Jump to content
Българският форум за музиканти

Минимална латенция при ползване на VST на живо?


The_Final_Cut

Recommended Posts

Колеги, препоръчайте някоя външна аудиокарта, с която да мога да ползвам VST-ta добавени към вокалите на живо (reverb, delay, autotune, distortion). Колкото по-малка латенция, толкова по-добре. Бюджета ми е леко ограничен. Другият ми въпрос е - само от аудиокартата ли зависи латенцията или има значение и компютъра? Колко бърз лаптоп ми трябва? Благодаря предварително!

Редактирано от The_Final_Cut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че ти трябва бърз лаптоп. Дори много бърз, за да постигнеш наистина добра латенция, особено ако ползваш качествени VST-та. Повечето съвременни аудио карти могат безпроблемно да прекарат сигнала почти в реално време. Въпросът е колко е вътъка на компютъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В такъв случай каква аудиокарта бихте ми препоръчали като евтино решение? Има ли нужда от нещо по-мощно от комп с двуядрен процесор и2 гб рам примерно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си казал колко точно е ограничен бюджета. Като цяло хората гледат да избягват ползването на компютри с такива цели, тъй като вероятността за грешки по време на живото изпълнение е по-голяма.

 

^^Аз малко по-различни наблюдения имам. В днешно време, среден клас лаптоп няма никакви проблеми от гледна точка на processing power и RAM, особено при употреба с подобна цел, където се предполага, че няма да има 100 писти с по 5 ефекта.
Производителите на интерфейси обаче, така и не можаха да се научат да правят евтини устройства с ниски закъснения. Като под ниски имам предвид под 10 ms реално закъснение (да се има предвид, че много често, драйвърите на интерфейса докладват по-ниско закъснение от реалното такова). Не че 15 ms примерно са проблем де.


При закупуването на интерфейс за подобна цел, най-вече трябва да се обръща внимание на стабилността на драйвърите. А това става единствено с яко четене на ревюта и мнения на хора.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво разбираш под среден клас компютър - някое евтино AMD ще почне да сече сравнително рано когато говорим примерно за 24 бита, 48кхц семплиране и желание за латенция под 10тина мс. Трябва да се пробва - примерно Guitar Rig много хубаво разписва колко е латенцията от картата на входа, на изхода и колко е латенцията за самата обработка на сигнала. Това колегата дори сега може да си го чекне без специална карта - в настройките за аудио пише колко е забавянето от самия комп.

 

Колкото до самата карта - вече е въпрос на твоя бюджет и желания - примерно - колко канала искаш, режими на работа, ала бала... също обърни внимание на базара - тук излизат страхотни оферти за втора ръка и повечето колеги, които ги продават не биха те метнали.

 

А самия компютър - както Mairomaster спомена, за да не се окажеш много гнусно изненадан с някой син екран докато си на сцена - е хубаво тоя комп да има поне заделена ОС инсталация, която да служи само и единствено за аудио обработка - без драйвери за интернет, без антивирусни, без ненужни каквито и да е софтуери и колкото се може орязана. В противен случай си пъхаш таралеж в гащите, а те уверявам, че чувството да се гъзиш на сцената да рестартираш лаптопа не е от най-приятните :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става въпрос за нещо малко, преносимо и за около 100 лв, може и малко повече от това. От гледна точка на стабилността на компютъра няма да има проблеми :) И другия ми въпрос - тъй като цифровите ефекти за китара (напр DigiTech) имат май някаква аудиокарта (тука всъшност не съм много сигурен), може ли да ползвам нещо такова, за да прекарвам звука на микрофона през нея с ниска латенция?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 100лв - мнооооого трудно. Може да се измисли нещо на Behringer - някое мини пултче - имаха една серия с по 2 канала с USB, което би ти свършило работа до известна степен, но няма да е нищо особено.

 

За стабилността не ми разбра идеята, но ще разбереш от опит когато антивирусната ти реши, че иска да се ъпдейтва докато пееш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

^^ А що просто не заделиш още някой лев и не си вземеш един вокален процесор и да се спре това ходене по мъките...

 

@Mairomaister 10ms закъснение при лайв свирене не са малко - 15ms закъснение са чудовищно много - особено ако с теб свирят и други хора, а не си сам. Ако не ми вярваш можеш да се пробваш в някои от пространствата за онлайн джем... С течение на времето се свиква. Ама чувството на неестественост винаги остава...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7thString - предполагам няма да е проблем да се направи профил на компа специално за лайфове с изключен нет, без скайпове, глупости, антивирусни и т.н. Не че е невъзможно нещо да се насере на сцена, ама така рискът е по-малък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^10ms ти закъснява звука, когато си на 3 метра от колоните, само заради времето което отнема на звука, да стигне до теб по въздуха. Ако си на 5 метра от барабаните примерно, докато чуеш кога удря барабаниста, минават 15 ms (при неозвучени барабани). А не се среща толкова често мисля, да се оплаква някой, че е много далеч от барабаниста и му закъснява звука. Естествено ако си супер ритмичен и си свикнал яко много да свириш сам, в къщи примерно, с почти нулево закъснение, може и да усещаш лека разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 100 лв. трудно ще намериш надеждно решение, комбиниращо ниска латенция и достатъчно малко шум, за китарни цели.

Може да пробваш разни бери-та и гитар-фрогове, но съм малко скептичен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7thString - предполагам няма да е проблем да се направи профил на компа специално за лайфове с изключен нет, без скайпове, глупости, антивирусни и т.н. Не че е невъзможно нещо да се насере на сцена, ама така рискът е по-малък.

 

Не е достатъчно, т.к. имаш драйвери и една камара неща, които се зареждат преди разделянето на профили. Може и да има някаква врътка, но не я знам. Аз карам с два съвсем отделни уиндоуса, като единия нито има драйвер за видеокарта - те са брутално известни с конфликтите си с Firewire, забранени всякакви мрежови карти, без антивирусни и т.н. и т.н. На мен на сцена ми се случи драйвера на видеото да иска да се обнови и по някаква причина събори Firewire. Затова оттогава карам на сигурно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Тъй-тъй... Ама сметката ти е крива. Щот в конкретния случай към това закъснение трябва да добавиш и латенцията на аудиокартата. Реално закъснението се удвоява. Нямам опит как се усеща това при пеене, но при свирене на китара има известен дискомфорт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове



Тва UM2 мисля, че е копие на M-audio fast track mk2 ... думат за около 60 долара. Може и да е читаво :) ... зависи от критериите де. Моите лично не са много високи  :D Редактирано от trolla
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се прекараш, изглежда лъскаво , но рекламите ни вдъхновяват, за да купим нещо, което два месеца след това ще гледаме с погнуса (личен опит). В бюджет до около 140 лв ще се вместиш спокойно в Tascam us 122/144  втора ръка , аз имах такава и още си я спомням с умиление, яд ме е че я продадох.Всякви ,лексикони, берингери, BEKO, NEO и Adibas ги забрави. Това е съвсем безкористен и искрен съвет от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.