Jump to content
Българският форум за музиканти

Електрическа схема на Squier Stratocaster N Series (1993 г.) Made in Japan


Recommended Posts

Здравейте, както се вижда на прикачената снимка екранировката на neck и bridge адаптерите е от ляво, а на middle aдаптера - от дясно. Това значи ли, че поляритета на middle-a е обърнат  ?Защо е обозначен с две бели черти ? Проверих оригинални електрически схеми на Fender и Squier и активните изходи на адаптерите излизат от лявата
страна на трите адаптера5857248z.png, а не както при мен - от дясната страна на middle адаптера. Има ли грешка при свързването
или това е правилния начин ? Как да разбера поляритета на адаптерите ?

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих желал да задам още един въпрос. При навиването на проводника на адаптерите дали е на принципа на навиването на шпулата на говорителите - началото на намотката е + (активен), а края на намотката е - (минус - екран) ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих желал да задам още един въпрос. При навиването на проводника на адаптерите дали е на принципа на навиването на шпулата на говорителите - началото на намотката е + (активен), а края на намотката е - (минус - екран) ?

Твърдението не е вярно!

Плюс и минус са относителни, а не абсолютни при магнитните системи. При високоговорителите е прието с плюс да се означва този край, на който, ако се подаде положителен потенциал, мембраната ще се придвижи навън от корпуса. Това зависи от посоката на магнитната система, а не само от началото и края. При адаптерите, плюс и минус са също относителни и зависят от намагнитването на магнитната им система. Винаги ше се намери някой модел, който ще е наобратно...

 

Има тема във форума, където е обяснено как да се разбере ориентацията на адаптер. 

Потърси я.

 

Съвсем различно нещо е дали "активният" край е плюс или минус !

 

Хайде от мен да мине, да видиш, че съм добър човек :whistle:

http://forum.muzikant.org/topic/32303-dhacaaaeaaaiaa-ia-ecaiaeeoaa-ia-aaeaioaadh/

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора, но как да разбера при single coil адаптери като на снимката, която съм прикачил, кой активният и кой е екранировката ?

Съвсем различно нещо е дали "активният" край е плюс или минус !
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо те интересува? Не ти харесва звука така или? Логично е да е обърнат, за да имаш ефект на хъмбъкър на междинните позиции. + и - при тези неща е малко езотерика, по-скоро става дума за това дали този адаптер е във фаза с другите или не, което на слух можеш да определиш лесно. Естествено винаги можеш да си сглобиш постановката от предложената тема за разгадаване на изводите (или с оцилоскоп, ако ти се намира) и да определиш според посоката на получения пик, на кой адаптер какъв му е "поляритета".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако комбинациите на ключа среден+бридж и среден+нек не звучат дефазирано, значи фазите на адаптерите са ОК една спрямо друга.

Имаш много брум ли, че толкова се заглеждаш в детайлите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Проверих фазата на адаптерите с аудио-редактор и кабел към линеения вход на звуковата карта и се оказа, че neck-а и bridge-а са с обратна фаза, а при средния, който трябва фабрично да е "дефазиран" е с нормална фаза. Ще обърна bridge и neck-а в нормална фаза, а средния - дефазиран, както е при оригиналните схеми на Fender и Squier и ще проверя как се чува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Телта на средния адаптер е навита в обратна посока спрямо наиването на преден и заден. Също така поляритета на магнитите е обърнат. Така се гарантира синфазен сигнал при работа на среден + заден или среден + преден и се дефазира шума от синглите - съответно двата работят по-тихо. Това е и същността на направата на хъмбъкерите. Причината за тия 2 черти е точно това - индикация за това, че този адаптер е различен.

 

 

Ако адаптерите са ти дефазирани е по-уместно да обърнеш фазата на средния, за да е синфазен с другите два. 

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Помисли малко повече, преди да си играеш.

Дали сигналите са във фаза, и дали шума е във фаза, са две различни неща, от които както можеш да се досетиш,

има четири възможни комбинации.

Както Ники горе загатва, за да можеш да направиш хъмбъкер от два сингъл адаптера, трябва полюсите на магнитите

им да са обърнати. При еднаква ориентация на полюсите, няма как да стане хъмбъкер, или и сигналите, и шумовете ще са във фаза, или и сигналите, и шумовете ще са в противофаза. Точно по същата причина, няма как да свържеш един хъмбъкер така, че

хем да имаш дефазиран носов звук, хем шумовете на двете бобини да се изваждат - защото двете бобини са на различни полюси на магнита.

В коя посока е навита бобината е от второстепенно значение и се коригира чрез размяна на жиците на намотката.

 

Резюме:

*Под "начало" и "край" не се разбира жицата, която излиза от най-долния или най-повърхностния слой на бобината, а

по скоро накъде излиза жицата от бобината по отношение на посоката на навиване.

Например, ако навивката е по часовниковата стрелка (гледаме адаптера отгоре винаги), то извода на бобината, който "влиза" в движението по час. стрелка се счита за начало, а извода, който "излиза" от часовниковото движение - за край.

Ако бобината е навита обратно на час. стрелка важат същите правила.

Няма значение кой край влиза в най-долния слой и кой излиза от най горния. Всички слоеве са навити в една посока, затова

"начало" и "край" имат отношение само към посоката на навиване.

 

 

*долу се счита, че двете бобини са навити в една посока, ако са навити в различни посоки, разменяме "край за край" и "край за начало".

 

 

1. сигнали във фаза и гасене на шума - двете бобини да са на различни полюси, а бобините да са свързани "край за край"

2. сигнали във фаза и усилване на шума - двете бобини да са на еднакви полюси, а бобините да са свързани "край за начало"

3. сигнали във противофаза и усилване на шума - двете бобини да са на различни полюси, а бобините да са свързани "край за начало"

4. сигнали във противофаза и гасене на шума - двете бобини да са на еднакви полюси, а бобините да са свързани "край за край"

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.