Jump to content
Българският форум за музиканти

Лек риг ?


Iu_long

Recommended Posts

Здравейте,

 

реших да се обърна към вас с надеждата за по-компетентно мнение по този въпрос. Наскоро се разделих с главния си риг, който се състоеше от Warwick 411 амп и Hartke LH500. Не беше лош и ми служеше вярно, но за съжаление тежестта му ми беше много сериозен проблем. Изкарвах го от репетиционната на всяко 4-то участие, защото силата му идваше малко в повече за клубна сцена,  а на репетиции, колегите не даваха да го усиля на повече от 4 ( от 10 ). Това доведе до мотивацията да се разделя с него и да се насоча към нещо по-леко и по-модулно.

 

Останах леко смутен от избора на българския пазар. Ще ми се, когато купувам нещо ново, да мога да го чуя и да имам 'някакво' клиентско обслужване в България, защото съм имал проблеми с неща, закупени от чужбина, в гаранция, които няма на кого да занесеш. Имах надеждата да чуя Gallien-Krueger, MarkBass, PhilJonesBass, Orange BT600C, но за съжаление успях да чуя само Promethean в Икономов, защото останалите неща не бяха налични в Форте и Филибе мюзик.

 

След това кратко житейско изложение, идва ред на въпросите :)

 

1. Какви са ви впечатленията от Ibanez Promethean ( в частност 2x10 ), струва ли си като цена-качество ?

2. Какви са ви впечатленията от другите производители в списъка? Могат ли да се чуят техни продукти в някой магазин в София?

3. Някой пробвал ли е Shuttle серийте на Genz-Benz? Могат ли да се чуят някъде?

4. Ampeg Portaflex ? Впечатления ?

5. Може ли някой да ми препоръча нещо в духа на гореспоментатите ?

 

Прегледах доста неща в Youtube, но ми е трудно да им се доверя ( харесвам принципа - око да види, ръка да пипне :) )

 

Свиря с Fender P-bass, в поп-рок/поп-пънк група с шумен барабанист, един брой китарист и певица.

Планирал съм бюджет от около 2000 лв.

Благодаря предварително !

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За Портафлекс и аз се интересувах и бях пуснал тема, можеш да я намериш, вероятно още е на първа страница.

 

Общо взето и аз събирах информация за риг в последните 1-2 месеца и стигнах до извода, че повечето неща просто няма къде да се пробват по магазините. Отделно, че новите неща доста по-бавно навлизат при нас и много малко хора имат впечатления от първа ръка. По този въпрос - Talkbass forum, там има хора всякакви, включително някои от тях работещи за големи музикални магазини и производители, които казват неща, които другаде няма къде да ги чуеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз имам подобно наблюдение. В talkbass има доста добро мнение за Promethean-a. За portaflex-a имам информация от колега музикант и тя е, че доста се доближава до автентичния Ampeg тон. Човека свири от доста време с Ampeg SVT-3 и сподели, че почти няма разлика между portaflex-а и SVT-3. Единственото е, то май е типично за SS amp-овете, че звука няма много цвят, т.е. каквото излиза от баса, това е ( НЯМА ДУША :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм MВ серията на Крюгер и честно казано предпочитам  RB700 II, с който свиря от години. Разликата не е голяма - 700 звучи малко по-натурално в среди и високи и по-стегнато при стакато тонове в ниските. С настройки може да се постигне почти идентичен звук. 

Пробвай EBS Reidmar ако е наличен в Music Division. Един от най-добре звучащите "леки" усилватели от тези, които съм слушал, а и изработката му прави добро впечатление. Казваш, че свириш често на живо, а при някои марки усещането е за доста нежни бутони, което би ме спряло да заложа на техен модел за нещо повече от домашна употреба.   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EBS Reidmar бих препоръчал и аз в тази категория - цепи мрака

за кабинет - огледай се за neodym решения, леки и с прекрасен саунд.

 

Поздрави

Алекс

 

п.с. аз продължвам да си мъкна 60кг амп, така не се забравя лесно колко тежи добрият звук ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Няма къде да чуеш усилватели от леките, за жалост! Но с фирми като Euphonic Audio и Acoustic Image не би трябвало да има проблем. Правят малки, леки и много мощни усилватели, с много чист звук.  Кубета също. Чувал съм добри неща за Маркбас - особено за баскитара и за ел. стилове като цяло.  Горните две гарантирам, че звучат прекрасно. И с контрабас и с баскитара.   Даже новите серии на "Акустик имидж" са по 800 вата на 4 ома - и са с размерите и теглото на дамска чанта. Само трябва да им намериш подходяща колонка и всичко е наред!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.