Jump to content
Българският форум за музиканти

Ъпгрейд на адаптери на Епифон Лес Пол


RZArector

Recommended Posts

Наскоро се сдобих с един Epiphone Les Paul Standard-Ebony. Попринцип китарата е супер и си заслужава всеки похарчен лев, но както при повечето стокови адаптери, така и тук се набюдава едно мътнеене в звука. Стоковите адаптери се водят Alnico Classic Humbuckers.

Първоначално бях хвърлил око на Les Paul Standard PlusTop Pro, които са с някакви Probuckers (3 и 4) адаптери (с опция за разделането им на сингли), но по стечение на обстоятелствата взех по-евтиния Standard (Ebony) модел, чиито алнико класик хъмбъкери според мненията, които чета в разни чужди форуми са малко по-мътно/по-недобре звучащи от Пробъкърите?! Сега, кой крив, кой прав, незнам, но при китарите от нисък и дори среден клас чудеса от стоковите адаптери рядко може да очакваш.

Така или иначе ми останаха малко пари, тъй като предварително планирания бюджет за китара беше по-голям от стойността на покупката и смятам да направя един ъпгрейд на LP-то с нови, разбира се по-добри хъмбъкери. Бюджета, който мога да отделя е около 200лв (може и малко повече, ако е за нещо, за което наистина ще си заслужава да дам повече).

 

Въпросите са ми следните:

В рамките на посочения ценови диапазон мога ли да намеря някакви, по-добри адаптери? И ако да, ще се радвам да ми препоръчате марка/модел и приблизителна цена на нови.

 

Някой ъпгрейдвал ли е този /или сходен/ модел на Епифон и има ли смисъл?

 

Попринцип, стиловете, които свиря варират от блус до метъл, но основно се кефя на блус звученето (Клептън, Крийм и т.н.) и за мен този стил е приоритетен :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

щом се кефиш на блис рок си сложи едни таква и ще заспи положението

https://bareknucklepickups.co.uk/main/pickups.php?cat=humbuckers&sub=vintage&pickup=pg_blues

 

варно е че са скъпи но всеки лев си заслужава за тези

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравей,

 

Без да се впускам в дълги коментари и разяснения ще препоръчам, ако китарата наистина си заслужава, да и сложиш един хубав комплект Гибсън АлНиКо адаптери. В Томан.де мисля,че един Р-498 е към 65 евро.Някакъв такъв комплект за около 250 лв мисля,че е добро решение.

Редактирано от shtur4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ерик Клептън е свирил на албума "John Mayall and the Bluesbreaksers" с Гибсън Лес Пол произведен през 1960г, което съответно означава че китрата е била с автентични Гибсън PAF хъмбъкери, с лепенка "Patent Applied For" залепена от долната им страна. Единствените точни репродукции на такъв адаптер, за които се сещам са на Сиймор Дънкан: SH-55 Seth Lover и Antiquity. С парите, които си заделил можеш реално да си купиш един SH-55. За Antiquity няма да ти стигнат. Оригиналните PAF хъмбъкери имат следните характеристики:

- нисък аутпут(~ 7 - 8 KOhm) и съответно пропускане на повече високи честоти
- не са напоени със смес от пчелен восък и парафин, което ги прави сравнително микрофонични и фийдбекът става неконтролируем при използване на хай-гейн техника. Предимството обаче е, че чистият звук става по-отворен и по-естествен.

 

Ето как звучи Seth Lover моделът:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Виж във форумният базар ако се продават Seymour Duncan 59 set.Обикновено вървят към 100-120 лева за брой, така,че ще ти излезе към 200-250 лева чифта.Ето видеоматериал за справка:

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко неща доста стряскат, когато човек реши да си смени адаптерите:
Високата цена, как ще звучат, дали си заслужава инвестицията, ще се подобри ли нещо в общата картинка.
Каквото и да се случи, ти ще имаш един безценен опит, който никой не може да ти даде.
За съжаление съответните адаптерит, не могат да бъдат чути, преди да бъдат монтирани на съответната китара, след това свириш, слушаш, решаваш, преценяваш и продължаваш напред. Това е бирата, точна рецепта за съжаление няма.
Разгледай адресите по-долу, това са фирми които предлагат доста богат избор от евтини и сравнително добри адаптери, но преди да купиш направи си труда да разбереш и мнението на другите, говоря за хората от World Wide Web и специализираните сайтове с мнения и ревюта. Примерите: Guitar Fetish , Tоnerider, IronGear, Kent Amstrong

 

Разбира се има и Seymour Duncan, DiМarzio, Gibson, Bare Knuckle, Rio Grande, LollarLindy Fralin, Wizard , Dusenberg както и много други, но не мисля, че 200 лв. ще са достатъчни, за да си купиш цял сет, да не кажа даже и бройка.

 

Вариантите пред теб са два:
А: Да пробваш наколко по-евтини сета на различни марки и да си извадиш сам изводите.
Б: Да пробваш по-скъпи модели, но за съжаление освен ентусиазъм, трябват и повечко пари и пак да си извадиш изводи.
Всеки колега има своите вкусове и предпочитания и ще ти даде 100% субективно мнение и препоръка. Както вече написах по-горе, обективното мнение и изводи ще се наложи да ги получиш по трудният и за съжаление не евтин път.

Изборът е изцяло в твоите ръце.

 

П.П. Моето субективно мнение :) , 200/250 лв. + 60/70 лв. от евентуалната продажба на стоковият Епифонски сет. Получава се една добра сума за да си купиш приличен сет. Често комбинация м/у различни марки/модели, е право в десетката. Затова, ако сега нямаш достатъчно пари, купи  един адаптер нек или бридж, след време ще купиш другият.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно нещо ме е много чудно. Имал си пари за истински Gibson, но си купил имитацията. Сега искаш да постигнеш тона на оригинала, ама ако може и да не се набутваш много. Ако щеш пискюл да вържеш на  Epiphon-а, той няма да просвири кой знае колко по-добре. Накрая ще се окаже, че си похарчил повече, отколкото ако беше купил Gibson. А ще си разочарован собственик на имитация и никога няма да си върнеш вложеното в тая, меко казано безсмислена врътка. 

Икономията е майка на мизерията...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

ciriljhonson, много си прав. Все пак ще се опитам да се огранича до 250 лв, защото на китара за 600 лв не върви да сложа адаптери, които струват колкото самата нея, примерно. Предполагам, че за тази сума все ще се изнамери, нещо което ще е по добро от стоковите адаптери.

 

A някой пробвал ли е адаптери Wilkinson? Някакви мнения за тях?

http://www.jhs.co.uk/wilkinson.html

Има едни Zebra Coil, които ще ми седят хубаво на ЛП-то, но в нета няма много информация за тях, не са толкова популярна марка като Seymour Duncan примерно и съм малко предубеден.

 

Fats, ако наистина имах пари за Гибсън, бих си взел веднага, но се съмнявам, че отделените тогава 750 лв щяха да ми стигнат за Гибсън :)  Е вярно, че се бях стиснал малко, защото бях планирал да си взема Епифон от малко по-висок клас, и сега малко съжалявам за това. Не казвам обаче, че сегашната ми китара е лоша, напротив, струва си всяка дадена стотинка, но обикновено при ъпгрейдите на китарите от нисък клас  се започва от често пъти от адаптерите.

Редактирано от RZArector
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ не, това че ще ми седят хубаво на китарата беше само образно казано, не че ми е наистина критерии при избора

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят скромен опит показва, че понякога като сложиш на евтина китара скъп адаптер, ако дървенията на китарата е направена както трябва може да се изненадате от резултатите. Преди време имах една китара Kramer Striker, която си е китара с цена до 400лв. Та на въпросната китара сложих един Bare Knuckle Warpig с керамичен магнит. Е, след поставянето на скъпия адаптер китарата зазвуча далеч по-добре от 4 пъти по-скъпите ми китари. И съм сигурен, че номера е в това кой адаптер с какво дърво или комбинация от дървета работи най-добре. Креймъра имаше правилната комбинация от дървета, които осигуриха перфектната среда за правилната работа на адаптера. 

 

Та в случая може да се окаже, че някои евтин адаптер да е по-добра идея от някой скъп. Все пак обаче от скъпите се очаква да са по-.......така.

 

поздрави

 

а и да си кажа умирам на мъка, че си продадох креймъра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.