Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно включването на лампов усилвател


merrick

Recommended Posts

Здравейте на всички искам да ви питам понеже има и едно копче стендбаи до копчето за включването да ми питам първо кое копче се натиска ,в магазина ми казаха че първо се пуска стандбаи и после вече си се пуска ,в книжката пък пише обратно ,моля някой който има и разбира да ми каже,благодаря много :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изчаквай поне 30 секунди преди да включиш standby, лампите трябва да позагреят. Иначе им се скъсява живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а после при изключването първо стандбаи ли се изключва ,може ли усилвателя постоянно да стои на стандбаи или е по добре да е напално изключен

 

извинете ме ако въпросите са леко глупави ,но до сега не сам имал лампов усилвател и не ми е мн ясно

 

благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В обратен ред на включването. Правилно е да се каже, че като си включил само захранването - усилвателя е в стендбай - демек лампите греят, но високоволтовите кръгове са изключени(нал тъй беше? :blush: ). Като щракнеш другото копче - вече имаш и звук. Като спираш да свириш замалко - можеш да изключваш само усилвателната част и да го оставяш на стендбай - така лампите седят загрети и можеш по всяко време веднага да включиш звука :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде да пообясня малко, че градските легенди нямат край.

Stand By , както се разбира от името на превключвателя е да се "стои до" (близо, демек изчакай). Някои да е виждал такива превключватели на друга апаратура освен лампови китарни (басът също е китара !) усилватели?

Та да се върнем в началото - за какво са се ползвали и се ползват този вид усилватели? За употреба в заведения. Как се свири в заведение? На сесии, например 45 минути свирене, 15 минути почивка, и после пак. Има разбира се и други съотношения, но принципът е един. Работа - почивка - работа - почивка...

Хайде сега да помислим какво трябва на един усилвател, който работи с елементи на термо-електронен принцип. Естествено, трябва време, за да се загреят тези елементи, да достигнат своето нормално състояние и както се казва, да влезнат в режим. Колко време трябва? 10-15 минути, някои производители, които гонят по-високо качество искат до 30 минути, за да се темперират ламБите и да се стабилизират по отношение на емисионен ток, да се стабилизират решетките и т.н..

Е, ако усилвателят се изключва всеки път, когато се спира за почивка (а е крайно необходимо да спира работата му през това време), ще се налага всеки път да се чака доста време за да се постигне правилната му работа.

И хората са решили проблема по елементарен начин.

Спираш да свириш, щракаш stand by, който изключва високото напрежение, усилвателя спира, НО! отоплението на лампите не се спира и те остават в температурен еквилибриум. Идваш след тоалетната (примерно) и с щракването на stand by изчакването спира и усилвателя е готов моментално за работа.

Това е същността на този ключ. Останалите приказки за скъсяване на живота са ала бала, която много се харесва на определени аудио "специалисти"...

Изключвам колегата Бояджиев, защото съм сигурен, че без да се замисли е попаднал под влиянието на "специалистите", за които и звукът се променя с обръщането на мрежовия кабел...

 

За да не остане съмнение, ще обясня от къде идва необходимостта от предварително подгряване на ОПРЕДЕЛЕН тип електронни прибори. Преди години мощните изправители се правеха с газонапълнени балони и работеха на йонен принцип. При тях, ако се подаде анодно напрежение, без да са загряти катодите и да са образували "електронен облак" около себе си има вероятност да възникне пробив в обратна посока - от анод към катод. Това наистина довежда до разрушаване на катодите . Но това няма нищо общо със вакуумните прибори, каквито са всички усилвателни лампи.

А защо това е привнесено към вакуумните прибори? Питайте неграмотните copy/paste - ри...

 

ПП. Забравих да отговоря на въпроса , поставен в началото на темата - няма никакво значение, как ще включваш или изключваш усилвателя, по отношение на правилността. А по свое осмотрение може да ползваш всяка комбинация.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво? Свиренето със студена лампа означава само по-кофти звук, но не и прецакване на лампите преждевременно? Тогава защо и производителите в упътванията пишат такова предписание? Те нямат далавера да сменяш рядко лампи, особено разни Меси и други тарикати, които брандират китайски лампи на десеторна цена :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички искам да ви питам понеже има и едно копче стендбаи до копчето за включването да ми питам първо кое копче се натиска ,в магазина ми казаха че първо се пуска стандбаи и после вече си се пуска ,в книжката пък пише обратно ,моля някой който има и разбира да ми каже,благодаря много :)

Кой е тоя магазин ,бре,или като облъчени от битивито казваме - там работят лешпери за без пари,(продавали са моркови на пазара и затова са приети за продавачи) или се продава развалена стока,но къде е това е под строга тайна..

Не всички лампови усилватели имат стендбай,но вместо да се намаляваш е по-лесно да цъкнеш копчето в паузите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заблудил съм се пак. Така като се замисля на вакуумна лампа няма какво да и стане, както и да я включваш. Не съм професионалист в областта, занимавам се със съвсем други неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента интернет е много опасна работа. Човек не знае на какво да вярва и на какво не. Ако няма някаква база на която да стъпи , направо е страшно. Възможностите които се предоставят с лесния и неконтролиран достъп, позволяват всеки, инкогнито да ръси акъл (нещо което няма) и да подвежда добронамерените хора.

Така е с музиката, със звукотехниката .. с всичко !

Който може, ще отчете опасностите и ще се пази (дори от тази, която ни пази ;) ) :D .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам да попитам още нещо ,и благодаря на всички за отговорите особено на parni_valjak за изчерпанелния коментар.Искам само да кажа че аз като натисна копчето за включване ,но оставя стандбаи на изключена позиция нямам звук ,само като цъкна стандбаи на он тогава тръгва ,това нормално ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това е нормално. И поредността power - stand by е най-използваема, когато включваш усилвателя. Когато спираш за пиш-пауза цъкваш само stand by за да останат топли ламБите. А от там и звука да е добър и да не се налага да чакаш лампите да загреят за да прозвучи усилвателя както трябва.

Парний Валяк обясни по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерик, сори пич ...ама ,май нищо не си схванал от обясненията.... :excl:

Ако един усилвател има и двете позиции-"включване' и 'стенд бай" това означава ,че ще работи ако са включени и двете!!!

Ако спираш да свириш и заминаваш на среща с момата /примерно/ -изключваш и двете!

Но, ако излизаш на терасата да пушиш един тютюн /примерно / и после пак ще дращиш на усилвателя -изключваш само бутона 'стенд бай'!!! :coolp:

Въпреки ,че изглежда изключен -той работи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.