Jump to content
Българският форум за музиканти

Vox AC15 - смяна на лампи


muzicantini

Recommended Posts

Вече повече от година стържа на въпросния амп, ама съм решил да му сменя лампите, че оригиналните китайски малко не се справят по най-добрия начин.

 

Първо, доколкото разбрах Клас А, няма нужда от биасване, т.е., мога сам да се оправя - вадя старите, слагам новите. Две 12АХ7 и  две EL84, въпросът е какви лампи да взема, каква марка. Доколкото знам, всяка марка си дава собствен звук. Аз си търся хубав автентичен тон, Воксовски, без да докарва на пластмаса (като китайските) и нямам представа какви лампи ми трябват, пък и няма как да прбовам. Та отворен съм за предложения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хора казват, че ставали разни чудеса като сложиш нови лампи....същите и твърдят, че разликите между различните производители са от земята до небето.

 

Други твърдят, че разликите са минимални и по-скоро са в главата на собственика.

 

 

Аз лично не бих очаквал извънземна промяна и Браян Мей тон и по-скоро съм нещо средно между двата лагера, по-клонящ към вторите. С други думи не се надъхвай да чуеш нещо изключително след смяната...освен ако не си предубеден, тогава ще ти звучи по-яко дори и реално да няма разлика :)

 

Иначе стандартния избор са големите производители EH, GT и т.н....

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смяната на кЕтайски/фабрични/нонеймки лампи с нови и читави такива може да донесе най-вече повече яснота и липса на мътилка, също и по-нетенекиен звук. С две ръце подкрепям смяната!

 

Марки - на мен JJ и ElectroHarmonix са ми фаворити.

 

За биас-ването не мисля, че си прав. Всичко се биасва. Зависи обаче какъв е АМР-а, дали има възможност за корекции или е с фиксиран биас. Но това няма общо с класа на усилвателя. В случая AC15 е с фиксиран биас и няма какво да ръчкаш. Добре е да купиш сет матчнати крайни лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мачнати крайни ще взема, и аз видях, че JJ ги хвалят. Основно, което не ми харесва в тонът на ампа (в сравнение с демотата из нета на същия) e че тонът е доста "тънък" и има излишно пищящи високи, които понякога трудно се овладяват, хем свиря с ЛП. Направо понякога такъв тенекиен дрънчащ китайски звук, че да се чуди човек какво се случва. А лампи от БГ има ли от къде да се купят или трябва от Томан да се поръчва?

 

Бтв, да не отварям нова тема, има един Bright Cap mode, при който се отпоява някакъв кондензатор, който придавал повече високи и така тонът ставал по-плътен. Така разправят. Чудя се дали да да пробвам тоя вариант и може ли нещо лошо да се случи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само една китара ли си включвал в ампа,пробвай и с други китари как ще звучи ?

Защото при мен се случи нещо такова,включих новата китара и чак тогава чух какъв е звука на амповете ми.Старата е за 200лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....китайски звук, че да се чуди човек какво се случва....

 

Как по дяволите звучи "китайският звук"? :D А некитайският?

 

който придавал повече високи и така тонът ставал по-плътен....

 

....Wtf?

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко страничен въпрос, но в крайна сметка не е ли усилвателят клас АБ, както е AC30, или този наистина си работи в клас А?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и в БГ лампи, ама не каквито ти препоръчахме. През нетя е истината... ;)

 

Bright Cap mod преполагам представлява махането на един кондензатор с цел да няма толкова високи. Демек може и да ти помогне за това, което не ти харесва. Плюс това няма нужда да си вандал, винаги можеш да си го направиш с щракалка да се включва и изключва. А лошо може да се случи, особено ако не знаеш какво точно правиш и/или не внимаваш! :)

 

Аз залагам, че е клас AB. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай с руски лампи, да кажем Sovtek или Electro-Harmonix. И двете марки се правят на едно и също място, но според спецификациите на сътветната марка, така че разлики има (и в цената също). И двете ги има в България и можеш да ги намериш, а също така и предусилвателни лампи. Звънни на момчетата от този магазин и ще те уредят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за марката TAD какви са ви наблюденията? И също - ЕСС83 и 12 AX7 е едно и също, нали?

 

 

TAD са хубави и съответно държат цена, тъй като те нямат собствено производство, а ги купуват от фабриките в Русия и Китай и след сериозни тестове и групиране ги брандират с тяхното лого. Като цяло са надежден избор.

 

ECC83 и 12AX7 са различни номенклатури за една и съща предусилвателна лампа, например JJ използват ECC83, докато болшинството от другите производители/марки използват обозначението 12AX7.

Редактирано от CHEFTIE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момче, вместо да си губиш времето, па вземи едни лампи и пробвай :) Съмнява ме дълбоко да кажеш изведнъж Уаааааааааааааааааааааау преди да сложа новите лампи звучеше всичко лайняно, а сега изведнъж - еврика. Ако наистина звучи толкова зле, проблемът е другаде по веригата мозък-перце-китара-усилвател-лампи-говорител :) Айде весело посрещане :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.