Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за монитори KRK RP-6, плесенясали в мазата


onyx

Recommended Posts

Здравейте,

говорих с един познат, който е имал студио, но преди 3 години го е зарязал и е свалил техиката в мазата. Та, той ми каза че има и монитори KRK RP-6, и днес отидох да ги взема. Слизаме в мазата и се оказа, че мониторите са яко плесенясали и влажни (особено отпред говорителите са целите покрити със сива плесен). Чудна работа как е станало това, като са били в кашоните си, а кашоните не са мокри отвън. Дайте идея как да се почистят въпросните монитори отпред самите говорители от плесента? Пробвахме ги и си работят, но яко миришат на мухъл. Заслъжава ли си да ги взема за 300лв. двата монитора?

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако мембраните са от някакъв полимер, мисля, че не е невъзможно. Ако са от хартия - фръгай.

 

От полимер са. Играхме си доста и ги зачистихме с чист сух мек памучен плат, после с клечка за уши напоена със съвсем малко етилов спирт, накрая ги продухах със спрей сгъстен въздух и сега изглеждат като нови, само дето много миришат на мухъл и са леко влажни от мазата, където са били. Ще ги оставя да се проветрят 2-3 дена и да изсъхнат на топло в стаята. Ако след това работят нормално да ги взема ли, какво бихте ме посъветвали? Ако си бачкат безпроблемно има ли някаква опасност да стане с времето? :huh:

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Две са нещата, които притесняват- в хорните(или там както им викат на високочестотните говорители) ако се е наслоил мухъл, най-вероятно няма да можеш да го изчистиш и това обезателно ще промени честотната характеристика на колоните

и по-важното - след един кратък период от време може да се проявят поражения по електрониката, с други думи да изгори нещо. Ако можеш - вземи ги за известно време - седмица-две-три-месец - преслушай ги внимателно - ако те задоволяват - вземай  -цената не е главоломна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пича каза че може да ми даде мониторите да ги ползвам 2 месеца, да видим как ще се представят и ако нещо се прецака в тях за тези 2 месеца му ги връщам. Иначе както казва Mairomaster, в магазините само 1 такъв монитор струва 400лв (2-та са 800лв.), а на мен тези 2-та ми ги предлагат за 300лв. Почистихме ги идеално, гледах и с фенерче през отворите, и вътре не се вижда плесен или окисления. Имаше сив мухъл само по пищялките повърхностно, а мониторите бяха леко влажни като от конденз, но сега всичко е изчистено и сухо, изглеждат като нови само понамирисват на мухъл. Пробвахме ги и си звучат добре. Какво ще кажете - да ги взимам ли за тест, щом ми ги дава за 2 месеца или да събера още толкова пари и да взема нови от магазина? Благодаря предварително! :metalist::)

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не мога да ти кажа какво да направиш, но щом имаш 2 месеца за ползване и тестване, не знам какво толкова мислиш. Тествай, ползвай и си прецени следващата стъпка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш намери от някъде абросбент за стъклопакети - сложи малко в една малка пласмасова чашка вътре в монитора и я сменяй през ден -два няколко пъти.   За да може да обере ако има останала влага в мониторите.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеанлно чисти и сухи са вече мониторите, днес дори работят цял ден без почивка и засега няма проблеми :metalist:

Ще пиша по-нататък да кажа как са. Ако се държат така още 2 месеца ще е супер :yahoo:

Редактирано от onyx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.