Jump to content
Българският форум за музиканти

подьржане на грифа с напояването му на лимоново масло


TARTO

Recommended Posts

здравейте пьрвият ми вьпрос е вьзможно ли е ако една китара не е била напоявана имам пред вид грифа никога с вьпросното мазило още с пьрвото му намазване да подобри осезаемо звука и сьстейна или просто си вьобразявам

вторият ми вьпрос е колко често трябва да правим тази процедура с омазняването му вярно е че зависи от интезитета на използване на инструмента но все пак ако може да дадете примери

за да не се прекалява

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начало, край на изречение, главна буква, точка за край на изречение...... тези неща говорят ли ти нещо?

Я си прочети горното нещо и ми кажи как ти изглежда. Как ви дава сърце да натиснете бутона "публикувай" след като сте и***али такова нещо??

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло напояването по-скоро може да ти убие малко високи в началото - състейн - надали. Като цяло, след като го минеш веднъж, после и да го минеш по-скоро отколкото трябва, порите са запушени и надали ще има някакво значение - аз обикновено като видя, че грифа ми почва да изглежда кирлив, го чистя първо с парцал и спирт, после го намазвам - да речем на 2-3 месеца. Аз обаче ползвам кокосово масло, не лимоново

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

прав си , аз сьм абсолютно неграмотен , това си го знам , хубавото е че си го забелязял и ти

 

НО АКО ИМАШ ДА КАЖЕШ НЕЩО ПО ОСНОВНАТА ТЕМА ЩЕ Е ПРЕКРАСНО

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ето това е полезна информация че преди мазането с масло грифа да се почисти от мрьсотиятя по него

 

да те питам има ли някаква разлика дали маслото е палмово или лимоново

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напояване звучи малко прекалено, все едно ще го киснем в манзина :).

По-скоро можем да говорим за намазване с известно изчакване да попие малко. Не е задължително маслото да е лимоново. Може бадемово, кайсиево, кокосово или друго подобно растително масло. Често такива се продават в аптеките за по около 2-3 лева.

Хубаво е да се прави периодично, така на теория се подхранва дървото, а очевидният ефект е, че фингърборда стои по-тъмен, което обикновено е желано. Не може да се прилага на лакирани фингърборди като кленовите(или поне няма смисъл).

Може да се маже всеки път, когато грифа започне да изсъхва и да изглежда светъл и сух.

След избърсване на грифа от мърсотия - също, понеже обикновенно избърсването избърсва и маслото.

Ефектът върху звука е в по-голяма степен въображаем.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

маи сьм се прецакал , по аптеките да продават МАНЗИНИ за китарки по евтино , за това моето дадох 9 лева , но пьк на гьрлото на шишенцето има фабричен тампон и е по газарско

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтим възпитано отговори на очевидно не особено грамотно написания ти пост.

Не се заяждай с човек, който знае и може много повече от теб, в допълнение е помогнал със знанията и уменията си на много хора във форума.

И да, неграмотното писане не е достойнство, което следва да се развява като сватбарско знаме.

Ако не дразни теб, дразни тези които се стараят да пишат грамотно, защото така показват че имат уважение към четящите написаното от тях.

Приятелски поздрав. 

 

P.S. За да не ми е поста пълен оффтопик: аз също мисля че почистването на грифа и прилагането на лимоново (бадемово или друго) масло е по-скоро част

от добрата поддръжка, която всеки инструмент заслужава, и не влияе особено върху звука. Но това са си моите два цента. 

Редактирано от jabs
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо - jabs има предвид съвсем друг колега /shtur4o/, когото нападаш по-горе и второ добре е да го даваш по-леко, въпреки, че както разбрахме си "гъзар"!

Споделям мнението на Евтим за промяната в звука.

Два въпроса към 7thString - кокосовото масло какво убива или не убива? Каква е причината да ползваш точно него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не съм казвал конкретно за кокосовото масло - просто това беше първото което намерих в аптеката и оттогава съм си свикнал. Пък и пише, че е полезно за кожата :) С всяко масло, което не гранясва и не се окислява би трябвало да е ОК.

 

Като всяка течност, напоявайки грифа, той почва да поглъща, поне на теория, трептения във високите регистри. Доколко това влияе не знам- не съм го забелязал. Отговорих ти така по повод състейна и другите неща, които, както колегите казаха - са по-скоро въображаеми. Е, ако потопиш грифа в една тава с масло за седмица, може и да се промени звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бадемовото е добро за тъмните фингърборд дървета(лимоново не съм пробвал).Не мисля че променя звука,просто поддържа дървото в добра кондиция,не изсъхва и не се пука.За лакирани не става,както казаха колегите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло значи растително масло ли се търси, или не е добра идея да пробвам с каквото ми попадне под ръка? (че Евтим като каза растително масло и първо маргарин и масло за фритюрник ми минаха през ум :greenball:).

 

Възниква и втори въпрос - как това се отразява на свиренето? Дали грифът се омазнява и започваш да плъзгаш по-добре, или това ще е вече признак, че съм попрекалил с маслото?

 

Що се отнася до влиянието на маслото върху звука - ако ми остане малко време и, разбира се, ми стиска да си омажа китарата, мога да я тествам на осцилоскопа :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надали би искал да си намажеш китарата с маргарин........ Олиото не е етерично масло и гранясва. Може и да греша, но така си мисля - химиците тук да кажат :)

 

Аз си мажа и струните, за да не почерняват бързо, но да - по приятно е и на допир

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.