Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на активни колони за свирене с китарен софт


YJM

Recommended Posts

Здравейте,

 

1. Някой може ли да ме посъветва за избора на активни колони за pc-то? Ще ги ползвам предимно за свирене с amp симулатори и аматьорски записи. В момента съм с Line 6 Studio GX.

 

Спрял съм се на:
- Microlab SOLO-7C

- Microlab PRO-3

 

2. Какво представляват т. нар. Active Nearfield Monitors - http://www.musicworld.bg/bg/c_1068/Active_Nearfield_Monitors.html

По-подходящи ли са за случая?

 

Бюджета ми е около 300 лв.

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми те са за запис, мониторинг, смесване, мастъринг...

Ще ти свършат отлична работа, дори са по-добрия избор от Хай-Фай джвъчки, въпроса е в цената... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Мерси за отговора.

 

Явно с 300 лв нищо не може да се направи и ще трябва да вложа повече пари.

 

Нали казват, че тези монитори вадят по flat звук и дори не ставали много за слушане на музика, също така било много важно мястото им, помещението и т.н. поне така четох във форума?

 

Все пак аз няма да правя студио и ме интересува основно звука на китарата т.е. искам ако е възможно да заменя истинския амп и ефекти със свирене през компа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това няма как да се случи на 100%. Вариантите ти са да вложиш повече пари и да намериш някакви активни монитори, или с посочения бюджет да си вземеш hi-fi колони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно е, че е важно разположението и помещението, но това важи в пълна сила и за китарните колони, тия за домашно кино, Хай-Фай и т.н.

 

Относно слушането на музика на тях - аз лично ги предпочитам. Отначало ми бе доста странно, защото са флат, а ухото си е свикнало с препомпени определени честоти. Но малко по-късно опитах пак да слушам по ХайФай-ски и разбрах колко изкривен и нереален звук съм слушал до момента. С мониторните цялата звукова картина се чува много по-ясно и много по-близо до замисъла на микс/мастър инженерите. Проблемът е, че започват да се чуват много отчетливо и некадърностите, ако са налице такива. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря отново за съветите, мен точно флат звученето ме притеснява при мониторите защото не съм тествал и ми е чудно как ще звукне една китара с pod farm или guitar rig примерно. Ще има ли кеф за свирене?!? :) В момента ползвам слушалки, не скъпи и звука ми харесва.


Ако още някой има впечатления е добре дошъл да сподели мнението си, както и конкретни предложения за колони/монитори в разумни ценови граници.

 

Cheers!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не.

 

Аз като си взех хубави колони, намразих всякаквите емулации и мирясах чак като мина китарата през лампов усилвател :) До преди това все някак си се замазваше звука и нямах достатъчно ясна идея колко е отвратителен :D Сега като свиря по една или друга причина на някаква емулация, направо се изприщвам душевно :D Та в този смисъл - да - очаквай неприятни изненади :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7thString, не разбирам къде е мястото на ламповия амп във веригата? Аз имам една лампова глава (преправено MV3), но нямам идея как може да се ползва в комбинация с компютър? Сори за лаишките въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампова глава -> атенюатор -> интерфейс -> DSP -> монитори :) Поне аз така свиря в момента

 

Идеята ми беше, че преди това свирех главно през Гитар Риг и успявах да изкарам що-годе читав саунд, но като го чух през качествени колони, избиха и всички недостатъци на симулирания звук :) Затова минах на хардуер - ръка да пипне

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друже, отде взимаш сигнала? ФХ сенд-а на главата, изход на атенюатора, друго? Има поне два варианта, интересно е кое си избрал. Също така атенюатора за лоуд бокс ли го ползваш, тоест без включен кабинет в АМР-а? Смятам че ще е добро уточнение и ще помогне на колегата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Атенюатора на инж. Тони има линеен изход - оттам - пробвал съм през сенда, т.е. само през преампа, но както много хора са оценили - истинския лампов звук става когато набримчиш крайните лампи на макс :) Там почва да тече мед. Всъщност, забелязах, че много повече ми харесва да слагам съвсем мъничко гейн в преампа, а преди го избичвах на макс, за да криви, а сега по-скоро съм набил максимално чист и максимално силен сигнал към крайния усилвател и мисля, че повече кривя от крайните лампи  - и то дори не е дисторшън, а някаква много сладка компресия :)

 

Но, изрично ме е предупредил, че дори в OFF позиция, говорителя трябва да си е включен, така. че се доверявам на това. Най-често свиря на OFF позиция, на слушалки или мониторите - опитал съм се максимално да емулирам звука на говорителя с  recabinet и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^Eeee, полека с такива изказвания де. 2012 сме, не 2002. Ти може лично за тебе с такова мнение да си, ама е факт, че една маса народ докарва супер приличен звук със симулации, доста пъти прилично неразличим с чисто хардуерния такъв. Че и доста примери за албуми се намират вече, в които са използвани само симулации.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не напразно говоря в първо лице, единствено число :) Факт е обаче, че колкото по-навътре навлизаш в опита си с аудио, толкова по-високи стават изискванията и дребни неща почват да те дразнят. В другата тема за МП3 компресията колегата даде примери как го дразнят неща, които аз лично почти не забелязах на слух, но - всеки - с ушите си. Винаги съм казвал, че личните уши са най-добрия съдник на апаратура, защото това, че някой има претенции и трениран слух не е фактор, заради който да дадеш 5 пъти повече пари за нещо, което не можеш ти самия да оцениш и различиш :) Ако видиш някои от старите ми мнения, зад които седя и днес - начинаещи китарджии винаги им препоръчвам да почнат с Гитар Риг, т.к. това е най-евтиният начин да се запознаят с апаратурите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.