Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара за начинаеща !


Alexandrowa

Recommended Posts

 

Така, момиче съм на 18 почти и отдавна искам да си взема китара (акустична) , но винаги нещо ме е спирало. Сега най-накрая имам възможността да си позволя една.. Нека отбележа че си нямам напредстава от марки китари, струни и т.н никога не съм свирила, не съм ходила на уроци и т.н.

Искам да знам дали има смисъл да дам 1000лв за китара като за начало ? Или да си взема нещо за 200-300.

Пак казвам НИКОГА дори не съм докосвала китара. В горната тема казват да отида до музикален магазин, но живея в град където такъв няма, и в радиус от 50км сигурно няма. Няма кого да попитам или към кого да се обърна (всички около мен са чалга маниаци) . Не ми е важно да съм с красива китара , какъвто цвят ще да е и форми и такива неща , по простата причина че на мен всички китари ми харесват. Не ми е проблем да дам 1000лв или там малко повече , просто си мисля ми казват че ми е много късно вече и нищо няма да мога да науча и това ме разколебава в избора . Наистина имам желание, но тук няма развитие, така че трябва да съм самоука. Ясно е че ще се купува от онлайн магазин, тъй като единственото място наблизо където продават е технополис и там са по 100лв, което не ме устройва. Не искам да ставам музикант или да се занимавам професионално с това, просто ей така за хоби да си свиря песни..

Ако може някакви марки поне да ми кажете или направо модели.. Дали има възможност да не ми е удобна? Ако трябва кажете някакви магазини в Пловдив, до там мога да отскоча, в краен случай София.

П.С. Не искам китара от 400-500лв по простата причина че после не искам да се набутвам пак с 1000лв,

или ще е евтина до някое положение или ще е скъпа отначало.

Благодаря предварително на отговорилите и се извинявам на раздразнилите се.

Моника.

И Честита да ви е новата година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла и честита нова година.Ще ти кажа само че тези които са ти казали че ти е късно да се учиш на китара може да им кажеш само да се гръ.......ат.Мога само да те поздравя.Относно избора на акустична китара не мога да ти дам съвет защото свиря на електрическа.Другите колеги ще кажат.Поздрави и успехи.Китарата е чудесен инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За много години, колежке.

 

Когато става дума за хоби, възрастта обикновено не е от значение. Аз самият захванах китарата кажи-речи на 17 :D

 

Прецени си дали изобщо искаш китарата да ти е нещо друго освен хоби. От думите ти разбирам, че намеренията ти са да постигнеш някакво прилично ниво с някакъв що-годе приличен инструмент и да си правиш кефа ;) Ако не държиш китарата ти да цепи мрака, аз лично бих препоръчал първата да е от малко по-нисък ценови клас. Сещаш се - малко ще е тъпо да дадеш 1000 лв за инструмент и след година-две да решиш, че не ти се свири повече (все пак говорим за хоби, а понякога хобито омръзва). В случай, че след известно време качеството на първата не те задоволява, винаги можеш да вземеш втора.

 

Що се отнася до това откъде да закупиш китара - прегледай раздела на форума за покупко-продажби. Тук често изпадат яки неща на доста сносни цени.

 

Понеже съм от Пловдив, мога да ти препоръчам и някои магазини. Най-напред можеш да погледнеш в магазина в сградата на Пловдивската филхармония. Намира се непосредствено до хотел Тримонциум Принцес срещу Централна поща - на самия център в началото на главната. Последно като съм минавал оттам имат не лош асортимент от акустични китари.

Втори вариант е да тръгнеш от пощата надолу по главната и стигайки до джамията, да завиеш наляво. Малко по-надолу по уличката (не знам как ѝ беше името) от дясната страна се намира музикален магазин. Там също имаше повечко китари. Нека колегите добавят и други.

 

Конкретни марки и модели няма да давам, защото и аз свиря на електрическа китара. Иначе задължително пробвай инструмента преди да го купиш. Виж дали ти е удобен и дали го чувстваш естествено ;) Успех!

 

P.S.: Искрено се надявам да не съм нарушил някое от форумните правила, посочвайки конкретни магазини и правейки им индиректна реклама. Моля модераторите да ме извинят.

Редактирано от hand_of_doom
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-доброто, което можеш да направиш е да отидеш с някой или да помолиш някой, който разбира от материята да ти избере добър инструмент. 1000лв са твърде голяма сума за китара за старт - както колегата каза, може след 2 месеца да ти писне и... толкова. За 300-400лв могат да се намерят много добри инструменти, от които да започнеш, и които държат добре цена - т.е. може да продадеш и да си купиш вече китара, която смяташ, че ще е по-добра.

 

http://rockshock.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=191&category_id=34&option=com_virtuemart&Itemid=53&lang=bg

http://rockshock.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=194&category_id=35&option=com_virtuemart&Itemid=53&lang=bg

http://www.bad_link.eu/product/21/fender-cd-60-ce-dreadnought-cutaway-electro-acoustic-guitar-black.html

http://www.bad_link.eu/product/4368/fender-cg-4ce-electro-acoustic-4-4-classical-guitar-natural.html

 

Тук съм посочил няколко примера за китари, които си струват за начало. Нарочно визирам само китари с електроника, защото в даден момент ще те засърбят пръстите и да запишеш нещо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честита Нова Година!

Такива теми от порядъка на - каква китара ще ми препоръчате - има доста във форума прегледай ги!

 

Моят син като беше на 18, чак тогава го хвана мерака и започна на моята Кремона, но му беше широк грифът и му купих един ефтин Стаг за 170лв. Научи се да свири и вече 4г. още се държи Стага, даже не иска да го сменя. Така че ако искаш ефтина акустична китара до 200лв. има доста богат и объркваш избор в онлайн магазините.

Като нямаш възможност да ги пробваш, и смяташ само да си начешеш крастата, избираш си няколко модела и започваш с ала бала пуртукала и как беше по-нататък забравих и която се падне тя ще е. Това в кръга на шегата.

Според мен ако имаш средства и смяташ да си пазиш инструмента си купи нещо до 400 - 500лв. където повечето модели имат и електроника с пиезо адаптер за да се включват в усилвател.

Няколко примера

http://www.musicworld.bg/bg/c_387/i_40303/f_2850000/Epiphone_EL_00.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_386/i_40305/Epiphone_PR5_E_NA.html

 

Този Уошбърн по-долу много ми харесва и е много удобен свирил съм на него.

http://audio-factor.com/home.php?page=product&pid=90

Не само тези това са примери.

Има и добри модели на Fender, Ibanez, Walden и други по скъпи известни марки..

 

Абе днешно време обърквация голяма - Китари, Китари да се чидиш коя да вземеш, не е като едно време и да искаш да си купиш, няма откъде?

 

Дано си намериш удобна Китара и най-важното да се научиш да свириш! Успех!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Takamine G321 от евтина категория е най-страхотна, коята съм пробвал - от махагон. Имам такава вкъщи между другото.

Walden е пълен боклук. Евтин Fender е също ламиниран траш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен момичето е насочело усилията си в малко грешна насока по добре да помисли не колко пари ще даде за която и да е пьрва китара а как мисли да се учи да дрьнка на нея тоест по добре за начало да си вземе някоя до 200 лева а останалите пари да ги вложи в уроци по китара с някои учител

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мацката каза, че в нейния район най-вероятно няма учители по китара. Като си вземе инструмент, ще ѝ препоръчаме какво да си вземе за четене ;) Литературата не е милиони, но наистина не е идейно да се прекалява с парите за първа китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти един вариант и от мен:

 

http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_22845/YAMAHA_GUITARS_FG700_S.html

 

Моята е такава и честно казано съм доста доволен. 

 

А щом бюджета ти го позволява по-добре си вземи  solid top китара. Предполагам, че скоро ще си в състояние да чуеш разликата.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам да се фокусирате около въпроса по темата, а не съвети за живота, вселената и всичко останало.

Ако искам да дам хиляда лева за китара ще дам хиляда лева и никой не може копче да ми каже. Ако искам ще си купя Ryan за $30k дори и да не знам какво значи C, D или Е и да мога да свиря Тръгнал кос на една струна само или съответно да не мога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Девойче, отсвири всички съвети тук, попитай за добър учител по китара там където живееш, отиди при него, усмихни му се, хвани го за ръчичка и към магазина Х, където той да ти избере като качества допитвайки се до теб като визия нужният инструмент.

2. Щом не си свирила до момента и искаш да инвестираш 1000 лв. - давай смело. Аз подкрепям идеята. Щом си решила и имаш парите - вземай възможно най-доброто, което можеш да си позволиш. Ще ти се изплати напред във времето като по-бърз прогрес в свиренето в следствие на удобния и качествен инструмент но най-вече като КЕФ. А както гласи поговорката - "Кеф цена няма!".

3. Няма такова нещо като "късно започване". Не се поддавай на съвети от умници, който ти казват, че е късно. Доколкото разбирам, не се каниш да печелиш световни конкурси, така че дори и 80 годишна е една добра възраст да направиш и започнеш нещо ново, което знаеш, че ще ти зарадва душата. А ти нямаш още 18!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много на отговорилите,   реших вече, по-евтина ще е като за начало,  а после нещо по-добро.

Само да попитам какво ще рече "китари с електроника" ?

Наистина няма кой да взема с мен за да е полезен в избора, всички  изброени китари по-горе ми харесват,  но направо се влюбих в  3 от тях :

 http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_22845/YAMAHA_GUITARS_FG700_S.html   

http://rockshock.eu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=194&category_id=35&option=com_virtuemart&Itemid=53&lang=bg&vmcchk=1&Itemid=53

http://www.musicworld.bg/bg/m_3770000/i_35098/Takamine_G321.html

Имах надежда в един познат, но  се оказа че той заминал за Гърция, така че и  да отида до музикален магазин, няма да има огромен смисъл, тъй като аз не мога да подбера китара , която да е добра в отношение цена/качество.

А относно ученето, замислям се над вариант да пътувам до Пловдив веднъж седмично или нещо такова ако има някакви  подобни възможности там. Но наистина няма да мога повече от веднъж седмично...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китара с електроника означава, че има една джаджа, с която можеш да свържеш китарата към уредба, компютър, тонколонки или усилвател за китара - така можеш да запишеш някакви твои работи, да си играеш с ефекти, или, дай боже - след време, да свириш озвучена на сцена :)

 

От трите китари, които си разписала, никоя няма електроника, но ако прецениш, че не ти трябва, и трите са читави. Обаче - единствено ямахата е на склад - за другите чакаш неопределено време да ги доставят - примерно седмица, месец...

 

В този бюджет всички реномирани марки са що-годе еднакви откъм качества и звук, така, че каквото вземеш, все ще си доволна - важното е да ти харесва първо на вид. Бягай от марки като стаг, евтини Корт-ове и подобни - не, че нямат читави бройки, но там си трябва късмет, уши и ръце за да отсееш инструмент от боклуците им.

 

П.П. Също е важно да прецениш дали искаш с найлонови или стоманени струни - виж клипчета в тубата как звучи едната - steel string guitar и другата - classical guitar. С риск да почне спор - доста по-лесно ще е да се научиш на такава с железни струни отколкото на найлонови - грифа е по-тънък и тесен, натиска се по-лесно и най-важното - на купон железните струни се чуват по-добре когато се пеят пиянски песни :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А  коя от характеристиките трябва да гледам за електрониката? Съжалявам за глупавите въпроси, просто си няма представа.

А поне като ще е китара,  да си има всичко. Наистина е малко гадно да се чака месец  или  седмица.. Искаше ми се скоро да си взема.. Но в краен случай ще се чака. Предполагам че тези от онлайн магазините   няма къде да ги видя или да ги пробвам.

Много се надявам да попадна на удобна китара ( не че съм попадала на неудобна някога, но от коментарите ви разбирам че има и такива) , доста си е въпрос на късмет..

П.С  Предпочитам с метални струни, макар че може да порежа няколко пръста отначало, но повече ми допада.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най важно е много да ти хареса как звучи и да ти е удобна. Това става с пробване. Ако не си сигурна, както вече те посъветваха - вземи опитен човек със себе си. Колкото по-опитен и добър китарист - толкова по-добре.

За цената - това вече си зависи от тебе. Най-често по-високия клас, звучи по-добре. Това е.

За марки и модели - въпрос на вкус. Плюс това две напълно еднакви китари често звучат до голяма степен различно.

Темата найлонови струни/метални струни е доста дъвкана в много теми, дори не стари, можеш да ги прегледаш и да прецениш.

Също преслушай ктубата за класическа китара, за да чуеш разликаите между найлонови и метални струни(това са различни инструменти и не можеш да им слагаш каквито струни си искаш).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.