Jump to content
Българският форум за музиканти

Full range колона?


SLAYER_ÜBER_ALLES

Recommended Posts

Здравейте, с групата ми си правим репетиционна и имам един тъп въпрос. Понеже нямаме много голям бюджет имаме финанасиране на тоя етап само за 1 full range колона. Ще стане ли само с една околко 200w ? Възможно ли е вокала да не се чува ясно ? И задължително ли трябва да са 2?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И с една може да стане, но зависи от хиляда неща - помещение, качество на гиъра (на всеки един от вас), качество на самата колона... Това че е 200W е едно, това да ги вади е друго, а да се чува ясно вокала е трето. :)

Все пак щом ще е само вокала там имате по-голям шанс за успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да имате добър резултат трябва да обърнете внимание на две неща:

1. Озвучителното тяло да бъде с подходящ честотен обхват.

Подходящо би било двулентово тяло (1х15, 1х12 или 1х10 говорител + хорна), което не е конструирано за възпроизвеждане на дълбок бас т.е. не "фул рейндж", а сателит, който се използва в комбинация с басово озв. тяло, ако трябва да се постигне пълно възпроизвеждане на честотната лента. Търсете модел с долна граница около 80-90 Hz (на -3 dB), може и малко по-висока. Озвучителните тела, проектирани да възпроизвеждат по-дълбок бас почти винаги имат спад в честотната лента в средните честоти, който е още по-осезаем когато не се слушат по оста на възпроизвеждане, а примерно на 30-40 градуса встрани - типична ситуация в една репетиционна. Точно тези честоти са важни за възпроизвеждане на човешки глас.

Добро решение е и трилентово озвучително тяло, но обърнете внимание на следващия абзац

2. Търсете озв. тяло с достатъчно висока чувствителност.

Това е параметърът (дава се като звуково налягане в децибели при подадена мощност от 1 ват измерено на разстояние 1м., например 98 dB 1W @1m), който определя колко силно свири озвучителното тяло. Често и двулентови и трилентови озв. тела, които са пригодени за "фул рейндж" имат по-ниска чувствителност и постигат по-ниско звуково налягане в сравнение с такива, които са предвидени за работа в комбинация със суббас (при подаване на еднаква мощност), като тази разлика може да е драстична. Търсете модел с чувствителност над 96 децибела.

 

 

Ако има нещо неясно - питай, ще помагаме

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.musicworld.bg/bg/c_1171/i_27657/BEHRINGER_B210D.html

как ти се струва този модел и за подобен ценови обхват какво можеш да ми препоръчаш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подробни спецификации липсват, но от това което е написано е ясно, че това не е вашата колона. Видиш ли в описанието "long excursion driver" или "long throw woofer" знай, че това е full range модел. Освен това е по-добре да вземете колона с масивно тяло, а не пластмасово.

 

Сайтът на Про Техника няма възможност за селектиране по цена, навигацията им е доста неразбираема за мен, а и при повечето от моделите в ценовия клас, който търсиш не са дадени пълни характеристики. Това ми пречи да ти дам препоръка - погледнах набързо, но не виждам нищо подходящо. Обади им се по телефон и помоли да ти предложат компактен сценичен монитор или малка РА колона с цена до .... лв, обясни че ти трябва за възпроизвеждане на глас и търсиш максимално висока чувствителност. След това пусни моделите тук за да ги обсъдим.

Трябва ти нещо подобно като характеристики:

http://www.musicworl...es_ARENA_8.html

http://www.jblpro.co...px?PId=50&MId=3

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес бях в dynacord . Казаха ми че колоните който ще ми свършат работа трябва да са с поне 12 дори 15 инчов говорител. Най-евтиното възможно беше или активни behringer или пасивни на същата марка. Ето и някои от примерите които ми дадоха:

Пасивни

http://www.musicworld.bg/bg/c_1170/i_17068/BEHRINGER_E1520_SELL.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_1170/i_17069/BEHRINGER_E1220.html

активни

http://www.musicworld.bg/bg/c_1171/i_42293/BEHRINGER_B115D.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_1171/i_22824/BEHRINGER_E1220A.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_1171/i_22694/BEHRINGER_E1520A.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_1171/i_27659/BEHRINGER_B215D.html

Имали голяма разлика в качството звука на пасивите и активните колони(все пак едните излизат доста по евтино, процесора по нисък клас ли е и той влияе ли на звука) . Спрял съм се на активните защото не трябва отделно процесор за които трябват още пари. Също така днес бях в един магазин близо до 5те кюшета и продаваха предполага български пасивни колони както и усилватели на доста приемливи цени. Имате ли опит с подобни и какво може да ми кажете за тях, защото съм чувал че има разни евтинджоси които може да ти вършат добра работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека си говорим на "ти" - по-комфортно е.

Диаметърът на нискочестотния говорител няма значение, важни са чувствителността и честотната лента. Би могъл да откриеш подходящ модел и с 18" говорител, но е доста по-малко вероятно да попаднеш на такъв :)

Всички решения, които обсъждаме до момента са евтини и това върви ръка за ръка с компромиси в качеството, не си прави илюзии по този въпрос.

 

 

Пасивните модели, които са ти предложили са с прекалено ниска чувствителност. Биха могли да свършат работа с подходящо разположение и ако свирите сравнително тихо, но не мога да кажа със сигурност - няма как да се разбере без проба. Давам пример, за да стане ясно защо високата чувствителност е толкова важна: представи си, че имаш два звукови агрегата ( :girl_cray2: обичам го този термин) с идентична честотна характеристика. Озв. тяло А е с чувствителност 93 dB, а Б - 96 dB. За да постигнеш еднакво звуково налягане (сила на звука) трябва да подадеш примерна мощност от 200 вата към тяло А и 100 вата към тяло Б или 400 вата към тяло А и 200 вата към тяло Б и т.н.

 

Активните озвучителни тела са практични ако се налага често да местите системата и покупката им би била оправдана ако:

- тепърва ще купувате усилвател на мощност или смесителен пулт (второто условие е валидно ако единственият вход за микрофон на акт. озв тела от твоите линкове ви е достатъчен)

- понякога ви се налага да пускате и друг инструмент освен вокал и колоната да възпроизвежда и нискочестотни инструменти (бас китара, клавишни и т.н.) без да се търсят високи звукови нива (напр. за сценичен монитор)

- ако звукът наистина е по-добър от пасивните тела, които си слушал

 

Недостатък е, че при повреда не можете да замените само един компонент ( в сравнение със система от смесителен пулт, крайно стъпало и колона). Ремонтът често е по-труден, а вградените компоненти са направени така, че да могат да работят заедно, но качеството им на изработка обикновено е спорно - говорители със странна конструкция и изключително ниско съпротивление, крайно стъпало с всички съвременни нововъведения за намаляване на разходите за вложени компоненти и т.н.

Да не те плаша - възможно е да вземете активна колона и да сте щастливи и доволни за дълго време напред, но аз не съм почитател на подобен артикул. Оптималното оборудване за група според мен е олдскуул - масивни колони и стар тежък и голям усилвател. Обикновено това гарантира здравина, дуракоустойчивост и разумни разходи за ремонт и поддръжка. Леките и компактни решения са добри само ако са подплатени със сериозен бюджет.

 

Не знам за кой магазин до 5-те кюшета говориш. Ориентирай ме по някакъв начин?

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Разгледай на Биема PA системите. Правихме озвучаване на едно клубче и останах доста доволен от звуковите качества на 12 инчовите говорители. Но говорим за клуб, където разпространението на звука е голямо, не мога да бъда сигурен за вашата стая. Трябват ти замервания. Пусни размерите на стаята, но съм почти убеден, че един пасивен монитор би бил страхотно добър избор. С един здрав 200-300 ватов усилвател ще сте страхотни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих препоръчал това за бюджетно решение - http://www.peavey.com/products/index.cfm/item/1037/117932/PRO%26trade%3B15MkII4ohm ако разбира се MCI го внасят, щот иначе доставката излиза дебела.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.