Jump to content
Българският форум за музиканти

Ground

Изработка на гриф за китара?

Recommended Posts

Имам една много приятно звучаща китарка Schecter, която обаче е с леко кривнат гриф. По мое мнение дървото на тялото е добро, като звук, но заради кривината(според мен) струните жужат на няколко места, като в ниските прагчета е по-осезаемо и ми пречи да постигна достатъчно стегна тон, когато увелича гейна. 

 

 Чудя се, колко би излезнало и възможно ли е да се изработи гриф по образец на оригинала(но не е задължително), тъй като ми е удобен, и въобще, струва ли си за такава китара да се прави упражнението? Предполагам, че много зависи от материала, кой го прави и много други фактори, но мен ме интересува някакво бюджетно, до колкото е възможно, решение за китара на ръба между ниския и среден клас. Китарата е Schecter Diamond 006.

 

Може и на лично, ако имате някакви съображения :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам дали жуженето на няколко места е от крив гриф или износени прагчета....

 

Гриф може да ти направят много хора, въпросът е струва ли си за тая китара...доколкото се ориентирам в моделите на Шекитата това е нисък клас.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам на какво ниво си, но след като си от София има достатъчно хора (проф.лютиери и любители), които могат да я погледнат и да ти кажат дали има нужда от левелинг на прагчетата, дали грифа е крив наистина, и дали ще стане с пипане на шиша или е дефектен и тн. А може просто да се нуждае от сетъп.

 

Нека по-запознатите да се изкажат, но изработка на нов гриф, в завършен вид, си е играчка и няма да е 100-на лв.

Edited by Slide

Share this post


Link to post
Share on other sites

Начинаещ съм, но как да кажа, когато я погледнах в очите сърцето ми заби по "онзи" начин :D Кефи ме китарката и ми се иска да се погрижа за нея. Отговорът "няма да е 100-на лева" е точно това, заради което пуснах темата и ме ориентира горе долу. Все пак, ако не е над 200лв. бих се позамислил да я пимпна, заради очите :)

 

За сетъп я дадох на лютиер, но грифът не е крив в посока, в която влияе тръст рода, и предполагам, че няма как да се оправи освен с длетото или със смяна. Не е някво нечовешки криво дръво, ама според мен бръжденето се появява от това. Когато я сетъпваха не ми хрумна да питам за подобно нещо и така до сега. По принцип вече си мисля, че имам най-обща представа за основните положения в сетъпа. Това ми е трета китара, освен това съм пробвал и много други, като всеки път обръщам внимание, какъв е екшъна, как е постигнат при различните видове китари в зависимост от конструкцията, браждят ли им струните, къде бръждят... интересно ми е и чета доста уж, но в случая всичко друго по моята китарка изглежда добре и по-скоро смятам, че в кривината е пробмена, щото съвсем леко усуква - поне така изглежда.

 

Благодаря за отговорите!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Щом кривината е такава, че не е твърде очевидна, а се усеща по звъненето на прагчетата, много е вероятно проблема да може да се оправи със сетъп, левелинг(изравняване на прагчетата) или смяна на прагчета("изравняване" на фингърборда преди поставянето на новите). Трите процедури са прогресивно по-скъпи, но нито една от тях не е непосилна или много скъпа.

Нов гриф би имало смисъл да се прави само ако този е прекалено крив и усукан (размера на кривините е съизмерим с дебелината на фингърборда). За отклонения от части от милиметъра, няма смисъл.

Edited by Evtim Djerekarov
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Имам идея,какво може да се направи,обади ми се на тел.0898/337154,

facebook Chris Bass или skype basista65

Поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By canev
   Здравейте!
   Притежател съм на китара  Ibanez RG 320 FM, произведена в Индонезия.  В началото много и се радвах, но с годините и намирах все повече кусури. Исках да има по-добър състейн и затова и смених адаптерите с DiMarzio. След няколко години смених и тремолото, надявайки се на ощепо-добър състейн. Тремолото избрах след доста четене в нета и гледане на клипове в YOUTUBE. То е японско - GOTOH GE-1996T Licensed Floyd Rose locking tremolo и си е супер, но резултата си остава същият. След 12 –то прагче , китарата губи състейн ( или по-скоро не е достатъчно продължителен). Особено при бендинг ( опъване на струната нагоре), след 12 –то прагче тонът звучи известно време и изведнъж спира, сякъш е отрязан с нож, а не плавно да затихва. Това ме вбесява. Освен това, отстоянието на струните от грифа е доста високо според мен (около 3-4 мм) а, аз обичам да свиря с нисък action. При опит да смъкна струните, състейна още повече се загубва и струните към последните прагчета започват да опират в грифа. Какви са възможните решения пред мен?
   1.Лютиер може ли да реши тези проблеми, да речем чрез настройване на тръсрода, прагчета и т.н
   2. Възможна ли е смяна на грифа с по-висок клас, защото според мен това е сновната причина.
    
   Не искам за сега да продавам китарата, защото вложих доста в нея. Каква инвестиция да избера?
  • By GeorgeKK
   Здравейте,
   Днес имах нещастието да чуя един силен "разкъсващ" звук от грифа на баса и сега пружината вътре в него се върти свободно и безкрайно. И в двете посоки. Освен съболезнования приемам и съвети къде мога да го занеса за ремонт. И изобщо дали може да се оправи.
   Баса е Warwick SS. Баси баса.
    
   Благодаря предварително на всички.
   Поздрави.
    
   Отивам да се напия.
   Жоро
  • By Лими
   Целта на темата е да споделим и обсъдим кой какви параметри на грифа предпочита и защо.
    
   Параметрите са:
   мензура, радиус, ширина, междуструнно разстояние, материал на грифа, форма на шийката и лаковото и покритие, екшън, видове прагчета.
    
   Други параметри, адаптери, видове струни, бриджове и т.н. не бих желал да обсъждаме тук, за да не разводняваме темата.
    
   Аз ще споделя някои от мойте предпочитания, но ако се сетя за още неща ще допълвам периодично.
   Мензура и радиус - За акомпаниране с пълни акорди предпочитам стандартна мензура(648мм/25,5in) и по-малък радиус, но не повече от 12". Така по чисто свиря барета с трети пръст.
   За преобладаващи солови изпълнения с много бързи гамовидни пасажи и по-рядко акорди с малки бендове предпочитам по-къса мензура - 635-642мм и по-плосък радиус, над 12".
   За класическа китара - плосък гриф или поне 16" и нагоре. Не знам дали китарите ми имат променлив радиус и какво му е приложението. Споделете!
    
   Ширина на гриф и междуструнно р-е - За пръстово свирене предпочитам ширина при нът 42мм и разстояние от Е до Е 35-36мм. При бридж - 52-53мм. За солови изпълнения с 1-2мм по-тясно.
    
   Материал на гриф - предпочитам нелакирани, независимо от какво дърво, стига да е твърдо, защото лаковото покритие рано или късно се протрива неравномерно и повърхността става нехомогенна като усещане. Любопитно ми е какво е усещането с графитен гриф?! Ако някой има практика с такъв нека сподели!
    
   Покритие на шийката - все ми е тая дали е гланцово, матово или друго, защото досега не съм имал усещане за улеснение или затруднение при свирене с всякакви покрития, може би заради нормалното овлажняване на кожата ми.
   Форма на шийката - За акомпанимент с пълни акорди предпочитам C Shape или D Shape по-тънки, но не прекалено. Не мога да дам в момента предпочитаните ми размери.
   За сола с бързи гамовидни пасажи освен гореизброените форми харесвам и Medium V и Soft V.
    
   Екшън - При употреба на акустична китара за акомп предпочитам по-висок екшън за по-силен звук без бъъзз.:
   1-ва стр на 12-то прагче 2,2мм, а 6-та 2,7мм. При 1-во прагче съответно 0,5мм и 0,6мм.
   За бързи солови изпълнения при акустична и ел. китари - под горепосочените параметри, но при преобладаващи бендове предпочитам около посочените параметри.
    
   Видове прагчета - За съжаление нямам богат опит с видове прагчета, защото всичките ми китари до сега са били с тесни и ниски прагчета, от които съм доволен, но и не знам как да се възползвам от различните им параметри. Бих помолил да ме просветлите по този и други от посочените до тук параметри!
   Прилагам и линк за информация към повечето от посочените параметри
   https://www.google.bg/search?q=radius+of+guitar+fingerboard&client=ubuntu&hs=Ts5&channel=fs&tbm=isch&imgil=K-IGNy3pG40asM%253A%253Bi57wHG6fKyY_OM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww2.fender.com%25252Fexperience%25252Ftech-talk%25252Fwhat-is-fingerboard-radius%25252F&source=iu&pf=m&fir=K-IGNy3pG40asM%253A%252Ci57wHG6fKyY_OM%252C_&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D#imgrc=K-IGNy3pG40asM%3A&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D
  • By vasilena0901
   Здравейте!
   Имам класическа китара. Вчера й се скъса първа струна. Вкъщи намерих метални струни, но съм чувала, че изкривявали грифа на класическата китара.
   Живея в малък град, където няма музикални магазини. Сложила съм само първа струна /металната/ и останалите са си найлонови. Усеща се разликата, но съм само любител и не ми пречи толкова. Скоро няма да пътувам до голям град.
   Просто искам да питам дали нещо ще стане на китарата ако свиря с една метална струна.
    
    
  • By merkurial
   Здравейте, наскоро си купих нова електрическа китара, но тя е със Set-neck и че чудя дали е възможно по някакъв начин да се разлепи или с времето лепилото да започне да отпуска.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.