Jump to content
Българският форум за музиканти

"Ъгълче" за екзотични ефекти и (донякъде екзотични) усилватели


Recommended Posts

Чакай че след като Валяка ме резна в движение (и беше прав, естествено, ние в Архитектурния Факултет сме пропуснали темата за импеданса :) ), съм по-предпазлив в класификациите :)

 

Не знам какво следва да върши въпросният буфер, но: вързах седем ефекта един след друг и ползвах възможно най-дългите кабели между китара/първи ефект и последен ефект/амп.

Звука на чистата китара естествено се изкофти. Буфера (включен или изключен) не промени нищо. Тоест, ще го направя пак и после ще "изокам" отново.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай без седемте ефекта, но с възможно най-дълъг кабел в тази последователност: китара, буфер, кабел (10-ина метра трябва да се усети), усилвател. Повечето ефекти са си буферирани (ако ползваш само тру байпас е друга работа), някои по доста селски начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това е в зависимост от това какви ефекти използваш. Аз нямам нито един буфериран (имам няколко с възможност за избор и Клон клона, който е извън веригата), и целия чейн работи великолепно според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мамка му, тръгна, изчакайте още малко и ще запиша семпли .

------------------------

Гледай да не избяга през вратата :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръгна, Валяк,... грънци.

"The best piece of marketing SHAIT you might find floating around", както би казал един мой бивш шеф, шотландец по рождение, призвание и глътка (най-вече).
Ха сега открийте разликите:

https://soundcloud.com/darth_jabs/cornish-es339

Единият запис е с китара директно в ампа, вторият е с 6 (този път) тру-байпас ефекта един след друг и около 6 метра сумарно кабели , третият е горното, с
"моджо" Корниш буфер боцнат в началото. Кой кой е според вас?

За по-начетените от мен, ето линк към схемата и вероборда:
http://revolutiondeux.blogspot.com/2012/02/pete-cornish-ld-1-buffer.html

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че проблемът е основно в концепцията, а после в самото изпълнение (копиране).

Това за което иде реч, е да се осигури правилно съгласуване на ВСИЧКИ ефекти. Обърни внимание, че чичо Пит слага по един съгласуващ модул МЕЖДУ всеки два ефекта. Няма да коментирам цените...

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Валяк, преспах и ми мина яда за загубеното време. Прав си, разбира се. Проблема не е в Пит Корниш, иначе той нямаше да е гуруто в бранша. Пък и кой съм аз да се съмнявам в негова разработка. Яда ми беше повече към някои форумни писания, които създават юбер-мистична аура около буустера (или по-скоро неговото копие). Майната му, слагам го на рафта. Кутийката стана секси, а и свети готино в зелено :)

 

Освен това (да не е без хич) като се заслуша човек на слушалки, има някакво подобрение на звука между втория и третия запис :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами по-скоро промяна. Подобрение ....знае ли човек дали да го нарече така. Ако използваш 20-30 метра кабели вероятно ще е по-значимо.

От друга страна, ако не го беше направил, нямаше да знаеш - нали така ? :)

Аз досега имам един/два такива EDIT - Имам предвид един два ефекта, които са с някакъв легендарен статус, а на мен въобще не ми харесват, което не е ненормално де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aaaa !

Мълчиш си значи и ме остави да се потя и да пъшкам :)

Срам те не било, както казват братята сърби :)

 

Добре де, за да затворим страницата (като при Mythbusters):

Приемаме че буустера работи, но при дълги чейнове и с използването на няколко бройки между отделни компоненти на чейна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да се опитаме да използваме думите по предназначение.

Booster в дадения случай не е удачно име. Буфер е по-приемливо, все пак става дума за устройство, което не променя нивото на преминаващия сигнал.

Това е което видях в посочните линкове. Надявам се да не бъркам.

А, приемането, че устройството работи е ... малко относително. Опитът ми показва, че често нещо, което изглежда атрактивно, на пръв поглед работи, че и се продава на балъците, може да се окаже бангия от всякъде. Нямам предвид Корниш...

 

NB

Корниш има други, истински съгласуващи модули, с балансиран сигнал и т.н. , които слага в custom  изделията за големите. По спомени са към 500 паунда бройката... Нали темата е за екзотиката, де!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поради това че са спрени от производство обаче - цената им е интересна за това, което представляват :) Според мен няма смисъл много от такива бройки, освен ако не смяташ промишлено да произвеждаш...

 

 

Всъщност са полеви транзистори като всички други, само че имат по-малък максимален дрейнов ток и по-ниско напрежение на отсечката.

С преразчитане на схемата(и най-вероятно по-високи захранващи напрежение), може да се постигне в общи линии идентичен ефект.

Не знам дали имат директен заместител, който се произвежда в момента, но някои стари КП303А имат много подобни характеристики.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клона, в завършен вид.

Сънчу се оказа прав, "зеленото изделие" е за смяна. След това, заради спорта и ако представлява интерес, ще запиша още малко семпли.

klons.jpg

 

Междувременно, засега в насипен вид, един друг ефект за който не виждам отзиви във форума: Mad Professor Sweet Honey Overdrive.

https://soundcloud.com/darth_jabs/honey-es339

На мен лично ми допадна, вади някакъв "ретро"... плътен звук. Блусарски педал.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.