Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно струни


IndustrialMan

Recommended Posts

Драги съфорумници,

От няколко дена смятам да си сложа струни 10-52,но сега съм с 9-42..Въпросът е,че треска ме тресе като ми се наложи да си правя сетъп,щото съм малко назад в тая материя и ме е страх да не вземе нещо грифа да се прецака...И ако може някой да ми обясни горе долу как да стане номера да си сложа струните без да наакам положението.Съжалявам за въпроса ,ама в тъпия ми град Смолян няма лютиер :icon_shithappens:

Поздрави!! :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То в Смолян няма лютиер, ама във форума има доста информация. Даже скоро гледах аналогична тема, сигурно още е на първа страница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам,че има доста информация...доста прочетох,ама искам /ако може/ някой да ми го обясни стъпка по стъпка,кога да сложа струните кога да затегна тръс рода..Може да има такава тема,признавам,че не съм търсил адски задълбочено.И в ютуб гледах,ама и там няма "Преминаване от 9ки струни на 10ки" Ще ми се някой по-опитен да ми обясни малко,защото китарата ми е много скъпа и не искам да я повредя заради невежеството си! :metalist:

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш като за начало да кажеш какъв тип бридж имаш и смяташ ли да променяш строя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш като за начало да кажеш какъв тип бридж имаш и смяташ ли да променяш строя.

Китарата е със струни в тялото,строя смятам да си остане същия "Стандарт Тунинг" :) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно ще се наложи малко затягане на тръс-рода (около четвърт оборот) и може би ще е възможно малко сваляне на височината на струните. Във форума има подробни описания кое и как се прави, не очаквай някой да те учи от разстояние. Дори и да няма лютиер, в Смолян вероятно има някой с повечко опит, който може да покаже на живо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам има музикални магазини. Досега аз не съм виждал магазин, в който да не работи поне един китарист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То магазин има,питал съм дали да отнеса китарата да ми я направят,продавачката каза че не разбират много от китари,даже хич....Поне аз незнам някой в Смолян да разбира от китари/не да свири/ а да се оправя с механиката и другите жичкажийски работи.Ако някой от Смолян чете тая тема,да вземе да се свърже с мене,щото ако и стане нещо на китарата,трябва да я нося до Пловдив.А иначе предполагам ше успея да си направя сетъпа..Трудното е,че незнайно защо когато тръгна да сменям една скъсана струна ръцете ми почват да треперят,сърцето да бие силно :greenangel: Треперя,все едно е - 20 градуса...Но сега за момента добре съм си направил настройката,даже като за начинаещ доста добре!

Няма фретбъзз , и е супер нисък!Лошото е,че когато ми докараха китарата от София,китарата беше с изметнат гриф и изкривен..нито тръс род му влияеше нищо не му вляеше...Но от сайта/няма да споменавам кой,защото ще им направя ужасна реклама на тея некоректни идиоти :angry: /веднага ми пратиха друга.Това доста ми нарани психиката... :crying:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич, трябва да споменеш сайта, ако са наистина некоректни. Трябва да се изобличават такива търговци, за да не се опарят повече хора.

Друг е въпроса, че китара по интернет не бих си купил, без да я пробвам лично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....Веднага ми изпратиха нова китара без да плащам пътни,ама ми скъсиха живота с два три месеца!!Иначе поръчката ми я пратиха още на следващия ден,или е било въпрос на късмет,или ги съветвам да си вършат качествено работата!Няма да ги споменавам,защото все пак те са сред спонсорите на форума и това не ми дава право да им правя лоша рекламация...Те си знаят кои са!И един съвет към всички:не си купувайте китара от нета!!!!

Редактирано от IndustrialMan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление това е ефекта от съвременното производство, разчитащо на rice-niggers(много хубава думичка). И аз имах подобно премеждие с чисто нова, на момента разопакована китара, на която й опадаха точките(инлеите) и то далеч не говоря за бюджетен инструмент на неизвестна марка :) Втората бройка пък имаше проблем с електрониката, който отстраниха в сервиза. За съжаление надали имат свободното време да тестват всеки внесен инструмент, което води до такива тъпи ситуации. Важното е, че си изпълняват съвестно гаранцията и всичко се нарежда. Няма и никакво значение дали е от интернет или на място - просто на място имаш шанс да откриеш бързо видимите проблеми :)

 

По самия ти въпрос - затегни четвърт оборот, смени струните(предполагам знаеш, че най-безболезнено за грифа е да сменяш струна по струна като ги натягаш до тоналност), после посвири малко и виж дали трябва още сетъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един почти аналогичен въпрос: От стандартен комплект деветки в Ми мога ли да мина на Ре с комплект 11-ки без да пипам тръс рода? Става въпрос отново за стринг тру бридж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо толкова ви е страх да пипате шиша? Хапе ли драска ли?

Като сложиш по-дебели струни това значи, че ще се огъне грифа като лък. Грифът е пръчката, струните - тетивата. Еми отваряш 1 гугъл гледаш в коя посока се върти шиша, за да се затегне, обикновено е надясно, т.е. по часовниковата стрелка (когато си с лице срещу китарата). Врътваш малко и проверяваш. Ако не ти харесва врътваш още малко. После хвърляш едно око на интонацията и готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за съветите!!Ама много!Поздрави!

Може ли да ти дам един съвет, който май друг не е споменал: мини на стандартен комплект 10-46. Като ще свириш в стандартен строй, за какво ти е да си увеличаваш напрежението и да си създаваш и асиметрия при този преход с heavy bottom комбинация (до 52)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.