато беше здрава.Лютиер ми иска 60лв. за ремонт,но нямам възможност да отделя толкова за китарата сега и бих искал да я поправя сам.Не знам какво лепило да използвам и дали то ще е достатъчно,за да се залепи грифа,защото според мен на счупеното място по принцип има най-големи напрежения.Ако някой може да даде съвет,ще съм много благодарен.Мерси предварително !

 

02032013015.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PVA - лепило за дърво, по възможност Titebond, ако няма Хенкел или подобно - само не българско. Трябва да помислиш и добро притягане - към 3-4  стяги. Ако има отчупени парченца вече става малко по-връткаво. Ако китарата е наистина добра си заслужава  60лв. за лютиер, но  ако е старо родно производство давай смело.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега ! Китарата е Кремона-Гранада на около 9 години и въпреки всичко я смятам за добра.Хващам се да я правя аз,поради ниската и себестойност и отделно...обичам да се занимавам с подобни задачки,но с лепене на дърво нямам опит,а избора на лепила е огромен.Благодаря отново за информацията !!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Преди да пристъпиш към лепенето потренирай малко на "сухо" само със стягите, въпроса е като намажеш лепилото да не се връткаш много кое и как а да си отренирал  "движението".  Трябва да вниваваш при стягането едното парче да не се приплъзне. 

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най чистия вариант е да смениш цялата глава,но не е най евтиния... ако ще лепиш старата глава ползвай полиуретаново лепило, Крайберит например. При такова счупване няма как да напаснеш добре двата детайла и всички други лепила отпадат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всички случаи не използвай бързо стягащи лепила. Трябва да имаш възможност за напасване и стягане на счупеното преди лепилото да стегне. Ако ще да стяга два дни, важен е крайният резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предвид това, че сигурно няма да лакираш главата отново, най-вероятно лепилният шев ще личи. PVA лепилата са здрави, но наистина при тях често личи къде е лепено. Полиуретанови лепила не съм ползвал, за да имам мнение.

Примерно, чувал съм, че Градинарски ползва разни бавносъхнещи "смоли".

Поразчети се из нета за варианти, също така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.