Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Stoil Tomanov

Въпрос за ноктите

Recommended Posts

Здравейте!

От скоро свиря на акустична китара и имам задоволителен напредък. Както си слушах кавъри на известни песни забелязах че някои китаристи ня дясната ръка са си пуснали по дълги нокти за да закачат струните по лесно предполагам. Въпросът ми е по-лесно ли свириш ако си пуснал нокти и полагат ли се някакви специални грижи за тях ? И съжелявам за тъпото загравие, но не се сетих друго...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абе на всеки както му е удобно, на едни им е хубаво да си имат такъв маникюр да могат да се чешат на воля на други не така че както решиш ти :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не както на всеки му е удобно. Ноктите на дясната ръка се поддържат дълги /показано е на картинки/ при свирене на класическа китара с пластикови струни. За свирене на китари с метални струни не е подходящо, ноктите бързо се изтриват. За свирене с метални струни има специално напръстници, метални или пластмасови, използват се предимно за кънтри музика и блус.

Share this post


Link to post
Share on other sites

При класическата китара е направо задължително, при китари с метални струни - зависи какво свириш, и как искаш да звучи. Изтриването на ноктите зависи от самите нокти на конкретния човек, начина му на свирене и поддръжката на ноктите.

Един (от многото) примери с нокти:

Тук разбира се и инструмента (освен на първо място Дон Рос, някъде нататък ноктите и всичко останало) е Бенету за $8K....

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Зависи, просто са различни техники. Доста време преди години поддържах дълги нокти, когато се учих да свиря класика (така и не се научих), но друго не ми е комфортно да свиря с нокти, предпочитам с върха на пръста. А и когато свириш с нокти на метални струни, те се "стопяват" много бързо, не им понася никак, дори и да са здрави (както моите) :) Ако решиш все пак да пробваш, давай. Прочети някоя и друга статия, прегледай разни клипчета и уроци, и действай.

 

А поддръжката си трябва. Редовно пилене с пиличка за нокти е най-малкото, има разни мазила за заздравяване с витамин Е и А (ако имаш нужда, много зависи какви са ти ноктите), яж храни с тези витамини и калций.

 

Ако акустичната ти китара е като на снимката на аватара ти (тоест с метални струни), пусни си малка дължина, около 1.5-2 милиметра от линията където започва бялата ивица би трябвало да е ок. Колкото по-дълги са, толкова по-лесно се спраскват (и по-грандиозно).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много години свиря с нокти и съм се запознал с начините на поддръжката им.

На първо място е храната, която ежедневно консумираме - богата на витамини и минерали - пресни и сушени плодове и зеленчуци, много вода и сокове. Когато забележите по ноктите си бели петънца това значи, че липсват някакви витамини или минерали. Здравият нокът изглежда хомогенно светло розов и почти гладък.

Има и козметични средства, които никога не съм употребявал, но бих желал да ги изпробвам някой ден.

Ако не бъркам мисля, че има и струни с метално жило и пластмасова обвивка, която е удобна за ноктово свирене. Може би този модел е подходящ John Pearse Folk Series. Някои метални модели на същата фирма са с плоска обвивка, която е доста по-безопасна за ноктите от кръглата обвивка.

Edited by Лими

Share this post


Link to post
Share on other sites

На класическа китара свирих с нокти около няколко дена... :)

Отгледах ги специално с тая цел, оформих ги както беше показано в "Complete Idiot's Guide to Playing the Guitar", посвирих малко така - вече имах около година опит преди това. Оказа се изключително неудобно, обаче подозирам, че щях да свикна, ако бях продължил. Другият проблем е, че свиването на дясната ръка в юмрук се превърна в адски неприятно упражнение, а това за човек, който по онова време тренираше активно бойни изкуства, е проблем. Затова отрязах ноктите.

Звукът е различен. С ноктите е по-рязък, по-остър и по-силен, ако мога да се изразя така, докато без тях е по-приглушен - и също може да е приятен, между другото.

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% Лими го каза най-добре. Ноктите са необходими не само за звук, но и за определени техники като tremolo и rasgueado. Звукоизвличането се променя коренно от начина и по-точно ъгъла под който атакуваш струната с нокът. Подобно на перце, но не точно. Аз свиря с нокти на класическа/фламенко, акустична уестърн и електрическа китара и от 3 години насам не съм си чупил нокът (освен когато ме блъсна кола и един път когато се излъгах да ида на боулинг). Здравословната храна оказва най-голямо влияние. Някои твърдят, че сусамовите семена (sesame seeds?) правят ноктите по-здрави. Не съм пробвал, но поне веднъж на седмица им полагам някаква естествена мазнина, например кокосово масло, което действа много добре и на ставите. Продават и протеин за нокти, който се ползва вместо лак, да предпазва горната повърхност от изхабяване. Antoine Dufour (steel-string китарист от Канада) споделя в YouTube, че ползва изкуствени нокти от acrylic, като залепва само половината, колкото е необходимо да се държи и да не пада при свирене, а отдолу си остава естественият нокът, незакрит, така че да си расте нормално без да се "задушава".

Нищо не обясних май! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз главно свиря с перце,но като свиря с пръсти и нокти да имам пак пръстите придърпват струните обаче и ноктите помагат до някъде... Не знам ама аз си ги оставям,че ми е интересно

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди по често свирех fingerstyle и правих един трик.

Първата седмица си режа ръцете само на лявата ръка, на дясната порастват и можеш спокойно да свириш с нокти на класическата китара.

Като мине седмицата режа и на двете ръце ноктите. И си продължавам да свиря Метъл на електрическата :)

 

Не съм се занимавал да ги оформям, бях опитал 1-2 пъти но не открих кой знае каква разлика и затова си ги оставам да растат нормално.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.