Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся безплатно VST с готин лийд за мазна чалга


CyberGene

Recommended Posts

Така, значи правим си гавра тук в офиса няколко колеги - единия дрънка на китара, друг по бюрото отгоре и т.н., аз с една миди клавиатура, вдъхновени от една брутално яка простотия на Светозар Христов и нашия колега клавирист Иво Руснака, наречена Кольо Ганчево. Иска ми се да вкарам някаква мазна лийд бленда, която да е подходяща за мотив от сорта на това:

 

Мазен чалга мотив

 

Това го правих с някакъв безплатен аналогов синтезатор, ама не е много яко, според мен може доста по-добре :D Препоръчайте някое безплтно VST с конкретен звук от него и подходящи настройки, за да замяза максимално на яка чалга? ;) Всичко е просто офисен бъзик, ние сме програмисти, няма да правим и продаваме музика, на никого няма да откраднем хляба, не се притеснявайте :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо, което имитира кларинет, с компресия и лек овърдрайв, лек notch eq, който вдига 3кхз и няколко, един дълъг разлят реверб тип Хасан крещи на камилите в пустинята и си готов :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това ясно, ама си е занимавка :) Някой ако вече има такова VST, знае точните настройки и е така добър да сподели, ще е най-добре. Като модератор дори ще го почерпя - примерно позволение за 5 поста на шльокавица :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   :greenball:

Аз ти предлагам да не се срамуваш от това , което харесваш и да споделиш с всички истината, за да не звучиш като:

Един приятел  е много самотен и искам да му помогна. От къде да му сваля порно със следните актриси........................

:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За такива простотии, никой да не ме пита, а да ме брои! Самопоканвам се! :secret:

С голям кеф и с каса бира се включвам в подобни шукаритетни проекти!!! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо се е останало с впечатлението, че едва ли не се дистанцирам и срамувам от това ;) Ни най-малко няма нищо такова! Кефя се на макс на подобна чалгия, само дето нямам много опит с такава музика и искам да се науча. Освен това Кольо Ганчев (на когото е кръстен и квартал Кольо Ганчево в родния ми град Стара Загора) е първи братовчед на пра-пра-прабаба ми, която му е носила писма в затвора от Левски, скрити в питки от хляб, с други думи имам дори духовна и генетична връзка с човека, който неволно е дал името си на култовия квартал, вдъхновил този гениален шедьовър  :D Та, помагайте с всякакви съвети за подобна чалгица.

 

Дайте идеи за бленди, също така ми е интересно какви ладове се свирят по тези акорди? В случая акордите са Cm - Fm - Bbm. Дали се свири само един лад и по трите акорда, както е в блусовите схеми или се сменят три лада за трите акорда и ако да, кои са те? Приемам всякакви съвети и черпя  :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като става дума за 3 акорда, ще подскажа една често срещана схема в този вид музика. Am, Cm и Dm, а понякога F като преход към Am.

За да не ме плюете много, промених размерността и вече може да се тълкува като хоро! Пуснах някой друг такт, да се чуе акомпанимента, но схемата се запазва до края (горе долу)... :secret: 

После импровизирах, като исках да покажа, че ладовете са различни и може да се "излиза", но трябва навреме да се върнеш! :Piano:

Успехи! :thumbs_up:

Ако запишеш някоя подложка, може да ми я пратиш, да си начеша крастата и аз! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре ти се е получило, ама твоето повече ми бие на фолклорно като че ли, а тук идеята е да е максимално циганско, в добрия смисъл на думата... или всъщност в лошия  :wub:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо щях да кажа, че кирилсат не става за чалгар - прекалено изискано го докарва - не навява визията за гаден мазен кюнец на сватба до летището :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сърдечни благодарности и на двамата! :thx:

Опитвам се да помогна, но какво да направя, като съм свирил по сватби, преди да се яви ЧАЛГАТА?! :yahoo:

  Иначе това хоро, в моя край се нарича "циганско", а много хора го играят на кючек! Ако му се свали темпото, може и да стане "Тежък Далайски Кючек". Определено има цигания в него, но кръвта вода не става!!! :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.youtube.com/watch?v=6B7zECRi67k

 

http://www.megavst.com/ethnic/zourna/

 

ето две идеи за симулатор на Зурна - става, ама е далеч от истината :) бррр чак ми стана мазно на пръстите докато пиша

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Второто е по-автнтично! :thumbs_up:

Май месец, тази година свирирх на едно събиране, предимно от музиканти. Клавириста - с музикално образование и то от наи-добрите "реколти" на Плевенското музикално и направо ми резна зелката.... Аз, който обичм да слушам предимно джаз ....  дойде ми в повече?! Той беше "специализирал" в последните месеци със "самородни" музиканти и не само че излиза, ами забравя да влиза и няма никакви намерения! На почивката го попитах, сигурен ли си, че не си прескочил границата?! А той, най-безапелативно ми отговори, че това са най-новите, ориенталски ладове и благодарение на "Пича" ги постигал?! 

Меко казано - "ръби" на ухото....  B)

Предполагам, че чалгата търпи "облагородяване"!!! :angry:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Относно лийда... нямам идея, но да речем, че ще намериш. Оообаче - след тва е.. мъгла при теб. Ясно ми е какъв ефект искаш да постигнеш, но няма да можеш да го изсвириш. Колкото и мазно, цигански и долно да ви звучи - ами и тва не е лесно. Има доста чалъми, ладове и украшения. Повече заимствани от народната музика, но при различен лад - едни и същи украшения звучат различно. Най-добре, хвани някой да то го изсвири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.