Jump to content
Българският форум за музиканти

Някой работил ли е с TASCAM DM 24


rudibass

Recommended Posts

Здравейте запознати колеги....Имам питане относно цифровия миксер TASCAM DM 24 ...Как се слага (assign)  еквалайзер на крайния мастер (ST).

Нещо се запънах.. :blush:

 

Благодаря предварително!

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там така е написано, че нищо се не разбира.. А когато искам да лоудна от Library-то вече готови еквалайзери, ми казва че не може да риколне  защото няма назначен такъв  за мейн. Голема брада. Най - тъпото е че сега гледам готовите присети ...на нито един не е назначен ЕКЮ на мейна.Което ме навежда на мисълта , че или си е опция която не  се сетъпва по дифолт като извикаш чист присет, или изобщо го няма..Иначе компресори лимитери може да се слагат на кило.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами освен с външен ЕК. И аз не открих нищо. Може да им пуснеш запитване със ситуацията, но аз имам много лош опит с техния сюпорт (никакъв отговор, защото продуктът вече не се произвеждал (както е и при Алесис). Това все пак не пречи да пробваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би ли обяснил точно каква е ситуацията, защото ако аналоговите ти Input са насочени към някои от 4 - те ADAT BUSS, то ползваи EQ тата на самите бъсове, или другия вариант е да пачнеш сигнала през Send / Return така ще се използва, както е на старите миксери Aux Sends.Всичко зависи от това как ще направиш вътрешните връски.Има доста добър форум на Tascam в раздела TASCAM Digital Equipment .Има всякаква информация относно миксера.Или пробвай да влезнеш с включен Shift и копче #5 на кейборда в  I/O страницата, с четрите копчета под дисплея натисни 4 тото.От тук можеш да определиш Assignable Sends.

 

Линк към форума  http://www.tascamforums.com/index.php?showforum=8

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъпото е че немога да сложа еквалайзер на нищо ни на суб ни на аукс ни на мейн..по скоро незнам как става..Трябва да руутна  целия сигнал през 2 канала, на които има сложен екю  ама не мисля, че е правилния вариант..

Гледам че има опция за компресия ...на мейн , аукс , и суб ..ама за екю...

Редактирано от rudibass
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки Adat Buss има EQ.Сигнала от бъсовете минава към Main Out. В момента нямам възможност, но довечера ще ти напиша подробно как стават вътрешните пачове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам точно каква конфигурация използваш за връзване на миксера, но ще ти кажа как е при мен. Инпут каналите ch.1-16 са насочени към stereo ADAT бъсовете, с които разполага миксерът АDAT 1-8 , в случая използвам ADAT 1-2 за входове от аналоговите IN, но може да се пачне и към Digital IN или в зависимост, от каквото влиза в миксера. ADAT 3-4  ползвам за Stereo Out на Cubase или по-точно аудио интерфейса, вързан към компютъра. Аудио картата е вързана към миксера чрез ADAT кабели двупосочно и Work Sync кабел. За Master Clock използвам аудио картата / Cubase , DM24 e Slave. Интересува те как да използваш EQ на Main Out , но в случая имаш 4 стерео ADAT Main Output, които отиват към Мастер- изходите на миксера, давайки ти възможност да обработваш сигнала преди да е стигнал мастера, а след това на самия мастер да коригираш още един път, ако искаш. При мен нещата са вързани по следния начин :

Натискаш белия Shift клавиш в секцията Screen Mode дясно от дисплея, трябва да е включен. След това натискаш клавиш 2, който е за I/O менюто. След като си влязъл в прозореца с клавиш 1 под диплея, избираш страница за ch.1-16 In и правиш пачовете, както са на снимка N'1. След като си направил пачовете, с клавиш 2 влизаш в прозореца ch.17-32 In и правиш пачовете от снимка N'2. С Клавиш 3 влизаш в прозореца Output и избираш Stereo Output ,правиш пачовете от снимка N'3. След като си пачнал всичко, през Layer Status панела, който е в десния долен ъгъл до транспорт секцията, избираш ch.17-32 снимка N'4 - в момента първите 2 канала ch.17-18 са   ADAT1-2,  а ch.19-20  - ADAT3-4.  Aка каналите са ти Mono, натисни SEL копчетата на канал 17 и 18 заедно и по този начин ги линкваш да са Stereo. Ще получиш съобщение на дисплея и натисни Enter в Screen Mode секцията.В ляво от дисплея има бял клавиш Module с него влизаш в прозореца на ch.17-18, или в случая ADAT1-2. В отворилия се прозорец имаш избора на Dinamics - EQ - AUX и с клавишите под дисплея избираш желаната секция снимка N'5. В лявата страна от дисплея  са разположени копчетата за избиране на честотите на ЕQ-то, както и копчето ON за включване , също така и Stereo трябва да е включено от Ch Assign секцията снимка N'6. Надявам се да съм обяснил как стават някои от минималните възможности, с които разполага миксерът.  Направен е да работи и поддържа клок с различни външни устройства, използвайки Transport секцията му, но мисля, че ще трябва първо да се запознаеш с вътрешната архитектура на миксера като пачове, а те са много, за да можеш да го използваш пълноценно.Успех!

 

P.S

Пробвах да кача снимките , но няма да стане с директен ъплоуд както и с линк , за това ще ги зипна и кача в нета. Линк за сваляне на снимките

 

http://dox.bg/files/dw?a=5b9b70cbd1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и предполагах , че ще трябва да ползвам 2 канала от втория леър..Просто силно се надявах да не стигам дотам ама нейсе...

Е, какво пишат поровете от Таскам... :

 

 

George,

There is not an EQ on the Stereo buss on that unit. You can insert an external EQ if you would like.
 

Благодаря ти брат за труда и инфото! Страшно ми помогна ..

С уважение Гого

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че съм помогнал , но не разбирам притесненията ти относно това, че ще ползваш ЕQ -тата на някои от бусовете, след като те са точно преди Мастера - единствено ти дават възможност да използваш независимо до 4 различни ЕQ -та като мастер, а не единственото ЕQ, което щеше да имаш на самия Мастер. Ако ти се занимава ще ти напиша как да използваш Aux - Send - Return сетинга, така можеш да ползваш и външни уреди към Мастера. 

 

За да се ползват Aux -вете се влиза без Shift да е вкючен в  Effect  менюто с копче 8. В Mode да е Loop / Insert . В Input / Output Patch избирам Effect 1 да е Mono и в In-L  да е Aux 3, в Output не се избира нищо. Същото да е и за Effect 2, но в In-L избирам да е Aux 4. В Assign Menu -то без Shift с клавиш 5 в отворилия се прозорец , Buss (3-тото) избирам в долен ляв ъгъл на Effect 1-2 да е Stereo. Промените се правят с 4 -ти въртящ се Pod  и се виждат в горния десен ъгъл. С вкючен Shift и клавиш 2 влизам в I/O Menu -то и на втора страница, което са ch.17-18 In пачовете да са надолу към Adat 3 - 4 като на снимка N2, от които ти бях изпратил. Каналите ch.19-20 да са пачнати нагоре към Assign Return1 - Assign Return2. В Output секцията си остават като на снимка N3. В Assign Sect. секцията и четитите да са на Send /Return и в Mode Send да са на Aux -вете. Във втори леър на канали 17-18 в Module Aux 3 и Aux 4 да са на PRE за да има сигнал. В Layer status влизаш в Master и проверяваш, дали канал 25-26 и 27-28 не са Mute, защото това са изходите на самите Aux - ве 1-2-3-4. Отдолу са отбелязани на корпуса на миксера със синьо. Каналите 25-26  и 27-28 винаги да са Stereo.Кабелите, които отиват във външния уред излизат от Assignable Send 3-4 на миксера. кабелите, които се връщат от външния уред към миксера да влизат в Assignable Return 1-2. В Module на канал 17-18 Aux секцията увеличавам Aux 3-4, за да излезне сигнал от Send 3-4 изходите към външния уред. След като сигналът е влезнал в уреда се връща към Return 1-2 на миксера. В Module на канал 19-20 в Aux секцията увеличавам Aux 1-2 за да излезне сигнала от Return 1-2 входовете. Вече може да се чуе ефектирания сигнал. Самите канал 17-18 да са на Mute, защото сигналът, който ме интересува излиза от 19-20. За да чувам ефектирания сигнал в Control Room секцията, която се намира под надписа Tascam да е включено на SEL1 / Aux1-2. За слушане на чист сигнал без ефект в Control Room да е на Stereo, канали 19-20 да са Mute. В противен случай ще чувам и ефектирания и чистия сигнал заедно. Когато слушам чистия сигнал от канал 17-18 и съм на Stereo в Control Room , от Layer Status на Master канали 25-26 и 27-28 да са Mute. Само за слушане на ефектирания сигнал мутвам 17-18 и освобождавам 25-26 и 27-28 от Master и включвам на SEL1 / Aux1-2. В миксера използвам хардуерните Send 3-4 и Return 1-2 за In/Out към външният уред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.