Jump to content
Българският форум за музиканти

1x15" чуденка


Ibrahim

Recommended Posts

Здравейте.

Притежавам бас ibanez SR505 и усилвател laney DB300H. Интересува ме вашето мнение дали някое от тези озвучителни тела са подходящи за моя случай.

Имайте предвид, че няма да ги купувам от Thomann и цените ще са по-ниски (мой роднина има магазин в европата) съответно 330 еуро за ampeg-а,270 за Warwick-a и 230 за hartke-то. Първият си има хорна което е голям плюс, но пък цената е по-височка. Ако някой има впечатления от тези озвучителни тела, моля да сподели. Предлагат ми се само тези и други доста по-скъпи модели и марки така, че нямам голям избор. Разбира се приемам и други предложения.

 

http://www.thomann.de/de/ampeg_pf115he_portaflex.htm

http://www.thomann.de/de/warwick_wca_115_4.htm

http://www.thomann.de/de/hartke_115xl_bass_box.htm

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притежавам бас ibanez SR505 и усилвател laney DB300H. Интересува ме вашето мнение дали някое от тези озвучителни тела са подходящи за моя случай.

 

А какъв по-точно е твоят случай? Какъв стил свириш? За домашно свирене ли ще ползваш кабинета или за репетиционна? Ако е за репетиционна, колко още и какви музиканти има в бенда?...

 

Може да не съм разбрал правилно въпроса де; ако си твърдо решен да вземеш 1х15", това е друга бира...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ibrahim, ще има ли и друго озвучително тяло или планираш да използваш само някое от горните самостоятелно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От написаното от автора се разбира, че той няма никакъв опит с кабинети и озвучавания за бас. И аз бях така. Нормално е. И аз първоначално се хвърлих на система 1х15". Съвсем скоро разбрах предимствата и недостатъците на това нещо. Най-вече недостатъците. По някакво стечение на обстоятелства се освободих от тази 15-ка. Сега имам 4х10 кабинет. Също има предимства и недостатъци. За мен правилната комбинация е тези две системи в комплект. Никой не ангажирам с мнение.

Поздрави! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет и благодаря за отговорите.

bassbull е прав. Действително нямам опит с бас апаратура. Принципно свиря на китара, но през последните 3-4 години много хлътнах по баса и свиря тук там. Групите са различни- уейв, индъстриал, рапметъл. Ейй не съм си и представял, че баса може така да те грабне... Кефя се на много стилове джаз, фънк, класически рок. Ще свиря всичко според настроението ми. Това нещо ще го държа в къщи да посвирвам и когато имаме изява с някоя банда, ще го мъкна с мен. До сега съм свирил на едно Peavey 120  с вермонско тяло, ама тези неща хич не са подходящи. Тъй като се сдобих с лейнито/чиста случайност/ за почти без пари, трябва да му туря нещо, от което да излиза приличен звук. Все си мисля, че бас би трябвало да се озвучава с поне 15". По-плътни ниски, мощен звук или бъркам жестоко?

Комбинация 15"+2x10 или 4x10 не ми е по силите в момента. Криза е. :)))

 

Предложиха ми: http://www.thomann.de/de/ampeg_pf210hlf_portaflex.htm за същите пари като петнайската, както и http://www.thomann.de/de/hartke_410_xl.htm за 280 еуро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Озвучаването на бас само с една 15-ка води до една мудност в саунда. Няма как да го разбереш ако не се сблъскаш с това. Става един тромав саунд, понякога бучащ, не е толкова ясен звука и т.н. Дано да го разбереш какво искам да ти кажа. Озвучаването с 4х10 е доста отчетливо и пъргаво, но липсва магана в  саунда. Гогато включиш двете в комплект се получава истинския саунд на баса. Един бас който е ясен, отчетлив, напържен и в същия момент го усещаш с корема си (плътност и тежест на звука). Това е клубният саунд за бас дето му викат. Според мен ако трябва поради бюджетни ограничения да избереш 1х15 или 4х10, скачай на десятките!

Поздрави!

Редактирано от bassbull
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно е да се препоръча, защото всеки от моделите, към които си дал линк звучи различно и предпочитанието е въпрос както на пасване с останалите компоненти, така и на вкус. Пробвай възможно най-много компоненти преди да решиш (обиколка по музикални магазини с личния ти бас е добър вариант). Дори да не са от същата серия или дори марка ще можеш да се ориентираш какво харесваш - диаметър на говорителите, дали искаш да има хорна и т.н.
Чисто статистически повечето басисти харесват звука на 10 инчови говорители - повече дефиниция в среди, добра "атака", но и по-малко ниски честоти. Аз смятам, че качествен 1х15 бокс дава чудесен универсален звук на баса, който пасва за много стилове. Ще звучи по-ретро в сравнение с 2х10, а това може да е плюс или сериозен недостатък :-) Свиря с комбинация 2х10 и 1х15 и за по-малки сцени нося само 1х15. Обикновено всички са доволни - както колегите от групата, така и други басисти, на които се случва да използват апаратурата ми и често се изненадват колко добре може да звучи озвучително тяло с 1х15 говорител.

От изброените то теб марки не бих избрал Hartke - имат особен тон, който не ми допада особено (изключение - в комбинация с лампов усилвател Mesa/Boogie 400+ ми харесаха много), но както вече казах това са лични предпочитания. 

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесни отговори! Не съм се надявал на толкова добри мнения по-въпроса ми. Благодаря ви момчета! Ще действам така: Взимам 1x15" с хорна, ако усетя,че този звук не ми допада, в последствие ще взема и 2x10 или 4x10(естествено, когато/ако имам достатъчна финансова възможност). Ако тогава също имам проблем, което силно ме съмнява, ще си прережа вените ритуално :-). Преди време бях в мъ.цъ.и. имаше някакво пиви 4x10 и друго производство на ibanez 2x10 не ми харесаха как звучат. Действително преди да купя каквото и да е било, мисля да взема баса и да се запътя към най-големия магазин, където да пробвам няколко тела, ако има налични :mellow:. Лошото е, че няма как да занеса и усилвателя, ще ме гледат на криво :D.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой няма да те гледа накриво, нали целта им е да ти продадат нещо. Ако някой се ослушва просто отиваш в следващия магазин. Единствено ампът трябва да е в перфектно техническо състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.