Jump to content
Българският форум за музиканти

Preamp към смесител


CIH

Recommended Posts

Здравейте съфорумници,

Тъй като не ми се носят кабинети и други щуротии, заради напредналата ми вързраст от 25 години, си взех преамп. Преампа е ADA MP-1. Много приятна придобивка. Но какво става ако реша да го пусна директно към смесител? Ми нищо смислено. Което показва, че ми трябва DI box сис speaker simulator. Не знам какъв. Чейна който гоня е: Китара -> DI Box + cab sim -> Mixer. Без стъпало и без физически кабинет.

Разбира се като един добър интернетаджия се разтърсих в интернет, но малко се обърах поради която причина пиша тук. Намерих няколко продукта, но не знам кой ще ми свърши работа. :)

 

- Behringer GI100 68 лв. - това чудо е евтино и има доста клипчета в интернет от които видях че ... става. Не е лоша идеята му. Не знам до колко е добър звука, защото всички които са го записвали са изкарали различни като качество резултати. Да не говорим че в тубата качеството на записите е лошо. Въпроса ми е дали ако включа лампов преамп към това, то няма да скапе звука и да направи покупката на преампа ми безсмислена?

 

- Palmer GDI09 - не го намирам в България и не смятам да го взимам от бея, до колкото разбрах прави същото като горното с мааалко по-добри резултати. Не знам дали не изисква наличие на стъпало и кабинет.

 

- Radial JDX - 400 лв. - не ме притеснява че е 400 лв. защото който е хванал това чудо е казал, че звучи прекрасно. Проблема е че на всякъде видях, че се включвало по следния начин китара -> глава -> радиала кабинет | радиала -> смесител. Даже в едно клипче в тубата един разправяше, че сигнала от кабинета се връщал в радиала и радиала го изчиствал след това действал като микрофон, който да включиш към смесител. Въпроса ми е може ли да направя чейна Китара -> ADA MP1 -> Radial -> Mixer и това да звучи добре?

 

Ако имате други идеи, моля споделете ги с мен.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти!

 

Доколкото разбрах от сайта на Radial JDX джаджата, и от други места, нямаш грижи да си го ползваш веднага след преампа и без усилвател. Идеята му да праща сигнала към истински кабинет е, защото машинката не е Load box - идеята е, че ако включиш лампов амп без нужния товар от говорител (или load box, който симулира товара), той ще изгърми (най-селски казано). Ето този младеж тук говори за това:

 

Тука има сравнение между SM57 и няколко каб-симулатора - всички, които си изборил всъщност, предполагам си го видял видеото:

 

Преди бая време ми бяха прехвърчали подобни на твоите идеи през главата, и това, което направих е следното: взех беринджъра, който си посочил, поръчах на Nikifiena да ми спретне един load box, и връзвах 5 ватова лампова глава към load box-a към беринджъра със спийкър симълацията и директно в пулта. Резултатът не беше прекалено добър, симулацията на кабинета не ми хареса. Целта беше да не разкарвам кабинет всеки път, ама както и да е. Ако ми набарат ръчичките някой ден някой читав каб-симулатор, пак ще пробвам.

 

Таааа, за този Radial, че се оплтеснах - когато е само с преамп, би трябвало да ок. Както си пишат и на сайта си:

http://www.radialeng.com/whbeta/re-jdx-using.htm

 

едит: А дали вече ще звучи добре или не, е доста субективно. Трябва да пробваш и да решиш за себе си :)

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

този преамп, който имаш няма ли си отделен изход за директна връзка с миксера? Питам просто не знам и нямам време да търся в нета спецификации на джаджата ти

 

иначе аз имам берингер GI100, който според мен е по-добър от DI100 и се справя много прилично. В момента и аз ползвам преамп, но моя си има спийкър симулатор изход за директна връзка с миксера. И от както взех преампа GI100 седи ей така в кутията неупотребяван и даже може да се позамисля да го продам да не виси

 

а най-добре N-audio-то ако ще си взимаш такова нещо

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Icarus, този човек тук

Обяснява, че самия JDX "слуша" сигнала или по-скоро как той се променя зависейки от това как кабинета и главата си комуникират и на базата на него преценява какво да вкара в миксера. За това питам дали ще звучи добре ако няма кабинет. Другото нещо е ... абсолютно ли си сигорен, че ако сложа лампов преамап няма да го изгоря?

 

Това което Ники предлага съм сигурен, че е супер яко, най-малкото българското си е българско, пък и Ники го знаем всички :). Проблема е че няма кабинет симулатор. В момента хващам лайн изхода от преампа и го вкарвам в лайн входа на миксера. И без кабинет това звучи отвратително при дисторшън. Ако сложа DI бокс без кабинетен симулатор, не виждам голяа разлика междо това да сложа DI бокс и да го вкарам просто в микрофонния вход на миксера. Тъкмо обратното, ще влоши сигнала, защото го снижава и после минава през мик преамп.

 

7thString ако ADAта имаше изход за смесител, нямаше да отварям тема, защото щеше да е безсмислено :). Имам само

Input, out a, out a, fx send fx return, headphones и някакво си "fast blow" на което има врътка, на която пише fuse.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Н-аудиото няма симулация.

 

Според мен най-доброто решение  е един лампов усилвател и да не се занимаваме с глупости ;)

 

Всеки клуб и всяко помещение имат различна апаратура и акустика. Тоест ще падне голямо въртене и гласене преди саунчек. Кубето те прави независим. Винаги имаш еднакъв звук през него ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да стане така - Ада, преамп (МП1 е без симулация) - спийкър симулатор ( има много, напр. Ред бокс, аз ползвам Перът бокс) - миксер.

Ако имаше Ада МП2 -директно в миксера ( има вграден ада ампулатор).

 

behringer gi100 ultra-g - дава добър резултат и оправдава цената си.

Дали ще си на 100% доволен никой не може да ти каже, каквото и да вземеш.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

TONI,
Ти казваш, че няма проблем АДА да го пусна направо към GI100 без кабинет към него и после в пулта. Междо другото аз имам POD XT, на който пробвах кабинетните симулации към АДАта. Гаднички са :). Само дето нулите и единиците не му чувам на това нещо :). До сега свирех с него, но откакто имам лампов преамп се чудя как съм го слушал :).
Ти самия си ползвал GI100 и казваш че вади хубав звук. Смяташ ли че няма да убие усещането за лампа в преампа?
Дали имаш идея Radial JDX ще мога ли директно да го ползвам така. При нас в Пловдив има Филибе Мюзик, които го внасят. Надявам се да ми дадат да го пробвам как ще звучи с преампа, преди да го купя. Лошото на берингерчето е .. няма къде да го чуя :(. А гледам в тубата всяко клипче на Radiala уникааален звук вади :). Берингера ... всеки различно :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брадъре, за лампов преамп също нямаш грижи, и всичко е ок, както са си го написали хората в сайта. Ще имаш проблеми, ако искаш да вкараш във веригата лампова глава без кабинет - тогава няма да стане.

 

Това, което обяснява чичката, са други неща. А и по-скоро бих се доверил на официалния сайт на продукта в крайна сметка, а не на произволни клипчета в тубата. Това е във връзка с технически спецификации, какъвто е случаят в момента.

 

На още по-обща основа, Ники е прав - с приличен амп и микрофон пред говорителя е най-добрият вариант, и е много по-постоянен във времето, когато познаваш усилвателя си, останалата периферия, своето свирене, и взаимовръзките между тези компоненти, и как реагират в различна обстановка. Въбоще не разчитай на еднакъв звук с еднакви параметри от симулатор - на теория нещата изглеждат страхотно, но на практика, когато се озовеш в клубове, които са проектирани различно (или въобще не са проектирани, в общия случай), си ограничаваш настройките до тези на пулта - и особено когато озвучаването на съответното място е ташак (което е почти винаги гарантирано, за жалост, с изключение на по-натоканите места за музика различна от чалга, които се броят не на пръсти, ами на ръце). А когато опреш до кофти пулт в кофти PA (и с кофти човек зад тях, който е на ниво "свети ли - значи бачка, значи всичко е наред") - ще звучиш кофти на степен, равна на броя кофти компоненти в логаритмична прогресия. Демек - кур.

 

Ако причината (в най-изначалната й форма) за това да търсиш приличен симулатор на кабинет е това, че те мързи да мъкнеш - преосмисли си концепцията. Бандите мъкнат. Много неща, тежки, обемни, и неудобни за носене. Това е положението.

 

едит: DI-boxa на Ники изглежда прекрасно, просто не е това, което човекът търси - на него му трябва симулация на говорител, а не DI. Още по-малко пък галванично разделен сплитър. Това са различни неща.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм Beringer Ultra G100 by Urgen Rath.

Съвсем приличен симулатор.

Не мисля, че е лоша идея да се пробва, а и никак не е скъп.

Не казвам, да е върха, но върши работа.

Най вече, защото Юрген Рат не е случаен.

Симулатора си е на Юрген, а берингер го произвеждат.

68 лева нов, втора ръка ще примерно 40,

отвсякъде си заслужава.

А как ще се свири в клуба с преам ДИ или с кубе и мик, зависи

и от това дали имаш лампово кубе и мик в момента, пък и превоз.

Така, че като за начало преамп ДИ, защо пък не!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички тези хитрувания са компромис, независимо колко напреднала е технологията на симулиране. В твоя случай рано или късно ще се сдобиеш със стъпало и кабинет, ако държиш на Ада-та. Китарата си иска китарен говорител - колкото и хубав да ти е звука, щом го пуснеш в едни говорители с баса, барабаните и другите алармаджии, те ще го смелят до ниво, което едва ли би те задоволило, ако искаш да усещаш лампата. Затова чуй патило - ако ти е здрав кръста - мъкнеш, ако те мързи - отделяш едни 10 кинта за роуди и се къпеш в лампов елей:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...на него му трябва симулация на говорител, а не DI. Още по-малко пък галванично разделен сплитър. Това са различни неща.

 

Когато сигнал от заземена апаратура влиза в пулт, приемаме, че двете взимат ток от различни конкаткти, е добре (да не кажа задължително) да се ползва галванично разделение. Кой знае кой е правил контактите и какво ще тресне!

В Пловдив бяха изкарали едно момче с линейка заради такива тъпотии.

 

ADA-та е заземена, така че умната !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно забранено е контактите в едно помещение да не се заземяват в една точка, но както каза Ник "в пловдив бяха изкарали едно момче с линейка заради такива тъпотии". Така, че в България сме все пак и е прав. Мен в една репетиционна както съм хванал китарата ако отида да пея на микрофона и ме изпира тока :).

 

Аз на Адка така или иначе ще ѝ взема едино стъпалце или кабинет, но по-нататък, защото сте прави, че това е компромис. Въпроса е да се изръся ли сега за JDX струва ли си, или берингерчето си струва повече. Защото вижте какво прави JDXа.

A Beringera ... става дето викате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

начина на свързване показан на кклипа за JDX се прави и с този берингер, кйто е от долу, като берингера има GI100 има и симулация на кабинет 4х12

http://www.behringer.com/EN/Products/GI100.aspx

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.