Jump to content
Българският форум за музиканти

Стига дъбстеп и ДнБ :)


Recommended Posts

Ясно ми е че е модерно, ама стига с тоя дъбстеп и ДнБ. В смисъл някога не изпитвате ли нужда да си поставите истинско предизвикателство? Айде остави правенето от раз, ама може да се поиграе както едно време само с миксиране. Вид "mashup" - няква бъркотевица - в тубата е пълно с такива и са готини.

 

Нека перефразирам всеизвестната приказка: Всеки може да прави техно/дъбстеп. Бъди юнак и миксирай Богдана Карадочева! :)

 

Техното и другите са ясни - звучат готино и аз ги слушам, ако искаш да мешаш не е кой знае трудно. Ам тия старите от едно време са си друга бира.

 

Някой навит да се пробва? Да видим що ще излезне.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой е този "всеки" дето може да прави хубав дъбстеп, че нещо ми го отминава погледа явно :) То и всеки втори музикант е китарист ама...

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотна тема няма що..

 

Първо: " Всеки може да прави техно/дъбстеп. Бъди юнак и миксирай Богдана Карадочева!"

 

Какво искаш да кажеш с това "всеки може да прави" ? Едно е да го направиш друго е какво ще излезне накрая и дали ще се хареса на публиката.. Освен това има разлика между продуциране и миксиране..

 

Второ: .."тия еднообразни творения на Fruity Loops, Virtual DJ и още куп подобни компютърни програми"

 

Fruity Loops е софт за продуциране, Virtual DJ - за миксиране.. правете разлика.

 

Трето:

 


Не е задължително да можеш да свириш на барабани, китара и т.н. за да правиш качествена музика.. важното е какво излиза от душата ти и да знаеш как да го представиш на публиката!

 

и ЧЕТВЪРТО:

 

Много ме дразнят изказвания от рода "то е много лесно да правиш еди какво си, що не пробваш еди що си"

Не умаловажавайте труда на другите, за всеки влак си има пътници, а и една музика не е толкова важно как ще я правиш а как ще ти въздейства.. то кой не иска да има студио за 10000000$ с всичките машинарии вътре, но и голяма част от продуцентите на електронна музика ползват главно софтуеър..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако някой DJ започне да обяснява, каво е, и как да се свири на китара би било странно, освен ако не се е свирил на китара достатъчно дълго, за да има представа за какво говори. Според мен, във всеки стил в музиката има силни и слаби творби. Ако не сте имали късмета да чуете силните, мнението ви за конкретния стил може да е отрицателно. Дъбстеп не е стил който задъжА вниманието ми, но съм имал късмета да чуя някои много интересни творби, заради късмета да познавам интересни творци. Все пак, не можеш да търсиш това чувство, което взимаш от рок музиката(примерно), в дъбстепа(примерно), просто концепцията е различна, и това, което получаваш е различно, зависи за каво очакваш и колко си отворен да слушаш различни неща.  Доста пъти ми се е случвало да чувам пренебрежителни изказвания относно джаза като цяло, и то от хора, които свирят уж сериозно в други стилове... аз знам, че не са прави, но това е от моята гледна точка, а те са убедени че джаза е балъшка музика :)

(Последното изречение не е насочено към никой от горните постове, моля да не се приема лично, просто има общо с темата.)

Редактирано от Ground
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

hand_of_doom, при цялото ми уважение, колега, хайде да направим така - ще ви предоставя за 1 час лаптоп с инсталиран фрути луупс или друга програма по желание, да видим какво ще излезе, щом е толкова лесно. Аз лично преди да се захвана с китарата съм се опитвал криво-ляво да правя електронна музика, ама... то на чужд гръб и 100 тояги са малко. Хайде да не бъдем коне с капаци и да уважаваме хората, чиято музика не ни допада. И аз не понасям джаз - като чуя ония черните от биг бендовете преди 70 години направо ми се повръща. Ама какво - да кажа, че всички джазмени са някакви пълни неудачници, пък слушателите им и те?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

проблемът явно е, че хората се дразнят от монотонността на по-голямата част от електронна музика -  примерно "песен" от 7 минути, в която на 2рата минута започва риф от 2 такта, който се върти до края на песента. Бам-бам-бам и много ефекти от вида на филтриран бял шум, надигащи се кресчендо синтове и ехо. Скука, но на някои им харесва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз правя дъбстеп и дръмстеп на Fruity Loops а и свиря на китара и бас китара от около 6 години.Мога да кажа че да продуцираш на компютър си е също толкова трудно колкото да свириш на жив инструмент.Това е все едно някой художник да каже, че да рисуваш на фотошоп е много лесно и не е предизвикателство.Подобни изказвания и сравнения на мен поне ми звучат инфантилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@3232: До  някъде си прав за монотонността на електронната музика, но това се отнася за определени стилове като техно-то например. НО.. това не е музика която е предназначена да си седнеш на дивана, да релаксираш и да се заслушаш.. това е музика която трябва да въздейства на дансинга, било то на голям фестивал с 20 000 човека или в клуб, важното е звуците да те накарат да танцуваш. Общо взето денс стиловете са предназначени за да се пускат от диджеи, като при миксиране звучи не повече от 3-4 минути от целия трак..

 

За ДнБ и Дъбстеп не мога да коментирам, тъй като не съм особено голям фен, но във всяка музика си има добри и лоши страни.. Освен поп-фолка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това е находчиво и интересно! Радвам се, че световната музика поема и по такъв път, но.... след два-трийсет минути на мен лично ще ми се драйфа! Но музикалният прогрес не може да бъде спрян от мойто драйфане!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стоп малко. Работата гледам се е развила в нежелана посока. Май никой не е обърнал внимание на няколко малки подробности които бях вметнал за уточнение в поста ми.

 

Да почна първо в прав текст - целта беше нещо като задачка-закачка. Идейка за нещо не-популярно, щото все пак повечето хора като чуят естрада и биха се метнали на Васко Кеца, както Ъпсурт преди години му използваха семпъл. Вероятно има и други примери сега не се сещам. Затова насочих към Богдана.

 

Второ, аз слушам всичко. Почти без ограничения. Като ми е кофти някой път си пускам дори чалга. Джаз също съм слушал, при това от по-експерименталния. Най-много слушам хард-текно и на клуб само на това ходя с малки изключения. Точно от най-зациклящите. Имам легално купено ЦД на Руско, смятайте че и дъбстеп слушам. Това по повод объркването че нещо хейтвам или исказвам негативизми. Имам познати класически музиканти, така че и тоя фронт не ми е чужд, въпреки че не съм инструменталист. Народно също. Както казах - всичко.

 

Колкото до правене съвсем нямах предвид че е лесно правенето на електроники. Аз самия още от ученически години през 90-те се мъчех в нас на компа, разликата беше че през 90-те това до което всички имахме достъп бяха трекър-програмките, които далеч нямаха удобствата на неща тип Фрути Лупс итн.

 

Та пак в прав текст - не умаловажавам труда на никой. По някакъв начин съм бил и от двете страни на барикадата. Сравнението "правене-миксиране" идва от факта че е много по-лесно да си изложиш някакво твое виждане по начин който ти харесва, отколкото да събереш 2 вече създадени неща и да се опиташ да измайсториш трето по зададен критерий. Просто когато сам си правиш нещо твое си мажеш както ти харесва.

 

В дадения случай, понеже аз лично в момента се блъскам и ми беше интересно доколко друг би се справил със задачата. А задачата е следната: да се миксира стара естрадна песен с нещо западно, но за да е по-трудно, да се миксира с нещо старо западно, правено преди 2000г.

 

Аз хич не съм по миксирането и точно тука е първото предизвикателство. Затова и няма да е класически микс а нещо от рода "mash-up" както го има в Ютюб - омешване на различни неща в едно иди-доди слушаемо. Просто си купих нов семплър и реших че поне един път трябва да го пробвам като конзола за миксиране. Понеже всичко е само за тренировката дори не си играя да търся качествени семпли - просто искам да го пробвам и дърпам всичко от Ютюб. Второто предизвикателство беше че песните на Найденов са си супер готини и купонджийски, всички ги знаят и няма какво да се занимавам с тях. Исках да си изровя нещо, което да го напасна. Никога не съм харесвал песните на Карадочева, просто не ми допада като стил и затова реших да опитам точно с нея. Затова и се бавя че практикувам разрязването на семпли директно на семплъра, вместо за половин час да си ги резна с някоя програмка като Аудасити примерно. И понеже Карадочева не е купонджийско като стил видях лек зор докато намеря нещо подходящо за омешването.

 

И така. Нямах нищо лошо предвид. От един отбор сме всички.

 

Резултата ще публикувам в Ютюб като приключа.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.