Jump to content
Българският форум за музиканти

Moto Perpetuo - Николо Паганини


Tozi

Recommended Posts

Определено това парче не е написано за китара свирена с перце.

 

http://youtu.be/jNSe2k85LkA

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китар'та е мноо по тиха от бекинга.Ний живейм в българианата дан ислиш чи ши впичтлиш някуй с тез инвеций.Тука има мнооо по-дубри от тебе, дет саму са прайш.Пълну йе с нивируятни само дет ни ги даат пу тиливизура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотно е! Джон Маклафлин свири така. Ако и хонорарът за тези 50 000 ноти е по 1 цент на нота би бил справедлив хонорар. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се че ви харесва. Благодаря за коментарите :godbless:

 

По повод впечетляването - бих искал да впечатля себе си, но за сега съм далеч от този момент. Има какво още много да се желае.

 

Интересното в сучая (поне за мен) е че това произведение е написано около 1730та година и Паганини го е свирил доста по - виртуозно дори и от модерните му интерпретатори (Менухин, Хаифец и т.н.). Замислих се колко много обществото си е смъкнало критерия за качество за последните 2-3 века.

Учейки го (вече около 2 месеца...) открих и научих много неща за себе си и за музиката - алтернативния пикинг, пръстовки, хармонични ходове, секвенции, познание на грифа, самодисциплина, свирене бавно и прецизно и т.н. За съжаление още не мога да го изсвиря чисто, артикулирано и прецизно както правят цигуларите (в темпо 190!!!), но един ден и това може да стане - постоянство се иска :virtuoz: няма невъзможни неща!

 

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Замислих се колко много обществото си е смъкнало критерия за качество за последните 2-3 века.

Мисля, че роля има и това, че в ония години църквата и благородниците често са били щедри меценати, що се отнася до високото изкуство, а тия неща не са били точно "популярна" музика за всеки. Да не говорим, че меценатството тогава не е било алтернативна форма на кредитиране, както е сега.

 

Но за едно си прав, много голяма част от нашите съвременници са идолополконници без критерии. То затова и изкуството ни напоследък е такова в голямата си част.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално в случая Паганини нещата стоят по малко по различен начин. Точно църквата е била против него и са го обвинили че е в съюз с дявола понеже нямало как иначе да се издават такива невероятни дяволски звуци от цигулката. Именно заради това Паганини е погребан едва 36 години след смърта си - църквата не е давала разрешение да го погребат. А колкото до музикалната му кариера - Паганини сам си е наемал залите в които е изнасял концерти и е плащал на музикантите от оркестъра (около 40 души). Освен че е бил виртуоз какъвто никой никога не бил виждал, слухът за това че е бил убил жена си и е лежал в затвора където е влязъл в връзка с дявола на който е продал душата си спомогнали много за неговата популярност.

 

Класическата музика не е била популярна музика а е била музиката на царете, църквата и интелигенцията. Простолюдието си е имало друга музика.

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаех си че Паганини е блусар,щом е продал душата си на дявола няма спор.Имаше нещо и за дяволските трилери,дано не се бъркам,ама голям дявол ще излезе тоя Паганини,обаче е труден за свирене.Малмстйин на 18 век :)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE_%D0%9F%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баси как е написано това нещо.Мега виртуозно е.Ние не можем да го изсвирим,а не мога да си представя каква мисъл трябва за да го измислиш.Имам чувството че човечеството в някои насоки е стигнало предела и се връща назад в момента.Няма такъв шит по тв,радио,кино,театър какъвто е в момента.Всичко стана кинти и няма мисъл и изкуство което да носи пари.Има такова което е ъндърграунд и за него знаят 5 човека.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Допуснал съм грешка за което се извинявам - годината е не 1730 а около 1820 - 30.

 

Начина по който развива секвенциите и мотивите е невероятен. Сложноста на това парче освен че е дълго и трябва да се запомни до автоматизъм , е че няма паузи - физически е доста теко и изисква доста подготовка. 24те капричиа обаче са още по - невероятни - интервални скоци от най ниския към най високия тон на грифа на инструмента, пицикато само с лява ръка, хармонични интервали и акорди и това всичко в нечовешки темпа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за изпълнението!

Не знам защо колегата от по-горния пост си мисли, че се свири по-лесно на цигулка.

Това, че е настроена на квинти и по-малките разстояния, като улеснение за лява ръка (???), но за дясна ръка (не, че лявата е лесна) се работи цял живот - почват от 3-4 годишни като първата година се свирят само празни струни и по-леки упражнения - казвам го понеже съм наясно с цигулката покрай жена ми, която е цигулар.

"Дялволските трилери" са на Тартини.

Паганини не е бил точно "народен човек", определено е знаел цената си и не е отказвал да свири и пред височайши особи, даже напротив.

Много от колегите не значт може би, но освен цигулката той революционизира и китарата - свирейки виртуозно на такава и пишейки множество произведения с участието на китара, така той показва истинските динамични качества и възможности на инструмента.

Ето едно изпълнение на Руджеро Ричи

и още едно на 5то капричио http://www.youtube.c...h?v=OHPdXZjF460

Редактирано от galingit
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.