Jump to content
Българският форум за музиканти

Домашна звукозаписна техника - идеи


KoZmOdIaS

Recommended Posts

Случайно някой да знае за магазин Динакорд дали правят безплатна доставка от Thomann.de ? Гледах в сайта им ама нищо не видях ? а относно стаята просто няма как да я "третирам" твърде много пари знам , че струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Като гледам мнението ми може би няма да бъде публикувано, но въпреки това търся помощ от форума. :music:

 

Това е питането ми, ако е възможно някой да ми даде мнението си ще съм благодарен-

 

Помощ при избора на звукозаписна техника?

 

Имам нужда от помощ за подбора на определени неща за домашното ми студио за звукозапис.

За момента съм правил записи и звучат горе долу прилично с микрофон Shur sm58 и синтезатор, на лаптопа който имам и с пулта който съм описал по-долу в темата.

Ще записвам на лаптоп на този етап поне така го планирам. Имам пулт Behringer xenyx x1204 usb, към който мисля да включа синтезатор и кондензаторен микрофон. Търся мнения за избора на кондензаторен микрофон и синтезатор.

За момента съм се спрял на 3 модела, 2 на Ямаха и един на Роланд. Интересува ме звука да няма много шум при запис, даже ако може да няма изобщо но може би това са само мечти. И другото е да има максимално реалистично звучене. Не съм виртуоз, затова търся нещо с което ще мога да се справя. Искам да е с 5 октави имам си съображения искам евентуално да мога да го ползвам и за в бъдеще. Ами това, е което се сещам сега може би ще възникнат още въпроси в процеса на търсене на подходящия инструмент за мен.

Това са трите синтезатора, по-скоро това на Роланд се води работна станция:

Roland GW-8 Version 2

http://www.musicworld.bg/bg/c_718/i_28563/Roland_GW_8_Version_2.html

YAMAHA MX61

http://www.musicworld.bg/bg/c_717/i_43074/YAMAHA_KEYBOARDS_MX61_New_Music_Synthesizer.html

YAMAHA MM6

http://www.musicworld.bg/bg/c_717/i_18539/YAMAHA_KEYBOARDS_MM6.html

Първо си мислех за ето този:

KORG PA-50 SD

http://www.musicworld.bg/bg/c_718/i_27843/KORG_PA_50_SD.html но ми си струва, че го ползват предимно за чалга а на мен не ми трябва за такава музика. Търсих клипчета, но не чух нищо от това което ме интересува затова се дистанцирах от модела.

Ще записвам рок, поп, естрада със синтезатора който ми трябва. Четох теми в които ми казват, че екрана на мм6-цата сдава багажа което ме тревожи тъй като не знам и каква е цената му ако се наложи ремонт което много не ми се иска.

Моля да ми дадете съвет, кое от тези е най-доброто за в случая а и не само. Ако има нещо около този ценови диапазон, но е по-добро ще се радвам на препоръки.

Благодаря предварително за помощта.

Микрофона е на който съм се спрял е Rode NT1-A. За женски вокал, гласа на вокала е силен и топъл. Ще се радвам на мнения и по този въпрос. Интересува ме в този случай нужен ли ще ми е предусилвател или не?

Благодаря ще чакам отговорите ви.

Дано съм бил изчерпателен!

Редактирано от muzikataevsichko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За времето, което си изгубил да си зададеш въпроса (изчерпателно), можеше да събереш доста информация от форума. Ако не си забелязал има цял раздел, озаглавен "Клавишни". където има информация колкото искаш.

За останалото, в този раздел всяка втора тема задава същите въпроси. Дали не е дошло времето да почетеш малко? Без да напускаш страницата на форума ще си отговориш на всички въпроси за не повече от час. Не мисли, че някой ще свърши тази работа вместо теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За времето, което си изгубил да си зададеш въпроса (изчерпателно), можеше да събереш доста информация от форума. Ако не си забелязал има цял раздел, озаглавен "Клавишни". където има информация колкото искаш.

За останалото, в този раздел всяка втора тема задава същите въпроси. Дали не е дошло времето да почетеш малко? Без да напускаш страницата на форума ще си отговориш на всички въпроси за не повече от час. Не мисли, че някой ще свърши тази работа вместо теб.

Цял ден правя това, но освен до объркване до друго не води!Затова и разчитах на хората от форума, все пак точно за това са форумите нали?!

Роланда , който харесах не става. Ямахата и се скапват дисплеите. Корга освен чалга друго не можах да чуя на него. Затова и разчитах някой да ми помогне при избора или да ми предложи нещо по-читаво на цена около 1000-1400 лв макс.

Редактирано от muzikataevsichko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Престанете на смятате форума за безплатна шведска маса , която се зарежда с вкусотии от незнайно кой, а вие само да похапвате!!!

Къде е казно, че форум е благотворителна организация за подпомагане на .... ще избегна квалификацията.

Прочетете какво означава думата FORUM  и не си измисляйте неверни определения!

forum (Latin, "place outdoors", plural fora; English plural forums or fora) was a public square in a Roman municipium, or any civitas, reserved primarily for the vending of goods; i.e., a marketplace, along with the buildings used for shops and the stoas used for open stalls.

In addition to its standard function as a marketplace, a forum was a gathering place of great social significance, and often the scene of diverse activities, including political discussions and debates, rendezvous, meetings, et cetera.

 

Форум е място за обмяна на мнения, не бърза помощ.

Помощта тук е БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, ДОБРА ВОЛЯ, а не е  задължение !!!

От къде накъде ще вменявате в задължение някой да ви помага? Вие на кого помагате?

 

Специално този форум е препълнен с компетентни публикации относно почти всичко, което може да се измисли. 

Е, какво, да ви се налее в главите , без да положите грам усилия и да си намерите каквото е необходимо?

Срамота!

И още нещо. Ако наистина някой много чете и накрая нищо не разбира, проблемът не е във форума.  Истината явно е на друго място. Оставям отговора за домашно.

 

Сигурно на много няма да им хареса това, което казвам. Но е крайно време всичко да си дойде на мястото. 

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за пояснението, не знаех че ще стане такъв проблем от едно питане нямаше да питам!!! И определено помагам, но за жалост не  този форум. Благодря и повече няма да задавам въпроси, които да дрязнят. Успех на всички

Помощта тук е БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, ДОБРА ВОЛЯ, а не е задължение !!!

От къде накъде ще вменявате в задължение някой да ви помага? Вие на кого помагате?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак ще ти кажа какво мисля АЗ.

За микрофон за женски глас АЗ бих предпочел Oktava 319 - по - тъмен микрофон високите звучат по-реалистично. Няма дразнещи "с" и като цена е в същият диапазон. Погледни и Rode nt-1000 ;) MXL имат лампов микрофон (също тъмен) за 250Е - MXL V69M Mogami edition. Ако му смениш и лампата в последствие ще получиш един сериозен и качествен звук ;)

За женски вокали това мисля аз :)

Ако имаш повечко пари, вземи си Neumann TLM 102 и си ок.

От клавири не разбирам, но напоследък ми направи впечатление Yamaha Piaggero v60 ;)


В youtube има един руски магазин "Pop music" те правят клипчета на почти всички клавири ;)

Потърси и чуй кое как звучи ;)

Успех!

ПС: АЗ навсякъде е с главни букви, защото това е само и единствено МОЕ мнение :) Не държа да бъде споделяно от когото и да е.

Ясно, е че помагането не е задължително, но който не иска да не пише :) Аз искам да помогна примерно и мога д аотделя 10 или 15 минути за да го направя, като не очаквам в замяне медал или нео такова ;)

Айде да се успокоим и да не забравяме, че в крайна сметка сме тук за да си обменяме опит, знания, да се забавляваме и да помагаме и да ни помагат :) (никой да не се засяга, моля!)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

aarab Благодаря ти за мнението за микрофона, и ние харесахме NT 1000 но е по-скъпичък. Ще погледнем и другия, който предлагаш. В thomann.de слушахме записите които са направили на този модел и наистина звучи супер, но цената за сега е недостижима. Варианта е да продължим записите с шура въпреки, че на певицата не и харесва звученето...но.

 

MXL V69M Mogami edition-предложи смяна с лампа, но каква? А за Neumann TLM 102 няма да коментирам иначе, добри предложения даваш спор няма.

Благодаря и за предложението за синтезатор.

ПП. Писах в множествено число защото сме двама на тоя етап. Надявам се с домашното студио да помогнем и на други млади, но това още е далеч за жалост.

Успех на всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бъркам ли, или за сега не предвиждате звуков интерфейс? 

НЕ правете грешката Клавир-Миксер-Лайн-ин на лаптопа - НАЙ ВАЖНОТО НЕЩО В ЦИФРОВИЯ ЗВУК Е КОНВЕРТОРА (а преди него е предусилвателя)

ЗА да има смисъл да говорите изобщо за студио, мислете за читав звуков интерфейс, най малко нещо от роода на Focusrite Scarlet 2i2.

 

Shit-in = Shit out  (лош звук на входа = лош звук на изхода)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И за сетен път, относно микрофоните за домашен звукозапис: Не е толкова важно какъв е микрофона, а КЪДЕ Е ПОСТАВЕН! Разберето го, запишете си го.  НЯМА микрофон, който да запише както трябва  вокал в една средностатистическа стая, особено ако вокалът е силен. От друга страна, дори и скромен, бюджетен микрофон, ако не е пълен боклук, поставен в акустично третирано (както трябва) помещение ще звучи на място. Останалото е подходяща обработка в процеса на смесване. Много е вероятно, въпросната дама да не си хареса вокала и след смяната на микрофона, т.е. ще сте хвърлили няколкостотин лева на вятъра. Дали ще се учудиш ако ти кажа, че много известни вокални партии са записани именно с SM58?! 

И когато призоваваме за повече четене, то е не за да се заяждаме и наряняваме тънките Ви души, а за да предпазим от грешки, включително и излишно пилеене на пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Майкъл Джексън е записал Били Джийн на Shure SM57, така че всичко е до предпочитания.

 

За бюджета от 600 лв. при положение че имаш само ПЦ бих препоръчал активни колони стартов клас (работа на слушалки е доста изморителна):

http://www.thomann.de/gb/esi_aktiv_05.htm : 113 Евро

 

Микрофон - За начинаещ ще е по-универсално да вземе динамичен микрофон от Shure SM57 или SM58 (докато развие вокална техника), ако се откаже след това микрофона може да се продаде на почти същата цена, а и ще е полезен не само в студиото, но и за участия :

http://www.thomann.de/gb/shure_sm58.htm

или

http://www.thomann.de/gb/shure_sm57_lc.htm : 109 Евро

 

Саундкарта/миксер: прескачам Берингерите (за съжаление и бюджета):

http://www.thomann.de/gb/alesis_multimix_8_usb_fx.htm : 149 Евро

 

Общо стигнах до 370 евро, ако замениш мониторите с по-малки (въпреки че на 3 инчови вуфъри едва ли излиза хубав бас) и евентуално Берингер миксер с USB който да служи за саундкарта, ще се вмъкнеш в бюджета, но тези спестени 150 лв ще ги усетиш много бързо.

 

От друга страна вместо миксер може да вземеш само саундкарта, но пък с миксер е винаги по-удобно. Ето карта с която ще се вместиш в 600 лв:

http://www.thomann.de/gb/lexicon_alpha_studio.htm : 62 Евро

 

Ако пък музиката е изцяло семпли и електроника и няма да се записват инструменти, микрофон с USB също е опция:

http://www.thomann.de/gb/maudio_essential_vocal_studio.htm

 

 

Възможностите са много, на пазара втора ръка също излизат оферти, просто трябва да разбереш какво точно ще правиш

 

От микрофони не пести, както каза някой.

 

Надявам се да е било от полза.

 

Успех

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се заяждам, но звучи несериозно, че Майкъл Джаксън е записвал на SM57. За да не звуча голословно, ето за какво е използван SM57 в Били Джийн и какво е използвано за гласа на Джаксън в Били Джийн. 

Наистина е несериозно да се пускат такива мнения в домашен звукозапис. Да, SM57 е универсален микрофон, но фактите са различни.



Neumann U67
“The predecessor to the U87, and an excellent microphone, but it’s not one of my real favourites, as a purely instinctive reaction. It’s just a little bit too technical perhaps, and it doesn’t have sufficient sonic character for me to use it on a lead vocal, for instance. It’s a good choice of microphone for violas and cellos, however, and the U87 can also work well in this application.”
Hear it on... violas and cellos in Michael Jackson’s ‘Billie Jean’.

 

 

Shure SM57
“For the snare I love the Shure SM57. In the old days it wasn’t as consistent in manufacture as it is now. I must have eight of those mics, and they’re all just a teeny bit different, so I have one marked ‘snare drum’. But the ones I’ve bought recently are all almost identical. On the snare drum, I usually go for a single microphone. I’ve tried miking both top and bottom of the snare, but this can cause phasing problems.”
Hear it on... snare drum in Michael Jackson’s ‘Billie Jean’.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата BRL е много прав. Акустичното третиране е по-важно дори и от микрофона. 

А за Billy jean съм чувал много дивотии.... от SM57 та до Sm7b. Истината е друга, както е посочил masterj. Доколкото помня интервю с звуко-инженера ползвали са SM7 за бекинг траковете, и то не всички и оттам се почна едно прехвалване, че едва ли не Майкъл пее с SM7 и голям цирк..... Еми пуснете едно видео и вижте, че не е нито SM57 , нито SM7. Не казвам, че са лоши микрофоните....

Вече изпуснах началото на темата, но в общи линии помили за третиране на стаята. Иначе и Neumann U87 да вземеш е все тая ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като изчезнаха доста отговори и между тях беше моя линк към интервюто с Брус Суидийн (инженера на Майкъл) поствам наново:

 

http://www.soundonsound.com/sos/nov09/articles/swedien.htm

 

 

На второ четене видях че греша, извинете. Микрофона за Били Джийн lead vocals е Shure SM7:

 

For instance, I was allowed the freedom to make microphone choices, and nobody ever said a word. I just did it. For example, I used a Shure SM7 on most of Michael’s lead vocals — ‘Billie Jean’, ‘The Way You Make Me Feel’ — and boy, did that raise some eyebrows!

 

Същевременно все още твърдя че Shure SM57 е най-подходящ за стартовия сет в темата: става за запис на вокал, барабанче, китарен усливател и за изпълнения на живо..

Естествено стаята трябва да връща много малко рефлекция (ревърб), за да се получи хубав запис, съгласен съм с аараб тук че акустично третиране е задължително, дали с ауралекс пирамиди или стари одеала зависи от бюджета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.