Jump to content
Българският форум за музиканти

Откъде да започна


Er6m

Recommended Posts

Ситгурно на повечето от вас този пост ще е адски досаден, но не забравяйте и вие какви сте били и от къде сте започнали. А какъв е въпроса ми - точно този от къде да започна. Да речем че съм ходил на уроци преди години като бях по-малък... знаете как е металски хави искаш да свириш оскаш да си в група и т.н. Само че тогава не оценявах уроците както трябва и не гледах сериозно на нещата... но сега нещата се промениха и отново хванах китарата ми и с малко настройка на ПЦ-то (благодарение на вас) се сдобих с чудесен ефект :bravo:)))

 

Мисълта ми е някой ще ми даде ли някаква насока на къде да продължа ...

Мразя акорди но знам че са основните похвати при свиренето, имам си тетрадката от уроците и всичко което бях свирил си го научих отново и си го свиря всеки ден, но искам да продължа ... казжете на къде :( имам акордите, няколко арпежа (дълги и къси) + няколко скали и общо взето тези неща вече мога да ги свиря сносно.... а сега на къде ?

 

Свалям си ноти от нет-а песни предимно металика, доста ми е трудно, но ми харесва да ги дрънкам, но чесно казано искам упражнения, а тези песни да са ми за развлечение поне за момента

 

Кой ще ме насочи към онлайн ресурс за начинаещ като мен....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 46
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Гледай сега, пич. Тоя момент, в който си е МНОГО важен. Какво ти препоръчвам аз?

 

Намери си учител. При това мноооого е важно да му обясниш каква музика харесваш, за да може той да знае на какво да те учи. Важно е също така и той да я харесва тая музика. Номера е, че самото свирене се състои от много компоненти, и някои от тях са много индиректно свързани и ти сам няма да можеш да видиш връзката.

 

Пример: акордите. На тебе ти се струва, от твойта гледна точка (и аз така бях), че няма смисъл да свириш големи акорди, щото те не се използват в музиката, която харесваш. Да, ама не е така. Свиренето и РАЗБИРАНЕТО на акордите те довеждат до познаване на три-, четири- и т.н. звучията, на самия гриф, на хармонията (което е необходимо, когато свириш в група) и прочие.

 

За четенето от интернет - има колкото искаш :D Чети яко! Можеш да започнеш от статийките в guitarnoise.com - има за всеки по нещо. Но основно ще те насочва даскала. Тва е най-бързия, безболезнен и ефективен начин.

 

И най-важното - забавлявай се :D Не се ли кефиш яко на китарата, нема смисъл от целия зор :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Смятам да последвам съвета ти за учителя - ако успея да намеря стария си ще е супер - доволен съм от него ( Светльо от Пловдив) едно време дрънкаше в синдикалния дом сега незнам къде е - дано е още там. Ако не ще си намеря друг.

 

Значи за тези 3-4 години през които не съм свирил, съм се променил, и не гледам на китарата както преди. Сега наистина ми доставя удоволствие да свиря - а преди ми беше нещо като "детска идея" да свиря в група (без да мога да изсвиря каквото и да е :ph34r:) и общо взето нищо не правихме ;) ...

 

сега е съвсем друго. Доставя ми огромно удоволствие - особено както си пуснах и ефектите през компа :D

 

Препоръчайте ми някой учител от Пловдив ? незнам дали ще си намеря стария.

 

Едит: Забравих да питам - уча се на една китара - някъква българска е :P идеята ми е че е много зле искам малко да я пооправя. Какви пари ще ми легне да я занеса на лекар :guitar: ? Струните са доста нависоко (грифа е крив доста) има болт за регулация, но ако го натегна още мисля че и от тази китара нищо няма да става повече ;) с малко прагчета е (21) чува се доста зле - но както казах за учебна става.

 

Е съвет ми дайте колко ще ми легне това изправяне на грифа(ако е възможно), евентуално смяна на прагчетата, и в най добрия случай смяна на адаптерите ... ? или ще легне колкото една нова за 350 лева ?

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Светльо е супер точен. Надявам се още да е там и да дава уроци. Ако го намериш не го изпускай. :ph34r::P

ПП: И като го откриеш кажи да ида да го видя, че станаха години вече, а имам да го черпя. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Светльо е супер точен. Надявам се още да е там и да дава уроци. Ако го намериш не го изпускай. :ph34r:;)

ПП: И като го откриеш кажи да ида да го видя, че станаха години вече, а имам да го черпя. :D

аз съм много доволен от него - и яки парчета дава за свирене ... ама несъм ходил от 3-4 години. чесно казано ако го намеря ...няма да го изпусна тоя път :P)

 

упъти ме на кой да лепна китарата ми да я стегне малко че толкова дрънчи - чак дразни ;) трябва да се стегне сериозно - тъпа е, но нямам друга и 350 лева нямам за малко по-добра. Смятам че няма да е толкова скъпо да стегна тази колкото и да е зле като цяло ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчаха ми разни лютиери в магазина под партийния дом/филхармонията като ходих да търся потенциометри. Иди там и питай, ще те упътят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчаха ми разни лютиери в магазина под партийния дом/филхармонията като ходих да търся потенциометри. Иди там и питай, ще те упътят.

Не искам да отида при "някой" лютиер. Искам да отида там където ще ми свършат работа със сигурност и няма да ме мотат половин година

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/offtopic: Е, виж, такъв лютиер тепърва искам да открия. Не знам дали има такива изобщо, аз съм ходил при един, чието име не искам да споменавам, но е много зле чиляка със сроковете за изпълнение. Така че поразпитай, говори с всеки лютиер ако трябва и сам прецени.

 

А по темата, че много офтопик направихме - сега изтеглих Melodic Control на Marty Friedman. Ето книжката тук: link. Струва ми се много полезен урок, но още не съм започнал да работя по него. Импровизация, следене на акордите в прогресията, необичайни похвати/скали и др. Видеото е 300mb и не мога да го кача, защото ми е бавен ъплоуда, но може да го изтеглиш от е-Муле за 1-2 дни. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

свалям :happy: - дай линк към видеото направо. Това "е-муле" нищо не ми говори.. да не е нещо като казза ?

Редактирано от Er6m
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

виж Er6m , свири това което ти харесва важното е да се кефиш, иначе ако искаш да си развиеш бързината и техниката - намери си The Speed System на Impellitteri, до сега от всички школи дет сам гледал тази най-много ми хареса и помогна....

Редактирано от Alexi_Laiho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг много як method e - John Petrucci - Rock Discipline!!! Само внимавай какво правиш, да не стане като с мен!

На Петручи го имам това ама ми е трудно да го хвана - мисля че е за по напреднали :happy:) да не кажа доста по напреднали

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко съвета от мен - свиквай да свириш с метроном или барабани! Много е полезно. Ще ти помогне да развиеш скорост, а скоростта е продукт на точността, която пък ще постигнеш с ЯКО упражнения. Бъди постоянен! Поставяй си някакви цели. Например: "Днес ще свиря скали" ; "Трябва да разбера що е прогресия" и тн... Записвай се и се самоанализирай. Виж къде са ти грешките и върху какво трябва да наблегнеш. Не заучавай грешни техники, защото после ще ти е трудно. Не се ограничавай стилово - учи по нещо от блус до най-главопръсващия метал B) ! Когато си купуваш китара, гледай да ти е удобна... И много други, но за момента само това се сетих B)

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е добре, но по въпроса с техниките, няма как да ги науча мисля без учител. Не съм попадал на сайт в който са обяснени техниките (разбираемо).

 

Скалите ги свиря с метроном винаги - по този начин не излизам от ритъм B) арпежите също... общо взето с това се занимавам най-вече. Скали и арпежи. А да захванах се да уча и "Flight of the Bumble bee" като техника ми се вижда лесно, но е мега скоростно. Тези скали има ли ги някъде и арпежи ? защото имам само 4 скали - пък незнам как да изсвиря останалите по целия гриф, както и арпежи ???

 

дайте някой он-лайн самоучител

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук има няколко полезни неща

 

А иначе потърси в google и ще намериш много уроци! Според мен обаче си търси видео уроци. Също така си набави Guitar Pro има я почти навсякъде по фрее сървърите. После си тегли табулатури от ТУК.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.