Jump to content
Българският форум за музиканти

Изходи на лампов усилвател, съпротивление ?


Recommended Posts

Здравейте, почти съм сигурен, че темата не е точно за тук, тъй като нищо няма да проектирам или конструирам, но съм и почти сигурен, че тук ще получа правилните отговори. Наскоро се сдобих с първата си лампова китарна глава, Elephant 50 W (не разполагам с техническа информация за усилвателя). И когато трябваше да я вържа към кабинета в мен възникнаха няколко въпроса, на които предишният и собственик не можа да ми даде отговор. Знам със сигурност че е 50 W, предполагам, че е моно усилвател, но има два изхода за колони, има и превключвач на съпротивлението 4,8 и 16 ома. Първият ми въпрос: след като изходите са 2 като поставя превключвача да кажем на 8 ома, това какво означава, че на всеки от изходите трябва да закача говорител или говорители със съпротивление от 8 ома или на двата изхода (и двата са с женски жакове 6.3 и двата са в Output speakers има отделна графа LIne) общият омаж трябва да е 8 ома? Вторият ми въпрос е има ли как да измеря (имам само мултицет) без да отварям усилвателя съпротивлението на изходите? Ако беше транзисторен усилвател хич нямаше да се поколебая да ръчкам и да експериментирам, но точно в този случай не ми се иска да прецакам усилвателя и малко вероятно, но възможно себе си.

Благодаря.      

Редактирано от Belgarad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двата ми усилвателя имат по 3 изхода за говорител, 2 от тях са за един и същи импеданс. Примерно 1х16 ома и 2х8 ома. На единия 8-омов включвам 8-омов кабинет и смятам така е правилно. Поне така пише в книжката :D Освен ако твоят не е някакъв много нестандартен би трябвало да е същото :)

 

На втория въпрос не мога да отговоря нищо смислено :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...общият омаж трябва да е 8 ома?ДА

Вторият ми въпрос е има ли как да измеря (имам само мултицет) без да отварям усилвателя съпротивлението на изходите? Няма да стане с мултимер. Доста по-сложно е ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АМР-овете се правят стандартно. Ако имаш 1 изход и щракалка е лесно - каквото показва тя.

 

Ако изходите са 2 те са вързани паралелно, за да може да се включат два каба. Ако включиш два говорителя от по 16 ома - превключвателят трябва да е на 8 ома, ако включиш два по 8 ома - превключвателят трябва да е на 4 ома.

При някои няма превключвател, а има няколко броя изходи - принципът е същия, но реализацията различна.

Ако ще те успокои можеш да отвориш АМР-а и да видиш какво пише на изх. траф, както и да разучиш детайлно системата на превключване на изходите. Но според мен няма смисъл.

 

С мултицет не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай да видим и ние какво представлява тоя усилвател от вътре. Щракни няколко детайлни снимки /отвътре на машината/ и най вече на изходите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, за бързите отговори. Предполагам, който е правил усилвателя (или поне много се надявам) е спазвал някакъв стандарт и другият път когато отида в репетиционната ще го вържа към кабинет 2х12 всеки от говорителите е 8 омов и с отделен жак 6.3, като превключвателя на усилвателя ще го наглася на 4 ома. Тогава ще направя и няколко снимки на усилвателя, но само отвън, все още не съм навит да го разглобя :D

 

ПС: Оказа се доста по-добре че попитах преди да ръчкам. И както очаквах получих бързи и полезни отговори.

Редактирано от Belgarad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човекът който прави тези усилватели имаше постове във форума. Опитай се да намериш негови координати, питай го и той ще ти обясни. Така е най-правилно щом няма ръководство за експлоатация или техническа документация към този усилвател.

Останалото е гадаене кой какво е правил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина се опитах да открия човека или поне публикации не само във форума още преди да пусна темата, но за съжаление без успех. Намерих снимки в нета на една 100W глава визуално почти идентична с моята. Естествено две от големите лампи при мен ги няма. Ето линк:  http://www.avanta.cc/show_pic.php?id=60933&d_id=57318

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.