Jump to content
Българският форум за музиканти

Един микс - инди рок


aarab

Recommended Posts

Песента е от сйата на Кеймбридж, миска е мой, изцяло с безплатни плъгини :)

https://soundcloud.com/hapi-drum-player/mike-spullings-mastering-cover

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всички инструменти + гласът звучат добре. 

Според мен има лек проблем в баланса между тях:

барабаните са силни и особено касата, китарите и вокалът са тихи, солиращата китара е силна в куплетите, баса е тих.

Другото, което ми се струва, че може да оправиш е да фокусираш малко китарите - сега звучат все едно отвсякъде. 

Редактирано от antonium
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Преслушах микса ти и си направих някои бележки:

  1. Като цяло добре си поработил с EQ, но обърни малко повече внимание на дефинирането на баса, също в някои моменти баса, органът  и вокала се "бият" за пространство и се "припокриват" - виж в кои честоти се случва това и внимателно коригирай с EQ като слушаш само тях, а след това в целия микс. Пробвай и различни варианти - Split-band dynamics, автоматизирана паралелна компресия и тн...
  2. Реверба, който си ползвал за китарите и вокалите е доста по мое мнение, трябва малко да го намалиш, за да не отиват съвсем назад в микса.
  3. Поработи още върху ударните - звучат доста тънки и без всякакъв живот на фона на всичко останало - приложи дръм риплейсмънт, паралелна компресия или честотен сплиттинг на отделните елементи, за да им придадеш повече енергия и живот. Комбинирай риплейснатите ударни с оригиналните, както като нива, така и честотно /да се допълват/
  4. Вокалът е един от най-важните елементи в микса, така че го направи да звучи специален с по-специфични ефекти, но така приложени, че вокалът да звучи по-ин-фейс. В рок вокалите се използват доста ретро дилей ефекти и плейт ривърби. Програмирай ефект трак с по-специфични ефекти към вокала - отново паралелна компресия, филтри, хармоничен дисторжън, фейзър, флейнджър и тн.
  5. Органът на моменти се губи или е прекалено тих, използвай аутомейшън, за да създадеш емоция  :rolleyes: Същият е и малко "мъгляв".
  6. Нека соло китарите не изпъкват така, въпреки, че солират. Да се открояват, но не с такъв контраст и да са по-дефинирани.
  7. Постарай се да "слепиш" ритъм китарите с баса и ударните и им дай съвсем малко повече панорама.
  8. Нека Лийд китарите излязат на преден план над тях, а не да бъдат сляти.
  9. Басът също е малко мъгляв.
  10. Ритъм китарите са малко силни, според мен.

Слушай доста песни с подобен аранжимент и звучене като референтни миксове, за да си извадиш сам за себе си съответните характеристики, които трябва да постигнеш в твоя микс. Всичко, което написах дотук е мое мнение и препоръки, които да опиташ и да решиш дали ти допадат или не. Смесването е нещо, което освен от всичко друго технически, зависи и от естетиката и гледната точка на всеки, който се занимава с това. Не знам какви плъгини/хардуер ползваш, но е доста полезно да прилагаш по няколко от всеки вид - еквалайзери, компресори, ривърб и тн. и да си записваш, кое какво придава на съответния инструмент, за да си имаш едно наум, когато го ползваш при всеки следващ микс и да постигнеш желаните и изискваните от съответния микс резултати.

 

Преди да започнеш да смесваш винаги отделяй време да слушаш какво точно правят инструментите в аранжимента, за да определиш най-важните елементи и да ги подчертаеш, съответно. Доколкото чух тук това са ударните, ритъм китарите и вокала. Те създават усешането за груув и емоция в песента, без които песента не би била същата. Това е от мен.

 

Дидо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси Дидо, ще пробвам посочените от теб неща. Можеш ли да обясниш: Split-band dynamics, автоматизирана паралелна компресия??? Ще съм много благодарен. А за дръм риплейсмънта, просто исках да са автентични, трудно се контролират всички интрументи , като са записани на 8 трака общо, но ще пробвам други неща. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук според мен ритъм китарите трябва да са по-силни и агресивни, барабаните да са по-смачкани и да по-слепени с баса. 
Представи си нещо на Oasis или Libertines как звучи и се опитай да наподобиш звученето им.

Иначе е доста по-добре от предния вариант.

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.