Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно строя и опъна на различните видове струни


Satanachrist

Recommended Posts

Аз бих пробвал 10-52 размер. Но дали и колко точно ще се втвърди/омекне не може да се каже, защото марките и моделите имат различна "тяга". Съгласен съм с Евтим, че дори да го изчислиш перфектно, все ще трябва да се донагласи китарата. Това са стандартни и несложни процедури, описани на хиляда места в нета (визирам извивката на грифа, височината на струните от грифа, положението на тремолото, интонацията). Правят се след всяка смяна на размер и дори марка струни и е добре да можеш да ги правиш сам.

 

Ако ти се чете малко повече за размерите и теншъна може да видиш ТАЗИ статия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е,че не мога сам да се оправям със сетъпа,а дори и китарата ми да е за 230 лева пак ме е страх да не взема да разваля нещо.Иначе би било добре да се науча,но надали ще мога се оправя с подобни изпипани настройки точно аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aко те е страх сам, винаги можеш да ползваш услугите на лютиер, който освен това може да ти даде съвсети как става.

По принцип няма нищо кой-знае колко страшно. Да - отнема малко време, но от друга страна, веднъж направено за дадена марка и вид струни, рядко има нужда от кой-знае какви корекции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като толкова те притеснява това,че можеш да направиш нещо на китрата или не си сигурен, че правиш всичко, както трябва - потърси човек, с повече опит и познания.

Аз това направих - ходих при Евтим за привидно елементарно нещо - сетъп. (Включващ вадене на Флойда, смазване и малка корекция на шиша). И сега съм си доволен от дъската.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е толкова сложно пипането по тръс рода и пружините и седлата и т.н. - стига да се внимава, да се правят малки корекции, след това да се проверява, след това пак малки корекции било в обратна, било в същата посока и т.н. След корекцията да се поизчака преди следващата, за да си легнат нещата. Ако внимаваш и не пренатягаш душмански, нищо не можеш да счупиш. Ако не се получи и не можеш да я нагласиш както я искаш - чак тогава отиди при лютиер.

Да не говорим, че в нета (туб) е пълно с видео уроци как се прави сетъп, какво се пипа, колко се пипа - особено на Фендер стайл (Скуайр, съответно)

Не е толкова страшно, каквото и да разбъзикаш при тия настройки, е лесно поправимо - както казах ако не пренатягаш и не счупиш или скъсаш нещо. Примерно за тръс рода, 1-2 корекции с по четвърт оборот напред или назад(в зависимост от това какво се търси - опън или отпускане), обикн са достатъчни за да се нагласят нещата. Седлата са ясни. Пружините са с 2 винта - или ги натягаш, ако ти е меко тремолото или ги отпускаш, ако го чувстваш тегаво. Ако ти е много меко можеш да сложиш допълн пружина ( има място за 5, обикн са 3) Ако ти е много тежко(опънато) можеш да махнеш пружина. Най-вече, ако помниш корекцията, която си направил и внимаваш, винаги можеш да възстановиш първоначалното положение (от което си тръгнал) - ако новото не ти харесва. Според мен, действай смело... и безотговорно. Не е лошо да можеш да си правиш сам най-елементарните настройки и корекции - тръсрод, пружини, седла.

Е, като опре до смяна на нът, прагчета, или ако се налага пилене, запояване или нещо подобно - по-добре не сам.. макар, че ако имаш желание, това също не е безкрайно сложно.. описано е в нета...прави се ... е, все пак не се препоръчва, майсторска работа си е, искат се инструменти, някакви умения и т.н..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.