Jump to content
Българският форум за музиканти

Може би първият ми микс


Recommended Posts

Сейхан се казва човека, той не е виновен за звука. Може би ние не знаехме тогава къде се намираме още... :D

Значи, примерно има 2 основни, трябва да са стерео и пак ляво и дясно? Не съм сигурен още в тази част :/ 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общия случай има различни варианти. Примерно имаш куплет на песен и ритъм китари в него.


Единия вариант - един и същ риф се свири и от двете китари. Тогава се записва една и съща версия на рифа 2 пъти за целия куплет и едната версия се слага в ляво, другата в дясно. В твоята песен, на припевите съм се опитал да имитирам този ефект чрез техниките описани по-горе. Но това е компромисен вариант и винаги е по-добре да се запише втората китара отделно. Като казвам втората китара, имам предвид втора версия, може естествено един и същ човек, с една и съща китара, един и същ риф да свири, важното е да има две изсвирени версии, които да отидат в панорама. 


Друг вариант е, лявата китара да свири малко по-различен риф от дясната, може да е хармония примерно (интрото на твоята песен е добър пример). Ама принципа е същия - за стерео китари трябва да имаш 2 различни изпълнения, едно в ляво и едно в дясно.


Понякога се използват и 4 китари за повече плътност, 2 вляво и 2 вдясно, ама често става много мазало така и трябва да са много добре изсвирени китарите. Та затова рядко се ползва това, в над 85% от песните бих казал, че има само 2 китари - една в ляво и една в дясно.

 

Ако има соло, най-често влиза pan-нато в средата.

 

Ако има някакъв допълнителен риф в дадена част на песента, но е важно в същото време да върви основният ритъм риф, също има различни варианти. Примерно може допълнителния риф да се запише също два пъти и да се сложи ляво/дясно, но по-тясно в панорамата, примерно вместо 100% ляво и дясно (както често са основните китари), може да се сложи на 70-80% примерно (това с цел да се откроява повече от ритъм китарите). Ако няма вокал на това място, може и една версия в средата да се сложи, вместо двете стерио версии, така ще стане по-скоро като соло риф.

Та това са някакви примерни варианти, разчети се в интернет, има много информация.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мхм, разбирам. 

По принцип, лично аз предпочитам винаги да си търся в нета и да си чета, но просто стана на въпрос и реших да попитам =) 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не стане объркване искам да уточня - не става дума самите тракове да са стерео. Всеки инструмент си го записваш на един моно канал! После при смесването се прави стерео картина чрез използването на pan (позициониране по хоризонтала) или в по-лоши случаи с някакви плъгини, които си измислят нещо, за да звучи "стерео". В случая с китарите вече го обясни Mairomaster. Ако имате само една китарна партия (като в неговия пример на куплета) е добре да не свирите едно и също нещо на едно и също място. Ако ще акорди/тонове/акценти да са 1:1 пак ще е по-добре единия да свири да речем G на 6-та струна 3-та позиция, другия октава нагоре на 4-та струна 5-та позиция или другаде, но да е на различно място. Макар че почти винаги може да се измислят някакви вариации в самата китарна партия (или да се разбие на две части), което още повече да "стереовизира" китарите в микса. Това вече е ролята на аранжирането на песента в микса, което е много важно за добро звучене и при лайв.

 

Изключение за записа на моно канал има, но сравнително рядко. Например специална клавирна бленда, която е стерео, някакви готови семпли/луупове, предварително смесени барабани/чинели (овърхеди и/или room mics), шантава китарна бленда от процесор (ако някой се излъже да записва проц).

 

Друго допълнение - всичко е желателно да се записва максимално сухо (без ефекти) и вече в процеса на миксиране да се добавят желаните количества ривърб/дилей/хорус/к'вото трябва. Защото ако запишеш соло с дилей и вече към края на микс процеса установиш, че ефекта не е дозиран добре, трябва да го записваш наново. И така няколко пъти... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята много ми хареса и за пореден път се убеждавам, че добрата идея, изсвирена добре се смесва с удоволствиее.Иначе стилово ми докарва нещо между Офспринг и Парамор, което в случая няма голямо значение,де :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas - да това имах в предвид. Горе/долу ми се избистря картината, ама практика ми трябва... практика :D 

sardaesox - Хехе, мерси :P Направо честно казано го нацели. Не съм фен на парамор, ама един път слушах една тяхна песен и така се надъхах и се получи тази. А на офспринг съм фен и стилово като че ли натам отиват малко нещата :D Но все пак не точно, може би всичко което слушам се събира в моя стил :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.