Jump to content
Българският форум за музиканти

Stereo Footswitch не работи както трябва


Recommended Posts

Така, значи купих си един стерео футсуич Hartke FS-2. Идеята ми беше да го ползвам като контролер за луупъра на кубе Роланд Cube40. Вързах го обаче малко странно се държи, трябва да натискам копчетата по два пъти за да се активира с две думи не действа както се очаква от него, помислих, че просто тва кубе има прекалено много компютърщина и за това така се държи, ама като го вързах към Vox AC15 пак не се държи както трябва. Би трябвало едното копче да изключва и включва реверба, другото тремолото, обаче всъщност което и да е от двете копчетата включва и изключва двата ефекта едновременно и не мога да оперирам само с единия, което е проблем. За това си мисля, че нещо не е наред с окабеляването.

 

Ето така изглежда отвътре.

 

p1010769l.jpg

 

 

Дай те акъл какво може да се направи или в краен случай да си взема някакви други копчета и да ползвам кутията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-напред оправи кабела, че гледам се е поскъсал леко. После ще го мислим..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Опиши спрямо цветовете на кабелите коя жица къде отива на жака.

2. Тези копчета сигурен ли си, че работят добре.

3. Можеше да си го направиш сам, части се намират в БГ и даже може да му сложиш лампички.

 

Схемата изглежда горе долу така:

 

schema.jpg

Без съпротивленията!

Замери колко ток минава за да сметнеш ще има ли нужда от тях (за лампичките). Ако има нужда се свързва по различен начин от горепосочения защото трябва да има стабилен контакт за да работят релетата в усилвателя както трябва!

Ако не си навътре в нещата и не разбираш това което съм написал пиши за да дам простички указания какво трябва да направиш!

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я пробвай с това: Точка 1

 

 

CUBE-40XL
At the factory settings, the momentary type is selected. You can
change this setting as follows.
1• To specify the latch type
Turn on the power while holding down the [TAP/STOP] switch.
2• To specify the momentary type
Turn on the power while holding down the [REC/PLAY/DUB] switch.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах, това почти реши проблема. Като смених на Latch type вече се активират при първо натискане само дето като натисна копчето, което отговаря на stop кубето реагира така сякаш копчето е задържано. А някакви идеи по въпроса с Вокса. Защо не мога да контролирам двата ефекта по отделно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно суича, той има гаранция! Ти взе от мен този суич, изобщо не е отварян, както е пристигнал от Musicword!

За Вокса, трябва да видиш някаква схема на свързване, защото може да трябва някаква интегрална схема или регулатор за волтажа.

Аз имам VOX20+ и за да си направя оригиналния сюич, трябват резистори, кондензатори, и интегрални схеми.

 

Примерно за VOX 15/30 ми трябва такава схема:

http://www.whitelamp.com/public/vox_vfs5.html

 

 

Сега набързо за АС15 намерих нещо такова

 

http://s5.postimage.org/edr7o9z1z/VOX_VFS2_A_Wiring_Diagram.jpg

Като гледам схемата трябва да поставиш изправителни диоди и резистори 1,5 килоома.

 

Че като гледам схемата трябва да разместиш и кабелите на оплетката и двата стерео кабела.

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам във сайта на VOX за AC15 дават точно този суйч VFS2A, така че за Вокса преправи по горната схема, ама тогава, може да не стане за Ролада, не намирам схема за него поне засега.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, той си работи, не е примерно да не му работят копчетата, просто явно начина на свързване е по-различен от желания, аз си мислех, че суичове от тоя тип са универсални , а се оказва, че имало разлики. Но според мен въпросът е в окабеляването, защото на снимката се вижда, че масата е обща и започва от едното копче (на снимката се пада дясното), докато в примерната схема , показана малко по-горе по едно краче от всяко копче дава отделна маса и на практика "затваря" отделна верига и според мен в това се крие ключът от бараката. Защото той си работи, вкл и изкл реверба и тремолото, но го прави едновременно. Трябва просто да разгадая кое краче на всеки ключ към какво трябва да се свърже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо универсално. Потърси схемните решения за двете кубета. Ако се различават измисли свое схемно решение, като добавиш едно малко Ц-к ключе, с което да се превключва между режим за ползване с единия усилвател и режим за ползване с другия. Така ще си имаш къстъм фуутсуич, с който ще можеш да управляваш и двата усилвателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами схемата горе е точно за суича за VOX AC15. Ако можеш, преправи суича по нея и мисля че ще стане.

Вземи си резисторите, те са стотинки както и изправителните диоди и те са стотинки, само че внимавай със свързването на диодите линията на диодите трябва да сочи към резисторите. Така като гледам схемата горе, диодите са изправителни, а не светодиоди. Това за Вокса. Утре ще поровя и за Роланда.

 

Може и с някакво ключе както казва и Никифена, но трябва ти схема и за оригиналния суич за Роланда, за да разбереш как са връзките! В нета засега не намирам, утре на трезво ще потърся пак.

 

Ако имаш въпроси пиши ва Л.С.

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се има предвид, че светодиоди не ми трябват, мисля да пропусна момента с диодите и резисторите, би трябвало да стане само с наличното окабеляване при правилно свързване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники както винаги разцепваш със страхотни идеи, това не ми беше хрумвало.

Относно автора на темата:

На дали повечето колеги, които разбират от електроника знаят каква е концепцията на този усилвател. Така че на дали ще те разберат като обясняваш кой канал как се включва. Идеята е следната:

Ти сам трябва да направиш своята концепция, като разбереш начина на работа на усилвателя.

Повечето усилватели работят с релета, които ти командваш с ключ. Когато е на късо масата на жака с единия от сигналите на жака трябва да извършва  едното действие, а когато е на късо масата с другия сигнал, другото действие. По този кабел обикновено тече ток, който е за светодиодите (масата на жака ти е минус и имаш два плюса от сигналите). Понякога обаче се налага да се сложи съпротивление, с което да регулираш правилния волтаж за светодиода. Хвани мултицет и замери колко ток идва! Ако решиш да има светодиоди разбира се.

Ако това е вярно:

VOX_VFS2_A_Wiring_Diagram.jpg

Стигаме до извода, че работи на опаки спрямо суичовете които аз съм правил за някои усилватели. Демек когато е окъсен (маса със сигнал) действието което управлява е изключено, а когато се прекъсне включено. Стигам до извода спрямо това кога ще светят лампичките.

За протокола ще закръглям сумите към по-големи:

Кутия от алуминий среден вариант по големина- 10 лв.

Копчета изглеждащи, като  на камиончетата MXR 2бр. по 3лв - 6 лв.

Светодиоди със стандарти пластмасови цокли - 2 лв.

Женски жак стерео хубав - 2 лв

Или максималната цена за направата на това нещо с лампички 20 лв. без кабела от устройството до усилвателя. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другия вариант да не работи е да е с импулсни копчета. Демек докато е натиснато копчето дава контакт като го пуснеш не. Пробвай да докоснеш с нещо метално за секунда червения и черния кабел, които се виждат на картинката. Да ги окасиш! и виж как ще реагира ампа!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз като гледам схемата, без резисторите и диодите, то окабеляването е едно и също. Само дето на схемата дават оплетката - минуса в крайния пин на суича, другите два в средата, а на Футсуича минуса е в средата, а другите два на крайните пинове! Значи окабеляването е правилно.

 

Така както е направен Футсуича, както е и на схемата без диоди и резистор, когато са включени и двата суича, тогава ще дава връзка както между минуса и плюса на всеки суич, така и между двата плюса между двата суича и затова може да ти е проблема! Ако не си мерил суича, ТОЙ има двойно действие, прави контакт между средния пин и двата крайни! Когато го натиснеш веднъж дава контакт между средния и левия пин, а прекъсва средния и десния, като натиснеш втори път, дава връзка между средния и десния пин а прекъсва средния и левия.

 

Като поставиш тези диоди те дават верига само от плюса към минуса и тогава няма да има връзка между двата плюса! Забележи на схемата, че диода се поставя от плюса към минуса за да няма връзка между двата плюса на суичовете, когато и двата са затворили веригата! Ако ги обърнеш обратно системата пак няма да работи!

 

Според мен направи така както е по схемата без да разпояваш и разменяш кабелите на суичовете и пробвай. Направи връзка между плюса и минуса на суичовете с диод и резистор, само следвай полюсите на диода.

Аз с моя любителски опит, правих ремонт на един Басусилвател Вермона, бяха гръмнали два транзистора както и светодиода беше и без него усилвателя изобщо не тръгваше. Докато се сетя да го проверя познай колко пъти си играх.

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.