Jump to content
Българският форум за музиканти

Moto Perpetuo - Николо Паганини


Tozi

Recommended Posts

Moto Perpetuo на Паганини илюстрира търсенията на хората от онази епоха на "вечния двигател". Бих казал, че е композирано в стил Rhythm Changes на Ренесанса. :)

Наизустяването му не е трудно, защото мелодичните линии следват много логично, базирано на познатата композиционна техника на стъпване на силно време на най-подходящите Guide Tones. Това се вижда от втората част на pdf-а (с клавир).

paganini-moto-perpetuo.pdf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А така, браво! Паганини е голямо предизвикателство, ако продължиш да експериментираш и с други подобни, ще се радвам да чуя твоята версия на бръмбара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С цялото ми уважение към Римски-Корсаков това произведение не представлява особен интерес за мен. Може би понеже е прекалено преекспонирано от разни състезатели - рекордьори с остри китари и дисторшън. В самата мелодия няма почти нищо друго освен хроматизми, тоест свири се едно и също през цялото време. Хармонически също е сравнително просто. Мисля че звучи най-добре в котекста в който го е написал автора с цялостния аранжимент на оркестъра и като част от операта  "Сказка о царе Салтане". Свирил съм го преди години понеже беше "модерно".

Интересно защо на български го превеждат като полета на бръмбара - би трябвало да е полета на земната пчела. А между бръмбар и земна пчела има разлика колкото между прасе и лястовица.

В момента правя анализ на Moto Perpetuo нота по нота - може да го пусна във форума като съм готов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.