Jump to content
Българският форум за музиканти

Как ви звучи този микс ( мастер ) ?


Recommended Posts

Може би аз не съм се изразил правилно. Калибрирането ти помага да чуеш всичко с максимален лауднес на канала за да разбереш кои имат по-голям RMS. Мърдаш само фейдърите и то ПРЕДИ ДА ЗАКАЧИШ ЕФЕКТИТЕ. Това е rough mixing. След това закачаш разни там еквилайзерчета, компресорчета, и каквото ВиЕсТи даде, и пак нагласяш. Това вече е баш миксинга. Накрая вадиш мономикс за проверка на фазови проблеми, чуваш ако нещо не ти харесва на няколко възпроизвеждащи среди (по възможност по-обикновени - не всеки слуша в тях  на мониторни колони) и когато си напълно, повтарям - напълно доволен от това, което си създал - вадиш микса и започваш мастъринг етапа. Пробвайте и няма да съжалявате.

 

@serengeti не знам дали усещам сарказъм или истинско удивление, но пробвай да си занесеш 192-килобитовата емпетройка в някое радио. Ако ти я пуснат - радиото не струва! има си стандарт - red book audio cd. Използваш ли го - мирна ти глава за промо дейност. За всекидневно слушане на компютъра и ако не си аудиофил с дискографията на Queen на .flac то мп3 на 320килобита 48 килохерца е супер

Редактирано от Flowsky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно решение Flowsky . Само не разбрах какъв е смисълът да се прави микс без ефектите , еквалайзерите и другите добавки. Примeрно кика като му се сложи еквалайзер и компресор звукът му обикновено се изменя сравнително от първоначалния ,което предполага съвсем нов миксинг Иначе вече имам един вариант на парчето от преди една седмица , но мисля да пробвам и този метод и когато го направя ще ги пусна и двата варианта тук

Редактирано от emo_tion1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е да чуеш какво му трябва на микса в суров вариант. Не можеш да сложиш ефект на канал на който не трябва ефект. Някои акустични баси нямат нужда от закачане. Когато имаш суровата форма на микса можеш много по-лесно да разбереш какво му трябва. Веднага си проличава. Аз работя така от 4 години и до сега нямам проблеми с метода.

Все пак, смесването на парче е индивидуално. Само давам съвети. Ако смяташ, че не става по този начин - здраве да е. Пробвай, надявам се да откриеш леснотата на действие след суровия микс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един прост въпрос - след като сложиш компресор, предполагам, че вече не бараш фейдърите, а Gain Reduction на компресора?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Gain reduction е за друго. Колкото дБ имаш редукция, толкова компенсираш.

 

Не се залъгвайте, че по-силното звучене след компресия ви дава по-добър звук. Калибрирайте си плъгините.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мистър Джей ПРЕЗИДЕНТ!

Веднъж калибрирал миксера и сложил ефектите - ЗАБРАВЯШ ЗА ЕФЕКТИТЕ! Вече само плъзгачи. Ако трябва нещо да се добави - добавяш и нагласяш пак. Мистър Джей го каза - По-силно не е по-добре. Не живеем в годините на прочутата Loudness War, не сме Металика. Погледнете си графиките на миксовете - ако са еднакви то СТО ПРО сте си осрали динамичния обхват.

Мисля да направя тема за всичко що има да се казва във миксирането, но вярвам че отговорите ги има тук или в Гиърслътз. С четене и практика се става посредствен миксинг инжинер, НО ДА СИ ПЕРФЕКТЕН МИКСИНГ ИНЖИНЕР СИ Е ИЗКУСТВО!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или аз не питам правилно, или вие не ме рабрате нещо.....като си направил компресора трешхолда да ти е -21 - всичко е ок, после като дръпнеш фейдърра 5дб надолу, тоя компресор вече няма да сработи никога.....как така барабаш фейдърите...... какво става с компресора тогава????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето insert-и по принцип са pre-fader, така че няма проблем да нагласяш нивото след компресора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ^ ^ Точно и ясно. Пробвай да си поставиш гейн-а на компресора така, че да не го барнеш повече. Ако плъгините бяха пост-фейдърни, то щеше да има голямо шоу. Те обработват чистия сигнал, докато аналоговата конзола... там вече е друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.