Jump to content
Българският форум за музиканти

Squier Precision Bass


lyu_records

Recommended Posts

И за да сме коректни към марката-майка:    http://www.fender.com/en-BG/support/articles/bass-guitar-setup-guide/

 

По въпроса за setup-a, не си мисли, че някой ще обръща много внимание на инструменти от този ценови клас в заводите, където се произвеждат, още по-малко пък в български магазини. Тъжно, но е истина. Дори 5 пъти по-скъпи басове са ми идвали в ръцете от завода (на западния край на планетата) с далеч от оптималния setup.  Ако знаеш какво и как се прави, отнема 15-20 мин. с интонацията и си в джаза.... пардон Пресижъна.

 

Приятни забавления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 39
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Намерих доста прилично и подробно инфо относно "Setting Up Your Bass Guitar" за "Precision" моделите на "Fender". До колкото разбирам при различните марки и модели инструменти стандартите и препоръките дадени от производителя са различни! Предполагам, че биха били интересни и образователни за някого. Приятно гледане :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес реших да оправя струните на китарата и ефекта е страхотен, няма такова добро, направо се разцепих от кеф. Звънят ли звънят та знае ли се  :metalist:

Жената се прибира от работа и както никога ме заварва на котлона и казва:

 

"Брейй я как можело, какво готвиш мило"

 

А аз:

"Спагети варя"  :greenball:

След като видя "спагетите" първо помисли, че нещо ми се е случило и съм мръднал и гледаше няколко минути учудено и умно!

Много забавно в общи линии още ме набива смях като се сетя.

А рецептата е:

 

Нужни продукти:

2 супени лъжици сода

500 милилитра вода.

парче станиол

 

Начин на приготвяне:

Слагаш водата в тенджера и на дъното на тенджерата постилаш станиола и чакаш да заври.

След като заври слагаш струните и една лъжица сода, чакаш 10 мин. да си ври и след това слагаш втората лъжица сода и чакаш още 10 минути. След това манджата е готова, миеш със студена вода и си в джаза дзън, дзън.  :metalist:

 

На ръба в ляво се вижда, какви готини неща излязоха от сравнително чисти струни :surprise:

 

a64aa849878f7843.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Многократно обсъждано, заедно с множество "рецепти". Ефектът трае едва няколко дни и според мен не си струва усилията...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не е така, ако беше, щяхме да ползваме един комплект цял живот, като го "готвим" периодично. Варене, накисване, ултразвук... премахват в една или друга степен замърсяванията, които влияят на тона, но не могат да възтановят механичното износване на струната и корозията. Напротив, корозията се ускорява, особено при използване на вода.

Купил си нов инструмент, макар и на старо. Прежали едни 30-на лева и си купи комплект нови струни. Имай предвид също, че е добре да си направиш setup с нови или почти нови струни. С износени струни, инструментът не се интонира правилно, появяват се и разлики в силата на отделните струни, което води до неправилна настройка на височината на адаптерите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбира се че е нормално това. Няма нищо вечно, но може да се закърпи положението в някакви граници, на дали ще тръгна да се занимавам с ръждясали съсипани струни. Но ако не звънят и са в приемлив външен вид варенето помага. Доколкото за сетъпа действително нова струна се държи по различен начин от стара, това е нормално, но разликите няма да са чак толкоз осезаеми сравнение с не сетъпната китара изобщо. Мисля, че ще изкарам още 2 месеца с тези струни имам познати, които го потвърждават. От математическа гледна точка при 3 комплекта струни с варене имам бонус от 6 месеца, а струните за бас са скъпи а аз не съм цъфнал и вързал. Новите струни са си нови и е най-добрия вариант но за този който може да си го позволи! Ако имах възможност нямаше да си закупя Squier на старо a нов Fender и щеше да си сменям струните с нови всеки месец!

Между другото съветвам да се смажат зъбчатките на ключовете! Триенето на метал на сухо не води до нищо хубаво, освен ако не си точиш кухненските ножовете.

Ръждата е като жената един път тръгне ли няма спиране   :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Намесвам се в темата, която вече сякаш е изчерпана, но да не отварям нова:

 

Бихте ли препоръчали Squier P Bass (сякаш предпочимта P пред J), естествено от най-ниската серия, на човек, който е хващал бас китара 3-4 пъти през живота си, само колкото да му мине мерака.

 

Или да се ориентирам към нещо още по-евтино (ново), съобразявайки се, естествено, да няма механични/фабрични дефекти.

 

Нито ще записвам (освен любителски), нито ще ходя да свиря пред хора, та ще използвам DI Box/Guitar Rig/Amplitube... каквото дойде. (За това и споменах нещо по-евтино дори и от Squier).

 

Просто гледам, че в базара почти няма текучество на бас китари, а разберете, че е твърде вероятно мнооого бързо да ми мине крастата, пък не върви да взема нещо за 500-600лв. ново/старо и след няколко месеца да си играя да го продавам. Предпочитам, ако ме грабне инструмента, да си взема по-качествен в последствие.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имайки предвид броя на постовете, които си направил във форума, някак си не мога да разбера въпроса ти!

Примерно аз си закупих P-bass защото повечето групи, които слушам свирят с такъв тип бас китара. А причината да закупя бас, е да си записвам и бас китарата докато си дрънкам с компютъра когато нямам какво да правя вкъщи и е супер яко :metalist:  За професионални работи изобщо не става дума, въпроса е баса да е удобен и да върши някаква работа и най-важното да се разцепвам от кеф в свободното си време :coolp:

 Squier са си много яки бичменца и не са за подценяване!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще ти препоръчам, първо да си изясниш каква точно ти е крастата и дали и кога ще ти мине, ако изобщо. В противен случай, ще хвърлиш пари на вятъра, така или иначе. Ако имаш възможност, вземи назаем инструмент от приятел, дори и за два-три дни.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Въпреки че темата е стара искам да спомена, че и стагски струни от 20 лева вършат работа. На моя бас съм с такива и свири безпроблемно, дори се радвам, че не си купих от 30 лева нагоре, както мислех да направя. Друг вариант са хартке от 22 лева, но в комплекта ниските са по-тънки. От всичко което съм видял и прочел да момента, по въпроса цена-качество, съм стигнал до извода, че е спорно и относително за всеки инструмент и  музикант. За мен специално може да се докара приличен звук за записи и концерти дори с евтини инструменти. По-голяма роля играят процесора и кубето, към които е включен инструмента.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтините струни вършат работа само ако ги сменяш често. Не смятай процесора като неотменна част от веригата. Далеч по-добри резултати ще постигнеш с някое "камионче". Хубав процесор е единствено продаденият...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... За мен специално може да се докара приличен звук за записи и концерти дори с евтини инструменти. ...

 

За теб - може!

То и "евтини" записи, и концерти има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Евтините струни вършат работа само ако ги сменяш често. Не смятай процесора като неотменна част от веригата. Далеч по-добри резултати ще постигнеш с някое "камионче". Хубав процесор е единствено продаденият...

Те и по-скъпите са така. Хората, които казват, че най-хубавата roundwound струна е новата, имат известно право. Бих разбрал някой, който поради финансови ограничения, предпочита да ползва по-евтини струни и да ги сменя по-често. На пазара вече се намират и качествени струни на доста добри цени. 4-струнен комплект на Fender вече може да се купи за под 30 лв, а това никак не е лошо. В крайна сметка, независимо от качествата на инструмента, хората, които ползват roundwound струни трябва да ги сменят достатъчно често. Колко често, това вече зависи от доста неща: техника на свирене, потене на ръцете, setup...

 

По отношение на процесора, единствено по-добър от продадения е некупеният такъв.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.