Jump to content
Българският форум за музиканти

Да бръкна и аз в торбата с ламБите


Recommended Posts

Едно нещо е сигурно: дилеят ще криви като за световно, защото след точка А сигналът може да достигне значителни амплитуди (въпреки делителя ), които са  абсолютно извън възможностите на чипа. Ако ще се добавят ефекти трябва да се намали нивото примерно с един катоден повторител, да се подаде на чипа с ниво най-много 0дБ и после да се усили до ниво да е готово за фазоинвертора (ако следва крайно стъпало). Ако ще бъде само преамп няма нужда да се усилва после, но пак трябва да се осигури изход с нисък импеданс.

Относно дилея това не е най-удачното включване на този чип, но това е друга отделна тема.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Извинявам се за грешката, качил съм някоя работна версия направеното до момента е това

5642591Q.jpg

което също е работна версия.Аз продължавам да чета теория и приветствам всяка градивна критика.Ниските напрежения са на отделни трафове защото ги ползвам и за други проекти, в крайния вариант ще са на един траф.Дилея не криви, защото в точка "А" напрежението не може да достигне никакви стойности различни от тези които му зададеш с тримерите -

около 150 mv за чистия канал и 100 mv за диста.Изравнени на слух - разликата идва от различната форма на сигнала и факта че уреда мери ефективно напрежение. Ще гледам утре да запиша семпли.

 

 

Относно дилея - първия вариант беше да е отделен от ламповата част. С два операционни усилвателя /TL072/ единия за буфер, другия за компенсиране на загубите. Работи - доста мътен звук - причината да стигна до това решение.Изглежда странно , но звучи доста добре...

 

 

Относно кенотрона - не съм влюбен, просто имам няколко трафа за двупътно и няколко за еднопътно изправяне и пробвах и грец и кенотрон и ми се стори че с кенотрона чистия канал звучи по ясно / дано не съм се смахнал като братята аудиофили/.... Това е тема която ми е интересна и ако предложите някакъв обективен тест по въпроса ще съм благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дилея не криви, защото в точка "А" напрежението не може да достигне никакви стойности различни от тези които му зададеш с тримерите

 

 

 

В такъв случай да, но в реално устройство тази конфигурация не може да остане така.

След като си тръгнал да правиш експерименти направи един ключ тип Меса ДР да превключваш между кенотрон и диоди, както и дросел/резистор и така ти се отваря още материал за експерименти.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тон контролите работят много по-добре когато към тях се подава нискоомен сингал. Тук пак си турнал тоя R3. Не стига, че изхода от анода е високоомен, ами и тоя резистор го прави още по-трагичен. Не случайно маршал взимат сигнал за тон контрола от катода. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По този начин контролите просто работят по друг начин. Ползват се така на много места, въпрос на дизайн и на вкус и естествено на експерименти. Между другото такова включване не е прецедент, има го в GT Trio на чистия канал, обаче звукът става "тънък" от този филтър, поне на мой вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добавих още една лампа 6Н1П, от която направих два катодни повторителя, единият е преди тон контрола на чистия канал, а другия преди входа на дилея.Тон контрола работи по добре, при дилея не чувам разлика.Довечера ще имам време да ги добавя в схемата и да я постна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Реших да съживя тази тема. Преди година престанах да пиша, но продължих да работя по темата. Видях, че не ми достигат знания, а бръкнеш ли в торбата с лампите или трябва да се откажеш, или трябва да бръкнеш в торбата с книгите, та си спретнах един самообразователен семестър /който стана перманентен и продължава и до днес/. Пробвах различни схемни решения на предусилватели, тонкоректори, фазоинвертори, крайни стъпала, обратни връзки, с различни лампи /включително и такива които по принцип не се използват за аудио цели/, в различни режими. Получиха се интересни /поне за мен/ резултати. Някои от тях ще публикувам в темата, но преди това ще направя едно кратко въведение в материята, за тези които не са запознати. Ще се постарая да съм максимално кратък и да обяснявам на разбираем език.

 Да започнем с триода - устройство и принцип на действие.

 Представете си два метални цилиндъра поставени един във друг, между тях навита метална спирала и в по малкия цилиндър монтиран нагревател, поставени в балон от който е изтеглен въздуха.

             

7060051f.jpg           7060049n.jpg          

1 - Анод       2 - Решетка       3 -  Нагревател        4 - Катод
   

   Към външния цилиндър /анода/ е свързан плюса на токоизточник, към вътрешния цилиндър /катода/ - минуса. Когато нагревателя, монтиран във вътрешния цилиндър го загрее достатъчно, част от електроните в метала на катода се отделят от него и попадат на външния цилиндър, при което между двата цилиндъра протича ток. Ако металната спирала между тях /решетката/ е свързана с по отрицателно напрежение от катода, тя ще отблъсква част от електроните и тока протичащ между катода и анода ще намалее. Като променяме напрежението на решетката, променяме тока между катода и анода и така получаваме елемент, с който можем да управляваме тока чрез промяна на напрежението. Та дядовците ни, след като хванали цаката на този тарикатлък го използвали да си построят усилвателно стъпало....

 

 Триодно усилвателно стъпало - принцип на действие.

7060050Z.jpg

 Когато между положителния край на токоизточника и анода се постави съпротивление, в точката на свързване на съпротивлението и анода се получава напрежение равно или по ниско от напрежението на източника, в зависимост от тока , който протича през съпротивлението.Зависимостта се подчинява на закона на Ом - големината на тока зависи от това колко голямо съпротивление трябва да преодолее. В нашия случай съпротивлението е константа, напрежението на токоизточника е константа /в идеалния случай/ и чрез триода променяме тока през съпротивлението - тоест разликите в напрежението в тази точка са копие на разликите в напрежението на решетката.Понеже с малки разлики в напрежението на триода можем да регулираме големи разлики в тока между анода и катода, то разликите в напреженията създадени в точка В са по големи от разликите в точка А. Понеже решетката е с по отрицателно напрежение от катода и намаляването на разликата /повишаването на напрежението/ води до увеличаване на тока, тоест до намаляване на напрежението в точка В, очевидно променливото напрежение в точка В ще е дефазирано спрямо входното на 180 градуса. Графично изглежда така.

7060066b.jpg

 Дотук с общите приказки.Да разгледаме принципната схема на триодното усилвателно стъпало.Ще обясня предназначението на всеки елемент от схемата и ще дам опростен начин /доколкото е възможно/,за изчисляване на стойностите на елементите, без да вземам под внимание параметрите, които сравнително малко касаят усилвателните стъпала предназначени за ниски честоти.

7060067q.jpg

 

 С1 - предназначението на този кондензатор е да отдели правотоковото напрежение на решетката от това на предходното стъпало.Заедно с вътрешното съпротивление на източника /Rн/ и Rу образуват П-филтър за променливотоковия сигнал , който ще усилваме.Стойността му се изчислява спрямо най ниската честота, която трябва да пропуска /fн/. Може да се сметне грубо по формулата C1=1/π*Rу*fн, като C1 е в нанофаради, Rу е в килооми, fн в херци. За практиката кондензатор между 22 и 100nF върши работа като колкото е по голямо утечното съпротивление толкова по малък кондензатор е необходим за една и съща честота.

 Rу - така нареченото утечно съпротивление. Предназначение - да прехвърля подаденото от външен източник или създаденото от Rк преднапрежение на решетката. При автоматично преднапрежение да се взима стойност близка /но не по голяма/ от максималната дадена в каталожните данни на лампата. При фиксирано преднапрежение, стойност 4-5 пъти по малка.

   Rт - товарно съпротивление - от неговата стойност зависят коефициента на усилване на стъпалото, коефициента на нелинейни изкривявания и честотния диапазон на стъпалото. Ще пресметнем  стойността му само в зависимост от коефициента на усилване. Коефициента на усилване е съотношение между напреженията на изходния и входния сигнал. K= Uизх/Uвх. По разбираемо ще е, ако обясня с конкретен пример.  Да изчислим първото стъпало на китарен усилвател.

  Знаем напрежението на захранващия източник/обозначаваме го като Ua/ - 250 V.

  За стойността на Uвх, измерваме с миливолтмер максималното напрежение на изхода на китарата  -примерно 150 mV /по този начин няма как да отчетем пиковете, но това е друга тема/.

  Знаем стойността на Uизх, която е необходима на следващото стъпало – да речем 6 V /в момента пренебрегваме разликите във входните и изходни съпротивления на стъпалата и падовете произхождащи от тях/.

  Пресмятаме коефициента на усилване на стъпалото – К=6/0,15=40

  След това избираме лампа, която да покрива зададените условия - достатъчно усилване, номинално работно напрежение, близко до напрежението на токоизточника и диапазон на преднапрежение на решетката превишаващ минимум два пъти Uвх умножено по 1,41  - амплитудата на входния сигнал /Авх/. В нашия случай Авх*2=0,21V*2=0,42 V. Ще вземем за примера ЕСС83.Тя отговаря на всички изисквания. Има значително по голям коефициент на усилване, ама нали е баш най-китарната лампа…

  Взимаме графиките на анодните характеристики на лампата.

7060048Y.jpg

 

Построяваме в графиката права по две точки, като точка А е върху абцисата и съответства на напрежението на токоизточника, в случая 250 V.

  Точка В се избира върху графиката със стойност на преднапрежение, отговаряща на условието 2*Авх+ минимум 0,5V /понеже не сме отчели пиковете на Uвх/, в нашия случай 0,42+0,5=0,92 V. Работим с най близката графика с по високо преднапрежение – 1 V /Uпр/.

  Построяваме точка  В в средата на праволинейния участък от графиката. Върху правата А-В /товарната права/, построяваме точка В1 където тя пресича графиката на преднапрежение (1+Авх)V и точка В2 където пресича графиката  (-1 –Aвх)V

  Върху абцисата отбелязваме точките А1 иА2, които са „х” координати са точките В1 и В2 и пресмятаме разликата в напреженията, в случая 20V, което е удвоената амплитуда на изходния сигнал, тоест пълния размах на сигнала от най-отрицателната, до най положителната точка. По задание амплитудата на Uизх трябва да е Uизх*1,41 = 6V*1,41=8,46V /Аизх/ у тоест пълния размах 2*Аизх=17V.Можем да коригираме товарната права, като преместим точка В по високо по графиката на преднапрежение -1V, но в случая не е необходимо, защото разликата е малка. К= 20/0,46=43,48.

   От точка В се отчита тока по ординатата /Ia/ - в случая 1,9mA и по абцисата напрежението /Uт/ -190V. Съпротивлението Rт се изчислява по формулата Rт=(Ua-Uт)/Ia=(250-190)/0,0019=31580 ома.

   Rк - предназначението на това съпротивление е да създаде положителен потенциал на катода, за да бъде отрицателен потенциала на решетката спрямо катода.

   Изчислява се по закона на Ом - Rк=(-1)*Uпр/Ia, за нашия пример Rк=(-1)*(-1)/0,0019=526ома. След като се налепи схемата се измерва задължително анодния ток и ако се различава значително от изчисления се коригира катодното съпротивление така че да се спази стойността на преднапрежението.

    С2 - предназначението на този кондензатор е да отведе на маса променливотоковото напрежение получено на катода.Стойността му обикновено е между 10 и 50 uF. Възможно е паралелно на него да се свърже кондензатор /С4/ със стойност от 22-150 nF, защото кондензатора с голям капацитет има по голямо съпротивление за високите честоти. Ако в катодната група се постави само кондензатор със сравнително малка стойност - 220 - 680 nF, заради по голямото му съпротивление спрямо ниските честоти, ще се получи отрицателна обратна връзка спрямо тях, и те ще бъдат подтиснати на изхода на стъпалото.

 С3 - предназначен е да отдели правотоковата съставна на анодния ток от входа на следващото стъпало.Работното му напрежение трябва да е по високо от Ua.Изчислява се аналогично на С1, като се вземат изходното съпротивление на стъпалото и стойността на утечното съпротивление на следващото стъпало /Rу”/.

 Опитах се да дам максимум информация във възможно най-синтезиран вид и е напълно възможно да съм пропуснал нещо, или да съм допуснал неволна грешка, така че нека колегите, които са наясно с материята да допълват или да ме поправят.

 За днес толкова, че ми писна от писане. Утре – в други ден , ще кача няколко схемни решения, без теоретични обяснения – вече си минах реда, по натам малко теорийка за пентодно стъпало, за фазоинвертори, крайни стъпала, изходни трафове… - стига темата да ви е интересна, разбира се.

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Похвална инициатива. Браво!

На пръв бърз и диагонален прочит:

C1=1/π*Rу*fн, липсва едно 2 пред п. (Merlin Blencowe, http://valvewizard1.webs.com/Common_Gain_Stage.pdf), където има още малко по-детайлна математика)

Изчисленията около определянето на ток на покой и очертаването на load line не сa коректни, както и линията няма как да завършва в нищото (или по-скоро около 9-10 mA, при максимална спецификация на аноден ток от 6 до 8mА за повечето 12AX7, вкл. и известните са преоразмеряването си, поне по публикувани спецификации - JJ - http://www.jj-electronic.com/pdf/ECC%2083%20S.pdf).

И една малка препоръка - ако можеш напиши източниците на тази информация - мисля, че е важно.

Още веднъж - чудесно начинание - на български на мен ми липсва голяма част от терминологията, а смятам и за много от съфорумниците ще бъде много полезно, но аз за себе си го оценявам, особено като го поизчистим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двойка пред "пи"  има когато смяташ Г филтър. Ще помоля, когато някой напише, че нещо не е коректно да обясни защо смята така и да посочи коректния, според него начин, защото в противен случай можем да си говорим празни приказки до свършека на света...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля пък да спра да пиша изобщо тук, докато не си коригираш изказа или поне не спреш да копираш чужд такъв, а ти си смятай каквото искаш - радиани, трансферни функции, кондензатори и т.н.

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Никони,

 

Интересно ми е какво е текущото състояние на проекта, има ли физически облик.

Евентуално ако си записвал някакви семпли, примерно със и без катоден повторител преди тон контролите.

 

R3 C4 веригата която е отпаднала, представлява нещо като пасивен high pass shelving filter, (извинявам се за английския) което би било полезно в опр. ситуации за овърдрайв, но в комбинация и с тонконтрола сигурно идва в повече.

 

Също, тествал ли си изправителя на анодното на късо на изхода (просто ми е любопитно :D).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Synchu, темата е чисто техническа, и не виждам какво общо има начина ми на изказ /на 47 години ми се вижда късничко да го променям/, та или казваш нещо по темата или не. Драматични постове в стил " аз пък няма да пиша" ми се виждат излилишни...

 Емо , не разбрах за кои R3 и С4 ме питаш, може би за схемата от 2012 ? Ако е така, тази схема е коригирана отдавна.

Редактирано от никони
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Извинявам се за офтопика, но проявата на добро възпитание и липсата на ултимативен тон са съществен фактор за да стане една тема интересна, независимо дали е техническа или не.

Хубаво е да има продължение конкретно на тази тема.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.