Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте!

От скоро свиря на акустична китара и имам задоволителен напредък. Както си слушах кавъри на известни песни забелязах че някои китаристи ня дясната ръка са си пуснали по дълги нокти за да закачат струните по лесно предполагам. Въпросът ми е по-лесно ли свириш ако си пуснал нокти и полагат ли се някакви специални грижи за тях ? И съжелявам за тъпото загравие, но не се сетих друго...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе на всеки както му е удобно, на едни им е хубаво да си имат такъв маникюр да могат да се чешат на воля на други не така че както решиш ти :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не както на всеки му е удобно. Ноктите на дясната ръка се поддържат дълги /показано е на картинки/ при свирене на класическа китара с пластикови струни. За свирене на китари с метални струни не е подходящо, ноктите бързо се изтриват. За свирене с метални струни има специално напръстници, метални или пластмасови, използват се предимно за кънтри музика и блус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При класическата китара е направо задължително, при китари с метални струни - зависи какво свириш, и как искаш да звучи. Изтриването на ноктите зависи от самите нокти на конкретния човек, начина му на свирене и поддръжката на ноктите.

Един (от многото) примери с нокти:

Тук разбира се и инструмента (освен на първо място Дон Рос, някъде нататък ноктите и всичко останало) е Бенету за $8K....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи, просто са различни техники. Доста време преди години поддържах дълги нокти, когато се учих да свиря класика (така и не се научих), но друго не ми е комфортно да свиря с нокти, предпочитам с върха на пръста. А и когато свириш с нокти на метални струни, те се "стопяват" много бързо, не им понася никак, дори и да са здрави (както моите) :) Ако решиш все пак да пробваш, давай. Прочети някоя и друга статия, прегледай разни клипчета и уроци, и действай.

 

А поддръжката си трябва. Редовно пилене с пиличка за нокти е най-малкото, има разни мазила за заздравяване с витамин Е и А (ако имаш нужда, много зависи какви са ти ноктите), яж храни с тези витамини и калций.

 

Ако акустичната ти китара е като на снимката на аватара ти (тоест с метални струни), пусни си малка дължина, около 1.5-2 милиметра от линията където започва бялата ивица би трябвало да е ок. Колкото по-дълги са, толкова по-лесно се спраскват (и по-грандиозно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много години свиря с нокти и съм се запознал с начините на поддръжката им.

На първо място е храната, която ежедневно консумираме - богата на витамини и минерали - пресни и сушени плодове и зеленчуци, много вода и сокове. Когато забележите по ноктите си бели петънца това значи, че липсват някакви витамини или минерали. Здравият нокът изглежда хомогенно светло розов и почти гладък.

Има и козметични средства, които никога не съм употребявал, но бих желал да ги изпробвам някой ден.

Ако не бъркам мисля, че има и струни с метално жило и пластмасова обвивка, която е удобна за ноктово свирене. Може би този модел е подходящ John Pearse Folk Series. Някои метални модели на същата фирма са с плоска обвивка, която е доста по-безопасна за ноктите от кръглата обвивка.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На класическа китара свирих с нокти около няколко дена... :)

Отгледах ги специално с тая цел, оформих ги както беше показано в "Complete Idiot's Guide to Playing the Guitar", посвирих малко така - вече имах около година опит преди това. Оказа се изключително неудобно, обаче подозирам, че щях да свикна, ако бях продължил. Другият проблем е, че свиването на дясната ръка в юмрук се превърна в адски неприятно упражнение, а това за човек, който по онова време тренираше активно бойни изкуства, е проблем. Затова отрязах ноктите.

Звукът е различен. С ноктите е по-рязък, по-остър и по-силен, ако мога да се изразя така, докато без тях е по-приглушен - и също може да е приятен, между другото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

100% Лими го каза най-добре. Ноктите са необходими не само за звук, но и за определени техники като tremolo и rasgueado. Звукоизвличането се променя коренно от начина и по-точно ъгъла под който атакуваш струната с нокът. Подобно на перце, но не точно. Аз свиря с нокти на класическа/фламенко, акустична уестърн и електрическа китара и от 3 години насам не съм си чупил нокът (освен когато ме блъсна кола и един път когато се излъгах да ида на боулинг). Здравословната храна оказва най-голямо влияние. Някои твърдят, че сусамовите семена (sesame seeds?) правят ноктите по-здрави. Не съм пробвал, но поне веднъж на седмица им полагам някаква естествена мазнина, например кокосово масло, което действа много добре и на ставите. Продават и протеин за нокти, който се ползва вместо лак, да предпазва горната повърхност от изхабяване. Antoine Dufour (steel-string китарист от Канада) споделя в YouTube, че ползва изкуствени нокти от acrylic, като залепва само половината, колкото е необходимо да се държи и да не пада при свирене, а отдолу си остава естественият нокът, незакрит, така че да си расте нормално без да се "задушава".

Нищо не обясних май! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз главно свиря с перце,но като свиря с пръсти и нокти да имам пак пръстите придърпват струните обаче и ноктите помагат до някъде... Не знам ама аз си ги оставям,че ми е интересно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди по често свирех fingerstyle и правих един трик.

Първата седмица си режа ръцете само на лявата ръка, на дясната порастват и можеш спокойно да свириш с нокти на класическата китара.

Като мине седмицата режа и на двете ръце ноктите. И си продължавам да свиря Метъл на електрическата :)

 

Не съм се занимавал да ги оформям, бях опитал 1-2 пъти но не открих кой знае каква разлика и затова си ги оставам да растат нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.