Jump to content
Българският форум за музиканти

"Stack"-ване на чинели


Recommended Posts

Надявам се темата да предизвика интерес,затова я пускам като отделна.

Идеята е да обмениме опит,кой с какво е експериментирал и какво е постигнал като ефект.

Както е известно "стакването" на чинели представлява поставяне на 2 (понякога 3) чинела ,един върху друг,

като обикновено (но не винаги) долният е с по-голям диаметър.

В общи линии резултата е постигане на "trashy" (болкучив :) )звук,с къс или никакъв състейн,подходящ за акценти ,

а също така и за водене на четвъртини на силно и  слабо време.

По този начин може да се вдъхне живот на спукани чинели,или такива които не харесвате като звук самостоятелно,

да намерят място в сета ви,както се получи и при мен.

Става въпрос за 12" Meinl Classics china ,който дойде в  комплект с 10" splash и 18"china и дълго време не го използвах,тъй като въобще не ми харесва като звук, но от известо време стои окичен на сета ми,стакнат с ветерана 8" splash Stagg-DH.

Резултата лично за мен е повече от задоволителен,тъй-като от 2 съвсем непретенциозни чинела се получи ефект от калибъра на max stack-овете на МП.

Друго с което съм експериментирал  е поставяне на 14" Meinl filter china,като долен капак на фус,но все още съм със смесени

чувства дали полученият trash-hat ми допада като звук.

Ще се постарая да осигуря приемлив като качество запис,за демонстрация.

Съвет към тези които искат да експериментират е да подберат чинели с различна  форма на камбанките  ,за да се "отвори" малко въздух между двата чинела,в противен случай се получава плътно прилепване на чинелите един върху друг и звука се "задушава".

 

...и едно видео по темата,лично от Професора :godbless: :

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моят опит сочи следното като опорни точки:
- ако искате добър резултат откъм trashy sound, то поне половината от резултата зависи от това колко чинелите са trashy сами по себе си. До скоро ползвах 9" сплеш с допълнително пробити дупки върху 14" долен капак на фус също с множество дупки, но сплешът е малък за добър стак, а долният капак е твърде дебел за тази хава. Освен това са брилянтни, а аз такъв звук по начало не харесва, в стак конфигурация хептен звучи зле.
- хубаво е чинелите да са тънки, защото с дебели става едно голямо нищо. Може да се постигне резултат и с thin върху medium, но това е относително. 
- добър звук съм постигал и с 10" сплеш върху 16" краш, но това ограничава повърхността, върху която може да се извлича приятен звук (за моите уши). Защо? Получава се, когато се удря сплеша, но не и по ръба на краша заради дебелината му. Вярно, с paper thin тип краш може и да се получи, но такъв нямам. 
- понастоящем ползвам 12" мидиъм сплеш (който обаче ще трябва в даден момент да заменя с тънък и траши такъв) върху 14" краш, който е с направени дупки тип Ozone. Това до момента е най-добрия резултат, но мога да го подобря, защото знам какво му трябва.

- имайте предвид, че е важно до колко са затегнати чинелите от врътката на чинелната стойка, експериментирайте и с това. Но трябва да се има предвид, че колкото по-стегнати - толкова по-голям шанс да се спукат някъде. Това е и най-големия риск. 

 

И един общ съвет - пробвайте всякакви комбинации с наличните си чинели, вземете чинели от приятели за проби и т.н. Това ще ви даде ясна представа какво вие искате да постигнете като звук, посредством вашия личен вкус и виждане за нещата. Така ще имате по-добра представа кой съвет да послушате и какво да преследвате като цяло.

Редактирано от Sasho_Crasho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На който са му скъпи пържолите да се рани с леб и чесън.

Темата е насочена към отворените умове и експериментаторите,а не към стотинко-бройковците...

 

Не доумявам как така модератор ще изрази такова закостеняло мнение,при все че някой си е направил труда да

внесе смислено разнообразие във форума му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че съм модератор не значи, че нямам мнение по въпроса, нали? И ако то не съвпада с твоето няма да свърши света, споко! ;)

Просто приеми, че не всеки харесва звуците, които използват Жожо или Джони Рааб и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време ми се наложи да използвам т.нар. "китаец", употребяван доста в някои метълкор изпълнения. Не разполагах с такъв и бях забелязал, че някои колеги слагат два еднакви по размер чинела, обърнати с камбанките надолу. Разполагах със стар, обилно понапукан по периферията Sultan с размер 13'' или 14''. Другото, с което разполагах е Paiste 101 14'' фус. Обърнах и двата, сложих Paiste 101 отдолу, за да поддържа доста по-крехкия и наръфан Sultan. Звукът, който излизаше беше далеч от този на китаец, но като за нискобюджетен сбиротак изпълняваше достатъчно добре работата си. :D

Звукова импресия (или по-скоро депресия) тук > http://forum.muzikant.org/topic/12322-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5/page-29?do=findComment&comment=783616

След доста понесени удари, крехката част от този хардуерен ансамбъл, т.е. Sultan-чето, започна да освобождава шрапнели от тялото си и това повлия крайно лошо в/у звученето. Ами сега? Досетих се, че имах останал разцепен Paiste 16'' краш, който бе с изрязана камбанка, която ползвам като... камбанка. 

Та, от останалата част чрез огъване, откъснах съвсем по хамалски едно парче, което бе 1/4 от чинела. Наложих го на все още здравия 14'' капак от фус и намерих точка за пробиване нa отвор. Направих отвор и наложих отново в/у 14'' за настройка на звука. Тази настройка бе направена чрез боравене със силата на притискане на двете части една към друга. Още по-къс и гаден звук, но върши работа и все още няма шрапнели или изгледи за такива. :D Ако проявите интерес, мога да заснема клип. Току съм изкарал някой лев от патент за Paiste.  :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas

Идеята на темата беше да обмениме опит и информация,кой какво е правил,а не посто анкета :"харесвате ли ,не харесвате ли?"

Мисля ,че е съвсем логично хората които нямат какво да добавят по въпроса,на това раздаване да са "пас".

И това го пиша точно защото съм бил обвиняван,че питам за разни неща, за които е писано преди и едва ли не пълня безмислено

пространството на Светая светих - ФОРУМА....

А иначе, в началната страница на форума има една тема :" За един по-добър форум" и според мен смислените постове са пътят към това...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.